Ga naar inhoud

Wil je minder Advertenties?

Maak dan nu een account of log in!

Featured Replies

Geplaatst:
  • Auteur

Wat een geinig kleurtje!

Morgen eens bij mijn zuurkool kijken hoever die is......gewoon lichte kleur zuurkool

Geplaatst:

Zier er goed uit Charly! Ja bijzonder dat het al zo snel zuur is hè..ik had het niet verwacht, Mijn zuurkool viel trouwens heel erg mee, dat zachte was alleen aan de bovenkant. We hebben het nu een keer gegeten, goed uitgelekt en even gekookt met een blikje ananas erbij. Wat wel gek is met die rode zuurkool: omdat het rood is en het er ongeveer hetzelfde uitziet verwacht je rode kool met appeltjes.

We vonden het heerlijk!

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Door al jullie berichten, en door de regen al de hele dag, zijn wij ook aan het stampen gegaan. Wat kleine witte kooltjes, die toch niet veel groter zouden worden. Ze vielen al om Wonen er bij jullie nou ook van allerlei pieren en slakjes in al die hoekjes en gaatjes daar onderaan bij de steel? Ik heb het jaren terug al eens gevraagd hier geloof ik... Ik hield er nu rekening mee maar toen we ooit begonnen met zuurkool toen schaafde ik zo een paar pieren mee

 

De rode kolen moeten er ook nog aan geloven, maar nu nog even niet. Eerst dit eens een de praat krijgen.

Geplaatst:

Eh, nou we doen in het in vrij donkere benedenkeuken ik heb niks gezien, maar natuurlijk met rode kool vallen die pieren enz niet zo op. Als we de groene kool doen zal ik wat beter opletten...

Wat gebruik je als kruiden?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Het is ook niet eens alleen bij de kool die op de grond lag hier, de pieren kruipen duidelijk ook tegen de stam op naar de kool.

 

Ik gebruik al jaren alleen peper (nu voor het 2e jaar in gemalen vorm, geen hele korrels) en laurierblaadjes.

Geplaatst:

bekend, daarom doen we alle kool een uurtje onder water, slakjes komen omhoog, pieren zakken naar de bodem

Geplaatst:

Ga ik de volgende keer proberen RobO! Maar ik verwacht dat er dan luchtbelletjes in hoekjes van de kool blijven zitten en het slakje/piertje nog wel even blijft zitten?

 

Mijn zuurkool blubt ondertussen al!

Geplaatst:

Hier gewoon wat bladeren over de zuurkool gelegd, gaat vervolgens prima. Heerlijke zuurkool gegeten verleden week.

Geplaatst:
  • Auteur

Drie weken geleden zuurkool gemaakt. Net even gekeken, ziet er goed uit, smaakt goed, mag nog iets zuurder!

image34691507034011.jpeg

  • 2 maanden later ...
Geplaatst:

Wij hebben ook al een keer zuurkool gegeten, vorige week. Lekker lekker! Niet te zuur, helemaal goed.

 

En gisteren hebben we een potje gevuld met rode kool, om ook als zuurkool te kunnen eten over een tijd. Het is een hele kleine pot, maar er ging toch verrassend veel kool in.

Geplaatst:
Drie weken geleden zuurkool gemaakt. Net even gekeken, ziet er goed uit, smaakt goed, mag nog iets zuurder!

 

 

3 weekjes is hier nu wel wat aan de korte kant, bij ons is het nu een graad of 10 dus ik reken op 6 weken

  • 3 weeks later...
Geplaatst:

Hoi,

 

Ik heb een paar dagen geleden zuurkool gemaakt. Heb hiervoor een 2 liter pot gekocht en er paste ca 1,5 kg kool in.

Nu heb ik ca 23-25 gram Keltisch per kg gebruikt maar er kwam best weinig vocht uit, ondanks dat ik dik een half uur aan t stampen ben geweest! Ik heb toch zeker 3/4 theeglas water moeten toevoegen (met wat zout) zodat de kool en de stenen onder water stonden en er ook nog een dikke 5 cm vrij was tot de rand.

 

De pot heeft nu 3 dagen op kamertemperatuur gestaan en begint al heerlijk te ruiken. Ik verplaats hem nu naar onze voorraadkast waar het kouder is en donker, maar het viel me op dat het vocht nu inmiddels tot aan de rand stand. Is het verstandig dan wat vocht eruit te halen?

Hij begint wel al een beetje zurig te ruiken, heerlijk!

Geplaatst:

beetje veel zout? normaal 1-1,2 %

niet stampen hoor, kneuzen...wrijven met een zuurkoolstamper

na 3 dagen al goed ruiken??? dat duurt hier een week of 3 daarvóór is het niet zo lekker

vocht tot aan de rand? zuigt de pot soms water uit het waterslot?

Geplaatst:

Hoi,

 

De pot zuigt geen water uit de rand, maar denk dat door het staan het zout nog meer vocht uit de zuurkool heeft getrokken. Ik denk dat ik geen Keltisch zeezout had moeten gebruiken, maar gewoon gemalen zout. Denk dat het dan beter was gegaan.

  • 1 maand later ...
Geplaatst:

Hoi,

 

Ik heb tussen kerst en oud op nieuw voor de eerste keer zelf zuurkool gemaakt en ik vraag me af hoe ik weet wanneer deze te gebruiken is?

 

 

Hij heeft nu ca 6 weken gefermenteerd en zou nu goed moeten zijn. Hij smaakt goed, maar heb natuurlijk geen vergelijk dan met de zuurkool uit het vat bij de groenteboer. Die zal ongetwijfeld niet zo puur zijn als die van mij.

 

Verder vraag ik me af als ik er een portie uit gehaald heb, hoe ik het dan moet bewaren? Gewoon weer de koolbladeren erop en afdekken met water of gewoon in een bak in de koelkast?

 

Hartelijk dank!

Geplaatst:

6 weken is prima. Zeker als je het al geproefd hebt. Wij houden vaak een wat langere termijn aan. Als we beginnen te eten en het is oké, gaan we alles in porties verdelen en in de diepvries doen. Dan kun je veel langer van de zuurkool genieten.

Geplaatst:

Kun je hem niet gewoon in de Keulse pot met waterslot bewaren waarin deze gemaakt is? Dus de blaadjes er weer terug overheen, stenen erop en zorgen dat ie onder water staat? En natuurlijk een laagje water in de rand?

Geplaatst:

Bedankt! Ik had al flink gezocht overal maar kan nog steeds niet echt een éénduidig antwoord vinden of ik gewoon een beetje uit de keulse pot kan pakken en hem dan daarin moet bewaren of dat ik bijvoorbeeld een plastic yoghurt bak of iets dergelijks pak en dan daar de rest in bewaar (in de koelkast)

Geplaatst:

Ik heb nu één deel wat over was (500 gram) in een afgesloten plastic emmer in de koelkast staan. Dit heb ik aangevuld met licht zout water zodat het onder water staat.

 

De rest (ca 500 gram) heb ik in de Keulse pot laten zitten, de bladeren en stenen er weer opgelegd en ook aangevuld met wat zout water zodat alles onder water staat. Deze eten we dan volgende week, hij zal dan nog iets zuurder zijn denk ik.

 

Zijn beide van deze oplossingen prima? Of zijn er betere manieren?

 

Bedankt!

Geplaatst:

Lijkt me prima. Je kunt ook invriezen.

 

Is er iemand die een recept heeft om prei tot zuur(prei)(kool) te maken? Ik heb een zuurkool boek waar ze er over spreken en recepten geven om het te bereiden maar niet om de zuurprei zelf te maken.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

  • 5 maanden later ...
Geplaatst:

Gaat er technisch iets fout in het zuurkool maken als ik in plaats van een zuurkoolpot van keramiek, een plastic emmer met waterslot gebruik? Iemand ervaring mee? Mijn kolen brullen het bed uit

It ain't what you do, it's the way that you do it

  • 1 maand later ...
Geplaatst:

het is nog lekker warm hè, pot1 begon hier ook meteen en is nu uitgeblupt

ik hou ze wel even in de gaten, over een week of 2 ruiken en proeven anders wordt ie takkezuur hier

daarna doe ik ze in de weck dan blijven ze goed en zuren niet door

  • 3 weeks later...
Geplaatst:

Ik heb een paar weken geleden zuurkool gemaakt met Kanne's brooddrank volgens dit recept:

https://delusthof.wordpress.com/2015/11/17/zuurkool-in-t-klein/

Helaas gingen de potjes stinken en schimmelen. Ik heb ze dus weggegooid, maar onder de bovenste laag bleek het wel degelijk lekker zuur te ruiken.

Omdat ik over een paar weken toch een tweede poging wil doen, vraag ik mij af of iemand een idee heeft wat er in bovenstaande aanwijzingen mis gaat/ kan gaan.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic