aaf Geplaatst: 16 november 2012 Geplaatst: 16 november 2012 Ik snap er niks van, heb potten vol met rodebieten, snijbonen, sperziebonen en appelmoes gewekt dat gaat allemaal super de potten blijven netjes dicht niks geen problemen. Nou heb ik 2 weken geleden een grote pan erwtensoep gemaakt, en aangezien ik de enige ben die het eet en het dus niet vaak maak dacht ik ik ga het wecken. Na het wecken zaten de potten allemaal netjes dicht, viel me wel op dat er een laag water bovenop de soep lag, dus dikke soep onderin en vocht bovenop ik dacht nog dat is vast normaal die zware erwten, vlees en groente zakt naar beneden. Na een week rook ik iets raars en ja hoor een pot die open was gegaan, kan gebeuren dacht ik nog, maar ik heb nu helemaal geen soep meer over alle 6 grote potten erwtensoep waren los gegaan. Wat me wel op viel bij de losse potten was dat het heel vlokkerig was, en er ook van die vlokjes aan de rubbers zaten, terwijl ik de potten deksels en rubbers vooraf heb gekookt in soda, alles is schoon de weckketel in gegaan. Snap echt niet wat ik fout heb gedaan, verse soep (heb het gegeten op de dag dat ik het gekookt had) schone potten en rubbers, ik heb de klemmen pas verwijderd toen de potten helemaal koud waren. Iemand enig idee wat ik dan fout heb gedaan? Quote
Frans Geplaatst: 16 november 2012 Geplaatst: 16 november 2012 Ik zou de volgende keer de potten na het inwecken direkt in koud water zetten zodat de inhoud snel afkoelt. Het open gaan komt bijna zeker door het gisten van de soep door te langzaam afkoelen. Erwtensoep is er nogal gevoelig voor . De vlokvorming doet ook aan gisten denken. Ik maak ook wel eens een voorraadje erwtensoep maar bij mij gaat die dan de diepvries in. Een makkelijke en probleemloze methode. Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --
thea Geplaatst: 16 november 2012 Geplaatst: 16 november 2012 Zo heb ik pompoen soep gemaakt met vlees.Dat ging ook fout,deze zomer weer soep ingeweck zonder vlees en dat ging goed.Volgens mij komt het door vlees in de soep en geweck 2 uur op 100 graden. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
eelzuhtjuh Geplaatst: 17 november 2012 Geplaatst: 17 november 2012 Zo ging mijn courgettesoep ook de mist in, ook door het vlees dat erin zat:zure-soep-t6828.html Quote https://eelzuhtjuh.blogspot.com/
aaf Geplaatst: 17 november 2012 Auteur Geplaatst: 17 november 2012 Nou het is wel duidelijk, ik moet de volgende keer m'n erwtensoep gewoon invriezen.Zo jammer ik heb nu 6 liter erwtensoep door de wc gespoeld, het zag er ook uit alsof het was gaan gisten en het stonk pfff heel verschrikkelijk Ik heb het courgettesoep topic gelezen, en ik heb ook een half uur geweckt op 90 graden omdat ik dat gevonden had met google, maar dat is dus veel te kort blijkt wel. @Frans hete potten kan je toch niet in koud water zetten?Ik heb wel eens een kokend hete pot afgespoeld onder de koude kraan en toen viel de hele bodem uit de pot. Ik ga het binnenkort nog een keer proberen met groentensoep en dan hou ik de gehaktballetjes apart voor in de vriezer, als er geen vlees in de soep zit is 90 graden 30 minuten dan wel genoeg? Dank je wel voor jullie antwoorden Quote
Heylane Geplaatst: 17 november 2012 Geplaatst: 17 november 2012 Tot nu toe doet mijn courgettesoep het prima (geen vlees) ik heb de potten een uur bij 100 graden gedaan Quote
thea Geplaatst: 17 november 2012 Geplaatst: 17 november 2012 In het weckinmaak boekje staat:aardappel/erwten/linzensoep de tijd 90 min bij 100 graden.Groenten/kippe/tomaten/wortel/bloemkool/bonensoep staat 60 min bij 100 graden.Misschien heb je wat aan. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
aaf Geplaatst: 17 november 2012 Auteur Geplaatst: 17 november 2012 Ik heb de tijden genoteerd, dank je wel Heylane en Thea. Quote
Mamoes Geplaatst: 6 februari 2013 Geplaatst: 6 februari 2013 Ik heb toevallig dinsdag nog 2 potten erwtensoep ingeweckt. Ik weck dingen met vlees altijd in de snelkookpan. Die bereikt een hogere temperatuur. Ik heb de potten er een half uurtje ingedaan en het is goed gelukt! Ik neem ze mee op vakantie, hmmmm! Quote
rob41 Geplaatst: 19 februari 2013 Geplaatst: 19 februari 2013 Hoi het probleem is net als bij de boontjes dat de erte te sterk kunnen zijn bemest en daardoor de glassen open gaan door gising. Quote
Franceska Geplaatst: 21 februari 2013 Geplaatst: 21 februari 2013 Hallo Mamoes, Ik las jouw reactie op het probleem, kun je vertellen hoe je dat doet, wecken in een snelkookpan? Die heb ik namelijk wel en een echte weckpan niet. Of iemand anders die hier meer van weet? Bedankt alvast, Franceska Quote
Mamoes Geplaatst: 21 februari 2013 Geplaatst: 21 februari 2013 Tuurlijk! Het is heel makkelijk, heel veilig en gaat veel sneller. Het enige nadeel is dat er minder potten tegelijk in passen. Bij een gewone weckketel loopt de temperatuur op tot rond de 100 graden. Bij een snelkookpan staat de pan onder druk en de stoom die in de pan komt bereikt een hogere temperatuur. Je neemt gewoon een snelkookpan en legt iets op de bodem, zodat de potten niet direct op de hete bodem staan. Ik neem altijd een soort van stalen vlamverdeler o.i.d. Dan de potten erin, een laag water erbij en onder druk zetten. De wecktijd begint pas als de pan helemaal onder druk staat. Voor erwtensoep is 20 min genoeg. Daarna druk eraf halen en potten eruit. Zet de potten op een houten snijplank of warme theedoek, zodat de potten niet knappen door temperatuur verschillen. Let er wel op dat niet alle maten potten ein kunnen. 2 liter is bij mij te hoog, dan kan de deksel er niet meer op. Als je heel veel potten te wecken hebt, dan is een gewone weckketel wel handiger. Ik heb meestal niet erg veel te wecken, alleen wat vlees voor mee op vakantie of inderdaad lekkere erwtensoep ! Quote
Hebinck Geplaatst: 18 oktober 2023 Geplaatst: 18 oktober 2023 Op 17-11-2012 om 08:49, aaf zei: Nou het is wel duidelijk, ik moet de volgende keer m'n erwtensoep gewoon invriezen. Zo jammer ik heb nu 6 liter erwtensoep door de wc gespoeld, het zag er ook uit alsof het was gaan gisten en het stonk pfff heel verschrikkelijk Ik heb het courgettesoep topic gelezen, en ik heb ook een half uur geweckt op 90 graden omdat ik dat gevonden had met google, maar dat is dus veel te kort blijkt wel. @Frans hete potten kan je toch niet in koud water zetten? Ik heb wel eens een kokend hete pot afgespoeld onder de koude kraan en toen viel de hele bodem uit de pot. Ik ga het binnenkort nog een keer proberen met groentensoep en dan hou ik de gehaktballetjes apart voor in de vriezer, als er geen vlees in de soep zit is 90 graden 30 minuten dan wel genoeg? Dank je wel voor jullie antwoorden Wecken: 90 minuten op 100°C Worst later toevoegen, dus pas als je gaat eten Quote
Patrijs Geplaatst: 27 mei 2024 Geplaatst: 27 mei 2024 Je reageert op een topic van 11 jaar geleden, Mamoes is hier ook lang niet meer ingelogd..... Quote De moestuin van Patrijs
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.