Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Aardappels aanaarden met compost of beter met grond?


sindy-lady

Recommended Posts

Ik zou ze met de grond waar ze in staan aanaarden. Het lijkt mij niet verstandig compost te gebruiken, aardappels zijn gevoelig voor nat grond en als het niet zelf gemaakt compost is kan je ook nog allerlei aardappel ziektes in de hand werken. Je weet niet wat in gekocht compost zit.

Zand is ook niet handig, met een beetje regen spoelt het weg en dan liggen de aardappels boven de grond (worden daardoor groen en zeer giftig)

 

De aardappelruggen ook aanduwen zodat het langer de vorm blijft houden.

 

Groetjes.

Less is more

Link to comment
Share on other sites

Allereerst: Aanaarden van aardappels is niet persee nodig voor goede groei. Het is wel handig om te voorkomen dat aardappels licht "zien" en daardoor groen worden. Het is vooral een gebruik in de grootschalige akkerbouw, maar heeft daar meer te maken met mechanisch kunnen werken. Onder zwarte folie of onder een mulch-laag kun je zonder ruggen (en zelfs schoner) ook goed aardappels telen.

 

Rijpe compost gemengd in de aarde die rond en bovenop de aardappels komt lijkt me prima. Wat extra stikstof en vooral kalium die daarin zit kunnen ze goed gebruiken tijdens de groei! Alleen compost zal ook kunnen (soort mulchen), maar zelf vind ik het wat jammer van mijn beperkte hoeveelheid compost om heel veel/bijna alles van mijn compost voor de patatten te gebruiken. Voor allerlei ziekten uit de compost hoef je niet zo bang te zijn. Gekochte compost is erg duur en gekeurd, zou ik weggegooid geld vinden voor aardappelteelt. Aardappelziekte krijg je echt niet uit compost...die sporen zitten sowieso in de lucht. Luchtig telen en zorgen voor gezonde omstandigheden (en compost draagt daar ook aan bij!) helpen bij gezonde en goede oogst!

 

Kortom: als je over voldoende compost beschikt: gemengd met je zandgrond of een deklaagje van 1 a 2 cm. doet het je aardappels zeker goed!

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Schoner is hier: Weinig grond aan de aardappels bij oogst.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Ik ben geen expert, maar als ik rijpe compost lees, dan denk ik meteen aan hoge pH waarde. Heb eens GTF compost gekocht bij de stadsdiensten en die had een pH rond de 8. En ik dacht dat aardappelen nu toch liever een iets zuurdere grond hadden, met een pH rond de 5.

 

Nuja... ik weet niet of het impact heeft. Moest hier gewoon aan denken. Ik heb ook blauwbessen en daar hoor ik ook langs alle kanten dat ik er nooit compost mag bij smijten omdat blauwbessen zuur moeten staan.

 

Dus... de pH waarde moet omlaag van die compost (lees: die compost moet zuurder gemaakt worden). Turf toevoegen lijkt me een prima optie. 50/50 ofzo, dan krijg je een mooi zuur geheel. Turf altijd eerst nat maken.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...