Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Recepten van Thessa

Featured Replies

Geplaatst:
  • Auteur

he daar kom ik weer eens om het hoekje gluren...

 

ik ben i.d razend druk met inmaken

lekker op vakantie geweest 2 weken en toen ik terug kwam.....wat erg... alles zo hard gegroeid

de augurken staan nu gesneden op het gasstel te wachten op verwerking morgen,

van de week tig soorten jam gemaakt van bessen, aardbeien, pruimen,

kersen & rabarber en heerlijke pruimen, bessen, aardbei limonade. denk wel iets van 300 potten...

ook al zoet zuur gemaakt van de courgette's en uien ongeveer 30 potten...

en de 5 kilo tomaten chutney is vanmiddag verwerkt

voor de vakantie was het ook al hoogtij dagen met inmaken ...ik had de vakantie dan ook hard nodig

en nu eigenlijk weer ha ha

 

op de vraag van de pompoen chutney...geen idee hoe lang gewoon inkoken tot je het mooi vindt

 

ik zal als de gelegenheid zich voor doet even foto's plaatsen

maar eerst....ga ik morgen een massagestoel kopen

het vergt echt wel heel veel tijd en energie op deze schaal zo inmaken....

goed voor me zelf zorgen dus ....halen dat ding en genieten

kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl

  • 2 weken later...
Geplaatst:

Heb je toevallig ook een recept voor chudney van die gewone oranje pompoen? Ik wil daar zo graag een keer iets van maken. Ben zo gek op pompoensmaak.

  • 1 maand later ...
Geplaatst:
  • Auteur

zo er is weer een druk inmaak seizoen achter de rug, ik maak nog wel wat in maar de druk is er af

zoals altijd heel veel jam's, moesjes, zoetzuur, sap en sausjes gemaakt en dit jaar weer wat nieuws bedacht / op het pad gekomen.

maar speciaal omdat die zo hard gaat, dit jaar zo veel mogelijk limonade gemaakt en ...een voorraad puur sap voor later in het jaar.

 

de vruchtenmix is een favoriet op het momend ik heb voor nu een leuke samenstelling met kruiden bedacht en al geproeft !

2 liter pruimen sap

1 liter aardbeisap

1 liter bessen sap

halve liter vlierbessap

en dan een graai uit de tuin;

* munt, voor de smaak

* eginaceapurpurea, weerstand verhogend

* salie, tegen keelpijn

* paardenbloemen; goed voor de lever

* brandnetel & goudsbloem voor de zuiverring

* koningskaars, tegen slijm vorming en lost slijm op

* roze klaver

* gulderoede, bevorderd de vochtafvoer

alle ontsapt met de stoompan

daarna in een pan appart toevoegen;

2 kilo suiker

4 zakjes vanille suiker

iets kaneel

borrelglaasje citroen sap

 

en dan al die courgette's, tomaten, kruiden enz enz die je gewoon weg niet opgeten krijgt omdat het te veel is....

is nu pasta saus !!

ik heb gebruikt gewoon wat er toen voor handen was;

tomaten, courgette's, uien, mais ( idiaal om te binden) paprika's, pepers, knoflook, pompoen,

peterselie, bieslook, dille, salie, saliemunt, basilicum, brandnetels

en ik vergeet vast nog wel wat ik heb het wat smaakvoller / pittiger gemaakt met zout en sambal.

in de keukenmachine fijngemalen, gekookt en ingemaakt in potten; klaar voor gebruik in de winter.

ps; ook heel erg makkelijk een lekkere soep van te maken

 

en dan al dat onkruid...nou ja onkruid....voor de een een last voor mij een ....thee'tje

gewoon drogen op een theedoek aan de lucht en als het droog is in de zelfde doek beetje fijn knijpen en in een potje bewaren tot je genoeg bij elkaar hebt om een lekkere & gezonde mix van te maken.

ik heb nu gebruikt;

madeliefjes, paardenbloemen, viooltjes, brandnetels, gulderoede, goudsbloem, koningskaars, munt, citroenmelisse, salie, braam&vlierblad, gedroogde vlierbessen, hop, roze klaver, aardbeiblad.

gewoon op gevoel een mix gemaakt met als hoofdbestanddeel brandnetels.

het is een geweldige groene zoetige thee !

zo makkelijk, goedkoop, lekker en gezond

 

hier een indruk van de keuken,

alles gaat in het groot;

vlierbessen;

dsc0523986931350820750.JPG

dsc0523896921350820815.JPG

dsc0524322031350820697.JPG

hier de zoet zuur en werkelijk van bijna alles is met dit recept iets lekkers te maken( recept in het allereerste verhaal in dit topic)

hier de augurk, maar ook gemaakt met ui, komkommer en courget.

dsc0521287971350820907.JPG

dsc0522088871350816085.JPG

 

meer foto's volgen nog ( ik heb net een nieuwe computer maar nog niet de software om de foto's in te laden...)

zo heb ik bv zelf mosterd-zaad geteeld en geoogst, wat een opbrengst kwam daar vanaf !

kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl

  • 2 weken later...
Geplaatst:
  • Auteur

hier de beloofde foto's

 

helaas heb ik de foto's van het oogsten van het mosterd zaad nog steeds niet

daar was stap voor stap zichtbaar hoe ik het geoogst had

maar bij deze even zo;

 

omhalen en in lakens leggen van de totale droge takken

ik heb de totale pakketent even weg gelegt in een schuur omdat ik nog geen tijd had om te verwerken....

en toen....hebben muizen al het al losgekomen zaad opgegeten gelukkig was het toch al veel en veel te veel....

als je flink op de lakens gemept komt het zaad uit zijn schilletje en in het laken terecht.

daarna giet je het in een mand en blaas tijdens het omschudden alle "foute" restjes uit het zaad zodat het zaad schoon in de mand achter blijft.

daarna nog even zeven,

en bewaren samen met een keuken papiertje om evt vocht geen kans te geven.

mosterd-zaad-pot-en-andere24931351956041.JPG

dit is de opbrengst van een volle laken waar de helft dus al weg was....

er ligt nu ( op een veilige) plaats nog een laken vol.....

kruiden-droog-plaats12321351954434.JPG

en zo droog ik al die kruidjes en zaden.....

kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl

  • 5 weken later...
Geplaatst:
  • Auteur

voor iedereen die nog pompoenen heeft liggen

 

Wortel/pompoen taart recept;

 

200 gr geraspte wortel

200 gr geraspte pompoen

4 eieren

300 gr bloem

1 zakje bakpoeder

125 ml zonnebloemolie

250 gr basterd suiker

1 theelepel kaneel

1 theelepel koekkruiden

60 gram fijne walnoten

1/2 theelepel zout

 

klop de eieren met suiker tot schuim

daar heel rustig de olie door scheppen,

vervolgens de gezeefde bloem met kruiden en bakpoeder erdoor spattellen

en uiteindelijk de wortel/pompoen, noten e.d toevoegen.

45 min in de oven op 180 graden.

Dit recept kan ook met alleen pompoen en gedroogde zuidvruchten.

succes.

 

open cake;

ongeveer 900 gr schijfjes pompoen evt gecarameliseerd

150 gr roomboter

3 eieren

150 gr suiker

vanillesuiker

250 gr bloem

1 1/2 theelepel bakpoeder

120 ml melk

 

boter smelten, eieren loskloppen met suiker en vanille,

gezeefde bloem met bakpoeder erdoor spattellen,

daarna de boter en melk door spattellen,

in de vorm gieten en daar boven op de pompoen, iets aandrukken.

op 180 graden een uur in de oven.

 

Pompoen kippen soep;

1 kg Pompoen in kleine stukjes snijden icl schil en die koken en pureren

1 ltr water toevoegen

Blokje kippen boulion

Pot kippen boulion met kipvlees

Creme fraice er door roeren

Eetsmakelijk !!

kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl

Geplaatst:

Thanks Thessa!

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

  • 2 maanden later ...
Geplaatst:

 

tulband;

 

5 eieren

125 gram suiker

1 zakje vanille suiker

120 gram bloem.

de eieren met de suiker mixen tot een luchtige en stevige massa,

daar voorzichtig de( gezeefde) bloem door roeren en in de tulband vorm gieten ( voor het beste 'loslaat' resultaat boter ik die helemaal in en betrooi deze dan met bloem.

in oven op 175 graden 30 min bakken.

(voor 6 mini's ingredienten delen door 3.)

 

hoeveel boter??? of hoeft dat niet altijd bij cake?

  • 2 weken later...
Geplaatst:
  • Auteur

beter laat dan nooit....

nop geen boter !

en is de lekkerste die ik ooit gehad heb, niet droog maar heerlijk

gewoon goed

probeer het maar ! succes.

 

en leuk nieuwtje; per 1 febr ben ik echt officieel een bedrijfje; Jam en Zo

ik verhuis 1 mrt naar mijn nieuwe huisje en daar zet ik de verkoop voort, nu staat er ook een verkoop puntje bij mijn ouders;

kraampje-noorderdracht-00218461361091289.JPG

en sta ik veel op markten;

jam-en-zo-kraam-kerst-markt-9-dec82601361091344.JPG

de eerste bestellingen voor pakketten zijn al weer binnen dus dat gaat goed !

de website is aangepast; www.jamenzo.nl

als je de nieuwsbrief wilt ontvangen mail even via de site, dan komt het naar je toe.

de nieuwe huisstijl etiketten, folders en visite kaartjes heeft mijn moeder weer gemaakt en kunnen besteld worden.

helemaal klaar voor het echte werk !

op naar een goed oogst jaar

kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl

Geplaatst:

Proficiat Thessa!!Als ik in de buurt ben, dan kom ik kopen...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

goed zo thessa!

je timmert weer goed aan de weg

en straks lekker je eigen huisje......

ik wens je een hele goede zomer toe en heel veel plezier je eigen bedrijfje jamenzo

kiezen voor helpende handen is delen in de praktijk!

http://guppedup.blogspot.nl/

Geplaatst:

waaaaaaaaaaaaaaaaw, supermooi!!

Geplaatst:
  • Auteur

Dank dank !

afgelopen weken weer druk in de weer met inmaken,

ik moet met Pasen een grote pakketten bestelling leveren met oa; pot stoofperen, pruimenchutney ( pruimen uit de vriezer) bijde al klaar heel veel werk maar erg leuk

dan komt er nog appelmoes en pompoenjam bij laatste ga ik deze week nog maken.

 

is wel even wennen hoor, ik kook al een aantal weken bij mijn ouders, door de toestand thuis ( scheiding),

maar .....vrijdag verhuis ik !!!

na 4 maanden trammeland op het gezamelijke adres eindelijk een plek voor mij en de kids alleen ....

is heel fijn om bij mijn ouders te wonen ( deeltijd dan ) maar een plekje om te wonen en te werken voor mij en de kids...heb zo veel zin en plannen

kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl

Geplaatst:

heel veel sterkte en succes, het gaat je (jullie) zeker lukken!!

  • 1 maand later ...
Geplaatst:

Thessa, ik zie dat in jouw recept van de dadeltaart je walnoten hebt staan bij de ingrediënten, maar ik zie ze nergens terugkomen in de bereidingswijze. Kun je dat nog even aanpassen/veranderen? Of hoeven die er niet door?

En die andere taart, was dat alleen worteltaart of was dat de wortel-pompoentaart die je hier ook in dit topic hebt neergezet?

Good things come in small packages

Geplaatst:

'k Heb even op je website gekeken wat een lekkere dingen maak je en het ziet er ook zo gezellig uit.

Respect voor de manier waarop je met de dingen omgaat.

Ik hoop dat jij en de kids een goede toekomst tegemoet gaan in je eigen huis!

Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen...

 

Groetjes! Meekje

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.