Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Onze eerste moestuin!


Yorick

Recommended Posts

Twee weken geleden ontstond bij ons het idee een moestuin te beginnen, tijdens het zaaien van ‘tiny tim’ tomaten voor in de achtertuin. Meteen hebben we geïnformeerd bij de lokale volkstuinen vereniging ‘nut en genoegen Sneek’. Hun melden ons dat er net 3 tuintjes vergeven waren, maar jullie komen wel boven aan de wachtlijst.

 

Vorige week donderdag werden we gebeld; ‘we hebben een tuintje vrij, hebben jullie nog interesse?’. Natuurlijk hebben we dat, de volgende dag hebben we ons direct ingeschreven.

 

We zijn hierdoor tenminste 1 jaar eigenaar van ruim 100 m2 grond, met een hokje van 2,8m bij 2m. De tuin is naar onze mening ideaal gesitueerd, met de gehele dag zon. Daarnaast wordt de tuin bijna geheel onthouden van wind door een natuurlijke wal van wilgen op het noordoosten.

Bij de eerste kennismaking met de tuin heb ik deze foto’s gemaakt;

 

2u4lnrr.jpg

 

243guwp.jpg

 

Meteen viel mij de bessenstruik midden in de tuin op. Maar na kennismaking met de buren in het weekend bleek dat er al verschillende geïnteresseerde voor de struik waren en deze dus al vergeven was voor onze komst, helaas.

We zijn dit weekend overigens direct met frisse moet begonnen en hebben nu ongeveer de helft van de tuin omgespit. Dit viel nog niet mee, doordat de grond in de tuin voor een groot deel bestaat uit blauwe klei. Maar ach het weer was prachtig. Ook hebben we al wat zaden ingekocht en 1m³ compost besteld. De lijst met zaden die we nu hebben is:

 

Tomaat Luxor F1

Kerstomaat Tiny tim

Vleestomaat Marmande

Aardbeien Mignonette

Citroen basilicum Limone

Zomerwortel Nantes

Winterwortel Berlikumer

Uien Rijnsburger

Radijs Bel image

Pluksla Rode eikenblad

Zomerprei Zwitserse reuzen

Broccoli Southern comet F1

Bleekselderie goudgele

Boerenkool Westlandse herfst

IJssla Great lakes 118

Stokslabonen Westlandia

Andijvie Breedblad volhart winter

Basilicum grootbladig

 

De tomaten zaadjes zijn inmiddels gezaaid net als de aardbeien en de citroen basilicum zaadjes. Op mijn planning van deze week staat een globale indeling maken van de tuin, zodat de eerste zaadjes half maart de grond in kunnen.

 

Ik heb ook een vraag; is het verstandig om meerdere verharde paden te maken door de tuin ivm regen enz. ,of zijn 2 paden meer dan genoeg?

Link to comment
Share on other sites

Ja is wel verstandig (lees: niet verlicht), het is namelijk beter om niet te veel op de grond zelf te lopen. Ik heb bedden van ca 1.20 en een groter vak voor de aardappels. Door dat grote vak moet ik elk jaar de tegels verleggen. De tegels in de rijen zijn niet aaneengesloten, meer het staptegel idee.

 

De buurman van mijn volkstuintje gebruikt geen tegels maar een (steiger)plank om op te lopen als hij oogst. En er zijn er natuurlijk ook genoeg die gewoon op hun grond lopen, maar dan wel vaste 'paadjes' en niet kriskras.

Link to comment
Share on other sites

Ziet er mooi uit Yorick en al een handig schuurtje erbij, ik vindt zelf met bedden werken dmv paden zoals Jorg zegt ook handig.

je kan nog wat takken van die besstruik knippen ongeveer 30 cm en in de grond steken die stekken gemakkelijk.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Dat is een mooi lapje grond. Daar gaan jullie veel plezier (buiten het werk) aan hebben. Ik zou er wel wat tegels aan toevoegen. Anders kan er met regen flink veel modder liggen. Er zijn ook andere opties van paden maken dan tegels of planken. Denk aan karton met houtsnippers, of stro. Is een beetje natuurlijker maar dat moet je zelf beslissen.

Good things come in small packages

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...