Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Compost, Vlaco gekeurd.


Recommended Posts

Maandag ben ik op het containerpark een lading compost gaan halen, ongeveer 1500kg.

Deze was nog zéér warm.

Vanmorgen nog een deel gelost en open gevoerd, ben moeten stoppen door de aanhoudende regen.

Nu is die compost nog steeds zeer warm, hij ligt op de aanhanger met een dekzeil er boven.

Blijkbaar is die compost niet 'rijp' of uitgewerkt.

Een kruiwagen compost zoals ik die van de aanhanger schep.

 

img589012831368804429.JPG

 

Mijn zeefje;

 

img589129491368804467.JPG

 

Gevuld met compost;

 

img589265371368804495.JPG

 

Het fijne materiaal;

 

img589325051368804552.JPG

 

Stukjes hout die er na het zeven overblijven;

 

img589471331368804590.JPG

 

Als we nu weten dat het composteren van dit hout onder de grond stikstof voor de planten aan de grond onttrekt, dan is deze compost toch niet bruikbaar om in te werken??

Er zit waarlijk nog veel ongecomposteerd materiaal in.

 

Nu heb ik van deze compost tussen de planten boven op de grond gestrooid.

Vraag me wel af of dit goed is, wie weet raad?

 

img589559101368804851.JPG

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link to comment
Share on other sites

Zo ongeveer ziet ze er hier op de milieustraat ook uit. (Soms wat grover zoals nu bij jou, een andere lading is wat fijner). Ik heb geen zeef, dus gebruik het inderdaad zoals het komt (vaak warm en er komt ook een andere, viezere, geur vanaf dan van eigen compost). Als deklaagje (max 2 a 3 cm) is het wel handig (mulch-effect met alle voordelen)en in het najaar inwerken gaat ook goed. Op deze manier geen (grote) stikstofonttrekking. Verwacht geen voedings-effect want er is niets toegevoegd. Wel maakt het de grond luchtiger en beter te bewerken en draagt het bij aan een humuslaag (die volgens VELT e.d. jaarlijks 2 a 3 % wordt omgezet in wat voedingsstoffen, waaronder stikstof)

 

Ik heb wat nagezocht over de kwaliteit en dergelijke. Het wordt versneld gecomposteerd (proces duurt hooguit enkele maanden) en ik vermoed ook dat het onder druk gebeurt. De vertering verloopt dus vooral door een gisting (en niet door dezelfde micro-organismen als op een composthoop). Op zuiverheid wordt wel gecontroleerd, maar ik ben wel eens stukken metaal of stukjes plastic (vaker!) en stukjes glas e.d. tegengekomen. Een kennis heeft er eens een batterij/accu in gevonden. Het wordt gemaakt van de takken en plantresten die bij milieustraten worden gebracht + door gemeentelijke plantsoendiensten e.d. Deels ook van GFT-afval uit groene kliko"s. Niet iedereen neemt dat even nauw: dat verklaart dat er soms wat rommel inzit.

 

Met mate is het zinvol te gebruiken. Door te zeven (en rest op je composthoop) is het nog beter, zoals jij doet. Die grovere stukken verteren heel langzaam...dus met mate gebruikt geen grote drama's in stikstofvoorziening denk ik. Maar verwacht geen wonderen.... Voordeel: het is gratis.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Willy,

 

De compost was nog warm zeg je. Dat betekent dat het composteringsproces nog bezig is. De compost is eigenlijk nog niet rijp. Uitgespreid over je bodem zal het dus nog narijpen en dan langzaam maar zeker de voedingsstoffen af gaan geven. Voeding zit er heus wel in, al zal het niet veel zijn. Wel wordt de grond met de compost verbeterd, zodat betere opname van voedingsstoffen plaats zal vinden.

 

Ik gebruik die gemeentecompost al een paar jaar achtereen. Er is nu een mooie teeltlaag ontstaan. Maar het duurt dus wel even voor je goede grond hebt, neem de tijd. Dat laatste, daar hebben we genoeg van, al denken we soms van niet.

Link to comment
Share on other sites

@ Jasmin. Ik schreef: Wel maakt het de grond luchtiger en beter te bewerken en draagt het bij aan een humuslaag (die volgens VELT e.d. jaarlijks 2 a 3 % wordt omgezet in wat voedingsstoffen, waaronder stikstof)

 

Toch is deze compost heel anders dan zelfgemaakte compost. Zeker als daar ook voor een deel dierlijke mest in mee-verteerd is. Mijn ervaring is dat het nauwelijks voeding geeft.

 

@ Huub. Ik denk dat de compost van de milieustraat wel is verteerd. Dat er een vacuum-proces wordt gebruikt en ook onder druk (= warmte) wordt gewerkt. Dus het werkt niet hetzelfde als "op de hoop" of "in het vat". Het is echt een heel ander spul dan zelfgemaakte compost! Ik was zelf erg geinteresseerd in de kwaliteit van deze gratis aangeboden compost en heb verleden jaar alles uitgepluisd wat ik er maar over kon vinden w.b. proces en normen. (Overwoog om er een artikel over te schrijven) Bij eigen compost is warmte inderdaad een belangrijke indicatie voor mate van omzetting. Je zou kunnen zeggen dat bij de milieustraat-compost alle fijne materiaal is verteerd (en geheel onherkenbaar) en dat het grovere houtige materiaal er - goed herkenbaar- nog tussen zit. Dat grove materiaal zou bij mij niet eens op de compost terechtkomen, omdat het jaren nodig heeft om te vergaan.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Oké Weknow, ik begrijp de uitleg. Ik denk echter dat de takjes en stokjes heel nuttig zijn voor de latere bodemlaag. In de composthoop zorgen ze voor lucht, ze houden vocht vast. Dat gaat eigenlijk later zo door, ook in de tuin aan de oppervlakte. Ze geven eventuele voedingsstoffen zoals stikstof (die ze eerst opnemen, maar waarschijnlijk ook wel opslaan toch?) langzaam maar zeker weer af, vallen uiteindelijk weer uit elkaar tot humus.

 

Grof materiaal kun je uitzeven en weer mee laten doen in een volgend composteringsproces.

Link to comment
Share on other sites

ik zelf heb het ook gebruikt

Maar kwam wel stukjes plastic tegen

 

En die twee jaar geleden gratis werd uit gedeeld stonk enorm!!Deze zat toen in plastic zakken (kleine hoeveelheid genomen)

Ook bij meerdere mensen gezien dat je heel veel onkruid er van kreeg.

Kan niet zeggen dat de compost die je later koopt bij de zelfde afvalverwerker beter is kost wel meer!!

 

Terwijl je zou zeggen de onkruid zaadjes zijn door de warmte van het composteren kapot gegaan.Al helemaal als dit bedrijfsmatig gebeurd.

 

uit de berg van de gratis compost van vorig jaar is geen onkruid gekomen.

Twijfelde of ik het zou gebruiken dacht laat het even op een hoop liggen voor dat ik het over de hele tuin verspreidt.

Ook dit jaar was de compost weer warm.

 

Zou wel goedgekeurd moeten zijn !!

Anders mogen ze het niet afgeven.

man gesproken die bij zo'n bedrijf gewerkt had. Die zei dat het allemaal gekeurd werd!

 

Je zou zeggen ze maken veel meer de rest moet ook iets mee gedaan worden deze zou je dus ook bij winkels moeten kunnen kopen.

Maar dit durf ik niet te zeggen of de compost bij de winkels het zelfde is.

Link to comment
Share on other sites

Hier op het containerpark, van de gemeente, word geen dierlijk mest aangevoerd, verboden.

Vacuüm of druk word ook niet toegepast, alles gebeurt in de vrije lucht. Er liggen wel hopen van tot 8 meter hoog en regelmatig word de verse afval gehakseld, groot machien hoor, kan hele bomen aan, en gezeefd word het ook al, het grofste gaat terug op de eerste hoop en de rest mag verder composteren, tot dit resultaat verkregen is.

Alles gaat ook gratis weg, enkel de beroeps moeten ervoor betalen.

Privé kan je zelfs één keer per jaar een vracht laten thuisbrengen, ook al gratis, 4 - 6 - 8 - 10 of 12 kubiek.

Gewoon even bellen naar de millieudienst om een afspraak te maken want er moet wel iemand thuis zijn die dag.

Het zwarte materiaal is onherkenbaar, het zijn enkel de stokjes die me parten spelen, ik zou denken dat tot één vierde van de compost uit kleine houtstukjes bestaat, wat wel veel is

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link to comment
Share on other sites

Nu heb ik wel een heel rare vraag, of toch niet?

Ik heb nu eenmaal die compost ondergewerkt, gedane zaken nemen geen keer, en ik zit met de gebakken peren?

Nu dat die kleine houtjes de stikstof uit de bodem wegnemen, zou ik het effect zervan op de planten niet kunnen tegen gaan met juist veel stikstof toe te dienen. Zou er dan wel wat over blijven om als voeding voor de planten te dienen?

De schorseneren die ik in die grond gezaaid heb komen zeer slecht op, geen tien procent geloof ik en ook de wortels doen het niet, de venkel daarentegen wel, die staat redelijk uit.

Waar ik vroeger, en nu ook weer, stalmest ingewerkt had is er precies geen stikstof vermindering te zien, alles groeit er goed.

Dus, specialisten, en andere tisten, zou het kunnen helpen om stikstof toe te voegen aan die grond????

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link to comment
Share on other sites

Ik zou het doen als ik jou was. Het duurt nou eenmaal een tijd voor je een goede vruchtbare bodem hebt. Jouw wijze van compost toevoegen is heel goede investering voor de toekomst, alleen heb je er nu nog niet zoveel aan. Je kunt ook goede potgrond in de vore doen waar je bijvoorbeeld schorseneren zaait. En gedroogde koemestkorrels bij alles wat je plant. Maar als het je niks uitmaakt om kunstmest te gebruiken, zou jij dat gerust kunnen doen. Je zorgt tegelijk ook voor een goede bodem toch? Als je nu alleen wat ging frezen en dan kunstmest strooien, dan groeit het ook maar dan ben je roofbouw aan het plegen. Het is absoluut geen zaaigrond, dat lukte bij mij ook al niet. Maar nu na en paar jaar is het de mooiste zwarte kruimelige tuinaarde die er is. En alles doet het er goed in. Gewoon onderhouden door regelmatig wat nieuwe gezeefde compost bovenop te brengen. Nog mooier zou het zijn als je daar ook dierlijke mest bij kan betrekken.

Link to comment
Share on other sites

Dat is dan al gebeurt zie, er stond bij de buren, waar ik een stuk grond van bewerk, een overschot van ongeveer 8 kilo gemengde kunstmest en die heb ik uitgestrooid overal waar ik die compost heb ingewerkt.

Het lijkt me ook wel een goed idee om eerst geulen te maken en die te vullen met goede potgrond om daar dan in te zaaien. Ga dat ook toepassen voor het witloof en de schorseneren en worteltjes opnieuw zaaien.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...