Jump to content

Chow-chow relish


appelvrouw

Recommended Posts

Na 24 potten met komkommer en courgettezoetzuur even een ander zoetzuur recept..(zit ook komkommer in )

Het komt uit mijn Amerikaanse kookboek Complete Book of Home Preserving..dus een beetje gekke maten en geen gewicht.

 

Doe in een grote glazen kom 500 ml in stukjes gesneden komkommer(met schil) 375 ml rode paprika`s schoongemaakt en in stukjes, 375 ml gesneden kool,( ik had eeuwig moes blad) 375 ml groene tomaten, 375 ml uienringetjes.Voeg er 2 liter water bij en 250 ml zout. Roer af en toe tot het zout is opgelost en laat een nacht staan.

 

Blancheer de volgende morgen 375 ml sperziebonen en 375 ml wortelen, beide in stukjes. Blancheer ze 30 seconden vanaf het kookpunt.

Giet de komkommermix af en spoel het goed uit. Knijp het vocht er zoveel mogenlijk uit met beide handen.

 

Breng in een grote pan 250 ml water met 750 ml witte azijn aan de kook. Voeg 3 eetlepels mosterdzaad en een eetlepel kurkuma ( geelwortel) toe plus 625 ml suiker. Breng aan de kook totdat de suiker is opgelost..voeg alle groentes toe en kook op een zacht vuur totdat het wat begint in te dikken..ongeveer 40 minuten.Roer regelmatig.

 

Zorg dat je potten en deksels schoon zijn, doe de relish in potten totdat ze bijna vol zijn. Maak de rand schoon, schroef de deksels erop en steriliseer in de oven voor 10 minuten..ik doe dat op 130 graden, maar mijn oven is een beetje "koud"...Laat in de oven afkoelen totdat je de potten kan pakken met de blote hand, en bewaar ze in een koele en donkere plaats.

 

Edit 2020: dit recept meerdere keren gemaakt met steeds een andere samenstelling. Maar de basis van komkommers, Wortels, rode paprika, kool en ui blijft ongewijzigd. In ‘ 20 geen bonen voorradig dus wat meer van alles gedaan plus kleine zoete pepers toegevoegd. En selderijblad en venkelzaad ipv selderijzaad. 
 Ik kook meestal niet langer dan 20 minuten en neem ook iets minder suiker.

Edited by appelvrouw

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Heerlijk (oud) topic, maar op zioek naar lekkere recepten voor komend jaar kwam ik deze tegen. Hoe was hij,en weet je dat nog? Ik ben wel nieuwsgierig naar hoe het blad van de eeuwige moes zich hield. Ik wil daar wat meer mee doen, zuurkool en verwerken in dit soort recepten.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

En, @Indy en @jootje? Het is nu de tijd deze relise te maken, met de laatste boontjes en groene tomaten. Bij mij staat t nu te pruttelen, gaat zo de potten in. Ik heb er dit x wat Biquino pepertjes ingedaan🌶

En ook nog twee theelepels selderijzaad hoort erbij was ik vorige keer vergeten op te schrijven. Die heb ik niet in huis dus het zijn theelepels venkelzaad geworden.

@Anna3 Volgens mij had Peter deze ooit ook geproefd en vond hij deze nu lekkerder dan de Golden relish?

7CC991C3-82B0-4FE0-8737-B7647715A5A2.thumb.jpeg.767b66bf0f1e5c47208f7f68b3013b5c.jpeg

 

 

Edited by appelvrouw

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...