Jump to content

Recepten MTFD


appelvrouw
 Share

Recommended Posts

Ik ook en de oranje koek, de pastei, de wraps, de salade, de brownies, de cakejes en de rest heb ik niet gehad. O jawel de zalmsalde, maar die weet ik al te maken en de erwtensoep en tomatensoep waren ook heerlijk, maar die weet ik ook wel te maken

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Oranje koek

 

Ingrediënten

 

Voor het deeg

 

350 gr bloem

200 gr lichtbruine basterdsuiker

1 tl bakpoeder

30 gr roomboter

1 ei

50-75 ml water

2 tl anijszaadpoeder

1 tl nootmuskaat

3 eetlepels geconfijte sinaasappel snippers

snuf zout

 

Voor het spijs

 

150 gr amandelmeel

150 gr kristalsuiker

1 ei

½ citroen, sap

 

Voor het glazuur

 

1 el bessensap

100 gr poedersuiker

 

Het deeg heb ik de avond van tevoren gemaakt zodat alle smaken goed in het deeg kunnen trekken.

Bekleed een vierkante bakvorm van ongeveer 22 centimeter met bakpapier of een ronde springvorm van 24 cm. Als je de vorm van tevoren licht invet, dan verschuift het papier minder. Maak een samenhangend deeg door alle ingrediënten voor het deeg door elkaar te mengen. Dit kan goed met een staande mixer en anders maak je het begin met een handmixer en kneed je het vervolgens door met de hand. Het deeg is wat plakkerig, maar dat hoort zo. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het in de koelkast overnacht.

 

Maak het amandelspijs door de gemalen amandelen te mengen met de suiker, het ei en het citroensap. Als je er de tijd voor hebt, zou ik het spijs een dag eerder maken, dan is het beter van smaak. Ik heb een pakje van dr oetker. Gebruikt en volgens verpakking gehandeld.

 

Verwarm de oven voor op 165 ᵒC. Verdeel het deeg in twee stukken. Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol de helft van het deeg uit tot de grootte van de bakvorm. Bekleed de bodem van de bakvorm met de deegplak en verdeel het amandelspijs hier overheen. Rol nu ook de andere helft van het deeg uit, leg dit voorzichtig op de spijslaag en druk het een beetje aan. Probeer de koek zo vlak mogelijk te krijgen, zodat je het glazuur er straks netjes op kunt smeren. Bak de koek in 30 minuten gaar. Laat je niet verleiden om de koek langer in de oven te laten staan, omdat hij nog niet verkleurd is. De bovenkant blijft vrij bleek.

 

Maak nu het glazuur. Roer het bessensap samen met de poedersuiker door elkaar. In het begin lijkt de hoeveelheid poedersuiker waarschijnlijk teveel om er een mooi glazuur van te maken, maar als je het goed mengt, komt het goed. Het glazuur mag niet te dun zijn, omdat het dan transparant opdroogt. Smeer het glazuur met een paletmes over de koek, verdeel het netjes en laat het opdrogen.

 

Als de koek goed is afgekoeld en het glazuur is opgedroogd, kun je de slagroom met de suiker opkloppen. Versier de koek met wat toefjes slagroom en garnituur naar keuze. Snijd de koek in 16 mooie stukken. Eventueel kun je de randen van de oranjekoek wegsnijden, zodat hij er mooi strak uitziet. En zodat je zelf even kunt voorproeven, natuurlijk.

 

Lekker ite mei franciska

Link to comment
Share on other sites

Op verzoek van Ciska. Mijn makkelijke recept voor de MTFD erwtensoep.

Er zijn enorm veel recepten. Op het laten aanbranden na kun je eigenlijk niks fout doen. Wel vind ik het standaardrecept zoals op het Hak spliterwtendoosje erg karig met de hoeveelheid vlees, spliterwten en groenten.

 

Voor ongeveer 4 liter

1 forse knolselderij

3 preien

Een paar uien

Een paar aardappeltjes

Een paar winterwortels

Flink wat snijselder (hoeveelheid ongeveer twee van die in cellofaan verpakte supermarkt zakjes, maar beter UET)

Schouderkarbonade met bot, 4 stuks van gemiddelde maat.

Optie: een paar botjes van karbonade (die vries ik rauw in, als ik ze eerder overgehouden heb van andere bereidingen)

Een rookworst van 250 a 300 gram

Spliterwten, ca 600 gram.

Paar laurierblaadjes

Zout, peper

 

Vlees aanbraden, daarna met een kleine drie liter al bijna kokend water ruim een uur laten sudderen.

Botten verwijderen, vlees in stukjes snijden / plukken. Terug in de pan.

Spliterwten erbij. Nog ongeveer 2 uur laten sudderen

Tussendoor, na het eerste uurtje de aardappeltjes erbij, in grove stukken.

Regelmatig roeren. Als te dik: beetje water toevoegen.

Dan het grof gesneden groen van de prei en de uien, en de in plakjes gesneden winterwortel erbij.

Nog 15 – 25 min laten sudderen.

Proeven. Zout, peper, misschien een heel klein scheutje vissaus of zo erbij?

 

Op het allerlaatst de in plakjes gesneden rookworst, grof gehakte snijselder, en flinterdunne plakjes van het prei-wit erbij. Liefst niet meer echt laten koken.

Optie, bij invriezen: de gehakte snijselder en fijngesneden prei apart invriezen, rauw. Bij later weer ontdooien en opwarmen dan pas toevoegen. Komt smaak en vooral geur ten goede.

 

In doorlooptijd duurt het wel even, de handelingen vallen erg mee. Echt iets voor tijdens was(sen) draaien, stofzuigen, opruimen, en andere huishoudelijke narigheid. Voor alle tussenstapjes (o.a. regelmatig roeren) de kookwekker is je vriend, want aanbranden is je vijand.

 

Hier mijn mise en place op de dag ervoor, voor 8 liter (excl. vlees en snijselder, die UET selder heb ik pas op het allerlaatst gesneden). Wortels en prei hadden wel wat meer gekund, maar ik wilde het UET principe zo veel mogelijk volgen.

2018100611025644721539254894.jpg

 

Poe, heel gedoe, een recept opschrijven. Meestal flikker ik het zootje bij elkaar, hoeveelheden op gevoel.

O ja, variëren kan, moet zelfs. Met b.v. veel meer uien en prei krijg je een erwt/ui/prei-soep. Ook heel prima.

Link to comment
Share on other sites

Swedish visiting cake

 

en

 

Snijbietpannenkoeken met salsa

 

Ingrediënten salsa:

2 tomaten

1 ui

bosje verse koriander

bosje verse peterselie

100 gram snijbietstelen

pijnboompitten

olie

 

Ingrediënten pannenkoeken:

melk

bloem

eieren (ik heb voor 15 dunne pannenkoekjes naar schatting 4 eieren, 200 ml melk en 100 gram bloem gebruikt)

100 gram snijbiet (blad, ingevroren is handig)

kurkuma

gemberpoeder

geraspte kaas

 

Maak eerst de salsa.

Snijd de ui en bak deze glazig in wat olie.

Snijd de stelen van de snijbiet in kleine reepjes (ong. halve cm) en voeg deze toe.

Bak dit ruim vijf minuten op halfhoog vuur tot de snijbiet gaar is, maar nog een beetje knapperig.

Snijd de tomaat in kleine blokjes.

Rooster (in een pan of oven) een handje pijnboompitten lichtbruin.

Voeg deze in een schaal met olie, peper, zout, de gesneden tomaat en grofgesneden koriander en peterselie. Voeg de ui en snijbiet pas toe als die zijn afgekoeld. Zet weg in de koelkast; een salsa is koud juist lekker!

 

Bereid nu de pannenkoeken.

Maak hiervoor een dun pannenkoekenbeslag (d.w.z. niet te veel bloem).

Snijd het snijbietblad fijn en roer dit erdoorheen (bevroren snijbietblad is nog handiger: dat kruimel je zo fijn met je handen).

Voeg ongeveer 1 tl kurkuma, 1 tl zout en 1 tl zwarte peper toe (+ evt. andere kruiden naar smaak, zoals gemperpoeder en koriander).

Warm de pan goed op en doe steeds net genoeg beslag in de pan, zodat je dunne pannenkoekjes krijgt.

Bestrooi het beslag in de pan met wat geraspte kaas.

Bak de pannenkoek na het keren niet te lang, want de pannenkoek wordt dan droog en de kaas te bruin.

 

Succes en eet smakelijk!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Recept ananaschilly /loempiasaus

 

1 flinke VERSE ananas

3 uien

8 tenen knoflook

5 gewone chilly pepers

Duim verse gember (geraspt)

200gr suiker

1 tl zout

1250 ml water

Maizenapapje

 

 

Ananas schillen, hart eruit en in stukjes snijden samen met de rest in de pan doen en aan de kook brengen

Samen een 20/25 min laten pruttelen en dan de staafmixer erin totdat het een mooi glad geheel is.

Voeg nu het maizenapapje toe en bind hem tot de gewenste dikte. Bij het afkoelen wordt de saus altijd nog dikker.

Gelijk in gesteriliseerde potjes doen en minimaal een week laten staan.

Daarna..eet smakelijk!

 

Variates: Ananas door 2 mango’s vervangen

Meer of minder pepers

Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig!

Link to comment
Share on other sites

Triple chocolate brownie

16 stuks..of 8 als je mijn kinderen moet geloven

 

 

150 gr patent bloem

75g cocoa

130gr donker bruine suiker

185 gr kristalsuiker

175 gr roomboter, gesmolten en afgekoeld

1 zakje vanillesuiker

4 eieren

1/2 tl zout

2 el melk

150gr gemengde gehakte chocolade

 

 

Verwarm de oven naar 160c

Meng op de gehakte chocolade na alle ingredienten en voeg daarna de chocolade toe

Doe het beslag in een lage bakvorm en bak ongeveer 45/55min af

Geduld opbrengen en in de vorm laten afkoelen daarna in stukjes snijden

Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig!

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
  • 11 months later...

Bananencake

 

200 g suiker

100 g boter

2 eieren

2 of 3 overrijpe bananen

1 dl water

220 g bloem

1 tl baking soda

1/2 tl bakpoeder

 

Oven voorverwarmen op 175°C

Suiker, boter mixen

Eieren erdoor mixen

Bananen en water erdoor mixen

Bloem + baking soda + bakpoeder mengen en erdoor mixen.

 

In ingevette bakvorm kiepen.

45 - 60 min bakken op 175 °C

 

Ik deed er op het laatst nog amandelschaafsel door.

 

Bananen gaan bij mij met schil en al in de vriezer als ze te rijp zijn (bweuh). Vanuit de vriezer half ontdooid in de mix.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Bananencake is ook echt super makkelijk, gewoon doen dus. Ik maak hem regelmatig. Altijd bananen in de vriezer, of als die op zijn verse reserveren, want anders worden ze opgegeten en is er geen cake

 

FBIMG156968506977712791569685096.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
Op 8-10-2019 om 13:18, Arja zei:

Bananencake

Gemaakt en staat nu in de oven. 4 bananen want ze waren klein en 4 eieren want ik heb teveel😊 Dan wel 150 gram suiker gedaan en een snuf kaneel. Het water laten zitten want dat extra ei neemt ook vocht mee dacht ik. We  zullen zien hoe hij wordt.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, appelvrouw said:

Gemaakt en staat nu in de oven. 4 bananen want ze waren klein en 4 eieren want ik heb teveel😊 Dan wel 150 gram suiker gedaan en een snuf kaneel. Het water laten zitten want dat extra ei neemt ook vocht mee dacht ik. We  zullen zien hoe hij wordt.

Het is 7 uur later.... @appelvrouwis te druk met cake eten om te melden hoe hij geworden is. 

Link to comment
Share on other sites

Ja ik mag niet met volle mond praten @Arja! Hij is heerlijk geworden, zoet genoeg, ook lekker een knapperig korstje en smeuïg van binnen. Toprecept. Trouwens mijn bananen lagen wel een half jaar zonder ingepakt te zijn in de vriezer, echt een uitstekende manier om te rijpe bananen te bewaren totdat ze van pas komen. Ik weet nog hoelang want een van mijn kleinzonen kwam gillend van de lach met de bevroren bananen aanlopen in de krokusvakantie, hij kwam ze tegen toen hij ijs ging zoeken en hij behandelde het geheel een beetje meewarig..het oudje weet niet hoe ze bananen moet bewaren...😂👿

  • Like 1

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Haha wacht maar tot hij een keer die cake proeft, dan snapt hij het ineens  

 

Fijn dat ie gelukt is en zo in de smaak viel. En dat bewaren heb ik ook van een vriendin. Ik vind het briljant, want zo'n tros is altijd min of meer tegelijk rijp, dus er Zijn er altijd wel een of twee die bweuh overrijp worden en daarmee perfect voor die cake die je 6 weken later pas gaat bakken. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...