Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Overwinteren aardbeien


nick86

Recommended Posts

Ik heb twee stekjes bewaard uit mijn moestuin. Deze staat nu in 2 potjes. Ik wil deze bewaren tot volgend jaar. Waar kan ik deze het best bewaren? Gewoon buiten laten staan of in de schuur of op zolder (donker)

 

Hieronder een foto

 

2012100111460880351349088238.jpg

Link to comment
Share on other sites

hallo, je zegt geen grond buiten te hebben, dan begrijp ik niet waar dan de stekjes vandaan zijn. wat voor moestuin heb je dan wel?

die aardbei plantjes moet je in elk geval overzetten in een veel grotere pot met meer grondinhoud als je die over wil houden.verder is wat meer info van jou misschien wat duidelijker. groetjes

Link to comment
Share on other sites

Niks aan doen gewoon zo laten in die potjes en buiten laten staan in volle zonlicht en niet vergeten water te geven.

 

Wanneer het gaat vriezen deze beschermen of tijdelijk tijdens de vriesperiode onderbrengen net boven vriespunt, niet te warm!!!

 

Na een vriesperiode terug buiten!

 

2 potjes is niet zo erg ze enkele keren te verplaatsen.

 

Mijn stekken van 2011 in P8 potjes zijn buiten overwinterd, enkel tijdens de horrorwinter zijn ze iets van 2 weken naar de serre verhuisd en afgedekt onder een vliesdoek.

Link to comment
Share on other sites

Borsalino bedankt dan ga ik dat doen!

 

Wilma, ik had afgelopen jaar wel een moestuin, maar deze heb ik opgezegd wegens gebrek aan tijd. Ik ga nu in het klein verder met potten en bakken.

 

Bedankt voor alle reacties

Link to comment
Share on other sites

Rob0 je zegt buiten in de grond.

 

kan je dus aardbeien planten zonder het af te dekken zo in de grond laten staan?? ik heb een stukje grond van 1,5 bij 1,5 meter met 4 rijtjes aardbeien planten kan ik die dus zo laten staan en hoef ik daar dus niks aan te doen?? even ter info bij ons kan het wel eens in de strenge winterweken - 17 worden en overdag -6 blijven kan dat??

Link to comment
Share on other sites

Klopt. Voor de bloemaanleg is niet direct kou nodig, de trigger is de afnemende daglengte. Onder invloed daarvan alsook temperatuur en vochtvoorziening legt de plant een hoeveelheid bloemen aan voor het komende jaar. Daarna gaat de plant in rust. Vervolgens is de koude periode nodig om die rusttoestand op te heffen, dus in die zin heeft de koude periode wel invloed op het tot ontwikkeling komen van de bloemen en de kwaliteit daarvan in het voorjaar.

 

Zover ik weet bootsen ze in de kassen de koude periode kort na door de temperatuur tegen vriespunt te brengen. Wel korter dan de natuurlijk winter om zo weer vroeg te kunnen oogsten.

Link to comment
Share on other sites

Kasaardbeien worden als het een doorteelt (planten hebben al 1 keer gedragen) is rond november-december koud gelaten.

Daarna worden ze licht opgestookt enzoverder................

 

Bij uitplant van koelcelplanten word de kas meteen zachtjes opgestookt.

 

Vriestemperaturen beneden de -5 dag en nacht zijn nadelig voor aardbeiplanten.

Ze gaan er niet echt van dood, maar inwendig is er vriesschade, zeker wat de 1maaldrager betreft, want die heeft al inwendige bloemen.

 

Te warm is ook weer niet goed, een aardbeiplant moet een aantal koude uren hebben.

Link to comment
Share on other sites

oke euhm wat heb je nog maar dan alleen vlies doek is een zeil (van dat oranje of blauw) ook goed?? ik ben nog maar een beginner dus heb totaal geen idee wat vliesdoek is etc..... en hoor je dat dan er helemaal plat op te leggen of gewoon met 4 hoek palen er over spannen dat er nog wel 10 cm tussen de plant en doek zit?

Link to comment
Share on other sites

Hmm. deels allemaal wel waar. De vruchtzetting vind echter plaats in de zomer-nazomer-herfst van het jaar ervoor. Niet in de winter.

 

Een aardbei is winterhard. Maar in potjes boven de grond wel wat kwetsbaarder dan een plant in de volle grond onder de sneeuw. Die 20gr vorst van de afgelopen winter is echt niet best voor de bloeiknoppen ( neuzen ) in ruste. Dan heb je het liefst een dik pak sneeuw erop. Aardbeienplanten op natte zware grond hebben het bij strenge vorst ook moeilijker dan op ruggen, droger, en onder oud blad ( het zijn bosplanten van oorsprong ) Kale kou, is niet erg , maar wel met mate.

Kale vorst, streng met wind , op zware grondtypen is vorst echt niet fijn voor de aardbeiplant.

De buurman naast mij had wel bloei en vrucht dit jaar, maar daar heeft de strenge winter zeker zijn werk gedaan. Die planten zijn allemaal kaput inmiddels. Vaak wordt dat pas maaanden later zichtbaar.

 

In potten gewoon buiten laten. Bij doorgaande vorstperiode eventueel wel liever naar binnen, maar koud ! ( garage etc )

 

Maaar sowieso niet gaan tuttelen en piepen met aardbeiplanten. Met rust laten is ok.

 

ps: zeil is niet slim. Het moet kunnen ademen. Vliesdoek bij echt aanhoudende kale vorst ( geen sneeuw ) is wel een idee ja.

pps : sorry , ik zie dat ik een hele bladzijde gemist heb met reacties. Er was al geantwoord over die vruchtzetting.

Link to comment
Share on other sites

oke euhm mijn aardbeienplanten staan gewoon in de volle grond op een soort achtig klein grond is niet echt losse grond ook niet heel vast maar wel beetje klei achtig.. euhm dus een pak sneeuw erop is ook al voldoende?? en heb je nog alternieve dan een zeil?

Link to comment
Share on other sites

Alternatieven van zeil ? Zeil mag sowieso niet. zoals boven gezegd wordt al toch ? Vliesdoek is prima. Of een laag blad eroverheen, en dan met gaas afdekken ( tegen het wegwaaien ) , is ook een mogelijkheid. Dit dat alleen tijdens een echte vorstperiode. Niet te lang laten liggen. Gaat eronder broeien en rotten enzo.

 

geen plastic oid. Met moet kunnen ademen.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

hallo allemaal,

 

1- vliesdoek is dus alleen nodig bij de planten onder de -5? aanhoudend nacht overdag.

2 -en moet je dat dan er gewoon opleggen of er boven hangen met aantal cm tussen doek en plant?

3- en ik las nog op het forum iets van alleen vlies doek (bij geen sneeuw) dus het mag dus niet zo zijn dat je vlies erop hebt liggen en vervolgens gaat het sneeuwen dan krijg je dus vlies + sneeuw erop dat kan niet?

 

 

apart:

4- moet je de planten water geven in de winter ook tijdens vries periodes?

 

(srry voor de vele vragen maar ja als je voor het eerst moestuin hebt valt dat niet mee heb op internet veel gelezen maar nergens staat het echt duidelijk)

 

groetjes,

 

Snowie

Link to comment
Share on other sites

1 = ok, doch ik dek af als er iets van aanhoudende vorst wordt voorspeld, Het kan soms volgens de weersvoorspelling alsnog soms kouder worden. Bij mij staan ze in potjes en bakken = gevoeliger, Volle grond kan er beter tegen.

 

2 = Gewoon er los opleggen en natuurlijk her en der vastmaken tegen wegvliegen!

 

3 = Vliesdoek met sneeuw erop kan geen kwaad, is een goede isolator, dus sneeuw erop laten en niet verwijderen!

 

4 = Volle grond zal in de winter vochtig genoeg zijn of je moest een Sahara Moestuin hebben. In potjes en bakken moet de aarde genoeg vochtig zijn tegen uitdrogen door de vrieskou en verdamping blad bij positieve temperaturen overdag tijdens afdek.

Link to comment
Share on other sites

oke bedankt weer Borsalino !

 

nog klein vraagje ik heb nog wat aardbeien stekjes in van die kleine zwarte potjes staan van 10 bij 10 cm moet ik die nog overplaatsen? of kunnen die ook in de winter buiten of binnen staan?

 

Ps: dus in de winter water geven bij positieve temperaturen en als de grond te droog is (dit alleen bij potten en volle grond hoef je swinters niet te wateren)

 

groetjes,

 

Snowie

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...