Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Refractometer voor Brixwaarden.


Castaneda

Recommended Posts

Apparaatje om de kwaliteit van je groente en fruit(bomen/planten/vruchten) mee te kunnen meten.

 

Het apparaatje wordt al decenia lang in de druiventeelt/wijn makerij gebruikt en is op de 1 of andere manier nog niet echt in de rest van de groente- en fruittelerij doorgedrongen. Het apparaatje heet een 'refractometer' en hij hoeft niet erg duur te zijn, op ebay zelf voor 25 Eur. Nu kunnen refractometers voor meerdere doeleinden gemaakt zijn, maar voor groente en fruit geldt de Brix en/of Oechsle schaal.

 

2ezr2me41721371245127.jpg

 

De Brix en/of Oechsle schaal geeft het suikergehalte in groente en fruit weer, en dit kun bijna altijd gelijk stellen aan de kwaliteit van je groente en fruit. Planten zijn immers suikerproducenten, dat is de essentie van fotosynthese. Zo betekent een hoog suikergehalte in je groente en fruit ook een hoog mineraal en vitamine gehalte, het natuurlijke suikergehalte en vitamine en mineralen gehalte gaan bijna altijd gelijk op. Een hoge Brix waarde betekent ook bijna altijd een geweldige smaak. Denk aan de supermarkt appels van tegenwoordig en de echte appels die van je eigen boom of bij de boer vandaan haalt, je proeft het verschil duidelijk. Of de waterige tomaten die niet meer naar tomaten smaken, vergelijken met je eigen gekweekte tomaten. Je proeft het al, maar nu kun je het dus ook meten, een soort van bevestiging en controle hoe je moestuin er voor staat. Op de volgende website kun je lezen welke waarde voor welke planten gelden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Brix-waarde. Misschien kun je met de Oechsle schaal nog andere informatie vinden.

 

Het apparaatje werkt door een druppel van bijv. je appel(boom), je aardbeienplantje (blad of vrucht), of mandarijn, je krop sla, of tomaat, op het glaasje van de refractometer te doen vallen, waarna je (als door een soort verrekijker) de refractometer in kijkt en de Brix waarde afleest.

 

Nu is uit onderzoek bekend dat planten boven een bepaalde Brix (voor elke plant een verschillende waarde) waarde geen last meer hebben van ziekte of plagen. Dat betekent dus dat wanneer jou roos werkelijk gezond zou zijn (boven een brix waarde van 15), deze geen last meer heeft van luizen of andere dingen. En dat is ook eigenlijk heel logisch (misschien nog niet echt voor het algemeen heersende beeld in onze maatschappij). Het boekje 'The anatomy of life & energy in agriculture' door Doctor Arden B. Andersen heeft hier aardige informatie over.

 

Nu kunnen we dus in de loop van het seizoen onze moestuin planten controleren en kijken of ze wel gezond zijn of niet en dan mogelijk ze proberen gezond te maken. Dat laatste zal een hoop experimenteren zijn, maar het lijkt mij geweldig.

Er zijn wel een hoop goede boeken en andere informatie over methoden voor het verbeteren van onze grond en planten, die misschien nog niet zo bekend zijn, maar waarmee het aardig is om te experimenteren, waar ik in andere berichten over zal vertellen.

 

Tot zover voor nu even...

Edited by Guest

Comprehend and copy Nature

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Kan iemand mij vertellen welke soort refractometer ik moet gebruiken voor het meten van tarwegras en groenten ed

Er zijn diverse soorten en ik zie door de bomeen het bos niet meer.

Wel dacht ik een range te moeten hebben van 0 tot ruim 30 of zo

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...