Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Ganzen


Jorieke123

Recommended Posts

We hebben 4 ganzen lopen hier, 2 dames van vorig jaar en 2 heren van 2 jaar terug. Ze zien elkaar nog niet helemaal staan, deze ganzen zijn met een jaar of 2 pas echt volwassen.

Dus wie weet volgend jaar baby-gansjes!

 

Vanmorgen lag er wel een cadeautje in de wei; een groot ei! Dit was hun 1e ei, dus het was even 'schrikken'

Het ding zat helemaal onder de poep, en weegt maar liefst 130 gram! De grootste kippen eieren hier wegen zo'n 65 gram. 2x zo zwaar dus!

Eet smakelijk!

Link to comment
Share on other sites

Het ei is niet bevrucht, onze dames ganzen zijn pas 1 jaar oud en ze zijn pas met 2 a 3 jaar vruchtbaar lees ik.

Maar zodra er volgend jaar blijkt dat de eieren bevrucht zijn, dan broeden we ze uiteraard uit!

De ganzen zijn inderdaad niet echt stil. Maar ze schreeuwen alleen vrij hard als ze eten krijgen. Voor de rest is het goed te doen

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Het leek alsof er geen eieren meer werden gelegd.. eerder zag je ze vanaf een afstand al liggen, zo'n groot wit ei midden in het weiland.

Nu kwam mijn vriend er toevallig achter dat ze de eieren verstoppen! Ze leggen het ei in een kuiltje, en dekken het af met takjes/stro/wat er maar ligt. Net als bijv. schildpadden en aligators (alleen leggen die alle eieren in 1 keer, en de ganzen maar 1 per dag).

Ik maak er morgen even een foto van.

 

Iemand trouwens ervaring met bevruchtte ganzen eieren? Ik ken het zwarte puntje in kippen eieren die eigenlijk kuiken hadden kunnen worden, maar ziet het er bij ganzen anders uit? Ik heb er net 1 gekraakt om te bakken, en er zitten helderrode sliertjes op de dooier...

Link to comment
Share on other sites

Best apart dat ze de eieren afdekken voor het broeden, tijdens broeden ken ik dat gedrag wel, doen ze dat verspreid of liggen de eieren bij elkaar ?

Dat lijkt mij wel bevrucht, eerlijk gezegd zeker omdat het op het dooier zit, toch moeilijk om paringsrijp inteschatten bij dieren door het goede voer wat ze krijgen in gevangenschap ligt dat veel eerder dan normaal bij wilde ganzen.

Ik heb wel gehoord dat het bevrucht aantal eieren van een nest behoorlijk laag kan liggen, bij een kip is vrijwel alles bevrucht, bij een gans maar enkele waarom dat zo is weet ik niet.

 

Smaakte het ei lekker van een gans ?

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Het ei smaakte niet echt anders. Misschien ietwat zoeter. Je moet het wel goed bakken of koken, en dan vind ik kippeneieren ook niet super (houd wel van een zacht gekookt eitje of een spiegelei).

Ik heb een foto en uitleg gemaild naar degene waar we de ganzen vandaan hebben. Misschien weten zij meer.

Link to comment
Share on other sites

Wist jij dat in broedmachine ganzen eieren na een week er best elke dag even 20 minuten per dag uit gelegd kunnen worden tijdens bepaalde periode van de broedtijd, ganzen eieren schijnen deze koelte nodig te hebben, op eind broedperiode is dat zelfs 2x per dag.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb weleens kippen en kwartels uitgebroed maar nooit gelucht ookal keerde ik wel 2 of 3 x per dag en deed daarbij de machine open,

maar zoals je het zegt is het wel heel natuurlijk en logisch eigenlijk dat de moeder ook nest even alleen laat.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Volgens mij willen ze broeden, en zo mooi verstopt echt heel slim van ze , mischien gaat een gans pas zitten broeden als hij nest vol heeft.

Heb je nog antwoord gehad van die man van de ganzen of dat bloed betekende dat het ganze-ei bevrucht was ?

Nou ik zou toch de eieren van de gans bij je 30 nieuwe kippe eieren leggen, is de broedduur en temp zelfde als bij kip ?

Dan maakt het toch niks uit.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ssssst niet verklappen hoor, maar ik heb via marktplaats 11 bevruchte ganzen eieren gekocht als verjaardagscadeau voor mijn vriend We hebben hier wel wat eieren verzameld, waarvan we hopen dat ze bevrucht zijn, maar het is niet zeker omdat de vrouwtjes nog te jong zouden zijn.

Binnenkort dus jonge gansjes! Zoooooo veel leuker nog dan kippenkuikens!

Link to comment
Share on other sites

Ja, het zijn eieren van de Toulouse gans, waar we er dus ook 4 van hebben.

Ze hechten zich enorm! Het is echt een voordeel als een gans opgroeit met mensen, honden en de andere beestenbende. Anders blijven ze er naar blazen... Echt gemeen doet deze soort nog niet, maar dat blazen is niet uitnodigend om de wei in te lopen

Link to comment
Share on other sites

bange schijterd als je gewoon doorloopt is die gans echt banger voor jouw, ik vindt dat juist grappig dat een gans grote mond heeft met blazen maar eigenlijk gewoon hardstikke bluf is.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Ja, nee, dat weet ik ook wel, maar eventuele bezoekers (familieleden, neefjes) niet. Ik loop elke dag die wei in, en ga dan even een rondje achter die blaaskaak aan. Maar het helpt nog niet echt. Hij denkt nog steeds dat hij de hoogste is hier in de 'roedel'

Hanen zijn enger! Die zetten de aanval echt in. Deze ganzen echt niet hoor. En de vrouwtjes (die we wel van jongs af aan hebben) hebben nog nooit naar ons staan blazen.

Link to comment
Share on other sites

Ja van hanen weet ik dat ze de aanval echt inzetten, wij hadden een haan die je echt aanvloog en dan probeerde je vel om te draaien met zijn poten.

Toen een van ons daardoor naar dokter moest was het vlug met hem afgelopen.

De ene haan is daarin wel feller dan de ander sommige zijn wel hanig maar niet zozeer dat ze aanvallen.

Ken jouw de visite schelen ze zijn gewoon waaks je ganzen dat vindt ik juist wel tof en zo leren je neefjes gelijk respect voor dieren

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Dacht ik deze zomer babyganzen te krijgen lees ik nu dat ze pas na 2 à 3 jaar bevruchte eieren leggen das jammer nog even wachten dus.

 

Het blazen kunnen ze goed,ik heb ze niet van kuiken af dus zijn niet volledig tam.

Ze komen echt op me a om te zeggen he dit is mijn stuk .

Maar als ik dan naar ze toe gaat en vraag voor een kroel rennen ze hard weg de helden

merk wel dat het steeds minder word.

Maar als iemand op het terrein komt wordt dit vermeld door de ganzen dus mooie waakganzen

Die bevruachten eieren die je eronder heb gelegd is wel een idee maar dan moeten ze wel willen zitten.

Kijken hoe het van de zomer gaat .

Zijn ze nog uitgekomen?

De herinneringen die je later wil hebben,

moet je nu maken

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Heb sinds vorig jaar ook ganzen, emdener ganzen, 3 vrouwen en een man, ze hebben dit jaar gebroed, 1 heeft 1 kuiken uitgebroed en de andere heeft er zo een zooitje van gemaakt, ze broedde haar eieren uit maar daarna steeds dode kuikens, waardoor ik haar de eieren weggenomen heb en in de broedmachine gestopt.

De afgelopen weken zijn daar 5 kuikens uit geboren, gisteren nummer 6 onder een broedse kip en vanmorgen nummer 7.

Zover alles in orde, maar nu komt het bijzondere van de ganzen, ze herkennen kuikens die ze niet uitgebroed hebben als hun eigen kinderen en raken daar danig van van slag.

Gisteren was het kuiken onder de kip aan het uitkomen, door de piepgeluiden uit het ei zijn de ganzen op speurtocht gegaan, ineens hoorde ik een gekrijs van jewelste, waren ze die arme kip aan het slopen en daarna naar het ei aan het staren.

Heb ze er weer uitgejaagd, maar moet nu wel een apart stukje vinden waar moeder kip met haar ganzekuiken in rust kan wonen.

Mijn uitgebroedde kuikens gaan overdags mee naar buiten als het weer het toelaat, ook daar komen de ganzen op af en proberen ze mee te krijgen, helaas zijn de kuikens in de veronderstelling dat ik hun moeder ben en vinden die gevederde lawaaischoppers helemaal niet leuk.

Ben echt onder de indruk van mijn ganzen, heb dit gedrag nog bij geen enkel van mijn andere dieren gezien.

Link to comment
Share on other sites

Het puntje wat je wel eens in kippeneieren aantreft is echt niet het teken dat een ei bevrucht is of niet, is gewoon een bloedspotje van de hen zelf tijdens het hele proces wat binnen het ei terecht komt...de ene kip heeft er wat meer last van dan de andere. Een onbevrucht en bevrucht ei zijn van binnen en buiten onherkenbaar voor het bebroed wordt.......een bevrucht ei is herkenbaar een paar dagen na aanvang van het broeden door het eerste netwerkje van bloedvaatjes dat opgebouwd wordt en meestal duidelijk te zien met een schouwlamp, ook bij ganzeneieren..... Ik schouw na 7 dagen, alles wat 'helder' blijft wordt dan verwijderd.

 

Hier kun je alles nog eens nakijken en is ook zo voor ganzeneieren, er zijn wat kleine verschillen in het mechanische uitbroeden alleen.

 

MVG

 

 

Danuta

MVG

 

Danuta

Link to comment
Share on other sites

De 5 door mij uitgebroede kuimens lopen sinds afgelopen weekend buiten, steeds bij de ganzen in de buurt, vanmorgen kwam ik buiten en lagen ze te slapen bij tegen een ganzemoeder aan.

Het meest bijzondere is dat de volwassen ganzen vorig jaar bij me gekomen zijn toen ze net uit hun ei waren.

Heb nu nov 1 gans binnen die werd bij de uitgebroedde niet geacepteerd, denk vanwge een te groot leeftijdverschil, Piet is 2 weken jonger als de jongste van de 5.

Hoop dat ik haar er ook nog bij krijg, momenteel maakt ze het leven van mijn 18 jaar oude kater erg zuur.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...