Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Recepten van Thessa


Thessa

Recommended Posts

dr866w.jpg hoi allemaal,

hier gaan een flink aantal recepten op verzoek komen,

ik plaats ze allemaal maar in dit bericht, dan houw ik de reacties denk ik het makkelijkst bij...

ik zal mijn best doen

 

**JAM;

eigenlijk maak ik van alle soorten ( die ik kan bemachtigen ) fruit jam en altijd is iedere lichting net iets anders ....

ik zal wat combies beschrijven, mis je iets mist en benieuwd bent vraag maar, wie weet staat het al bij mij in de kast &...geheugen ik heb ongeveer 15 soorten maar beschrijf niet alles hoor

en varieer zelf eens met "gekke" smaken, je zult versteld staan ! en deel het met ons

hier alvast wat algemene tips!

 

 

* zet potjes/deksels in de vaatwasser op het hoogste standje en gebruik ze heet uit de vaatwasser! en maak alles goed schoon voor je het gebruikt denk bv aan pollepel/litermaat/trechter enz...werk zo steriel mogelijk

* gebruik een grote pan zeker 1/3 groter als je voor de hoeveelheid nodig hebt ( ivm het omhoog komen met koken )

* gebruik goed rijp en schoon fruit

* scheut citroensap, houd de kleur mooi en haalt de smaken extra op

* voeg geleisuiker speciaal toe ( 500 gr op 1250 gr fruit) ik doe op 5 liter 4 pakken geleispeciaal en 1 zakje marmello

( marmello met suiker toevoeging, zodat deze niet extra zoet ) is vaak zoet genoeg en zo extra gezond

let wel; dit is 6mnd houdbaar, de gewone geleisuiker (1 op 1) 12 mnd ! mijn ervaring met alleen marmello of andere vervangingen in plaats van de suiker, is dat de jam toch gaat verkleuren en minder van smaak wordt....

* evt pureren en koken volgens beschijving op het pak geleisuiker

* zo schoon mogelijk in de potjes doen en niet over het randje prieken!!! direct de deksel er op & meteen op de kop zetten

minimaal 5 min en laten afkoelen,

minstens halve tot 1 hele dag, dan pas kun je zien hoe stevig de jam geworden is ( bv aan het einde v.h aardbeien seizoen zit er minder pectine in de aardbeien en dan kan ie slappig worden, dan b.v.b al extra zakje marmello bij voegen, mede als bij pruimen en sap uit de ontsapper ! mocht het toch gebeuren, heb je heerlijke saus ! en probeer je het opnieuw....

zie het niet als een mislukking maar wees creatief met wat het geworden is, en leer er van

en nogmaals wees creatief met de smaken die je hebt en combineer er op los

***************************

[u]pompoen-aardbei of pompoen appel; [/u]

3/4 deel pompoen schillen en in blokjes snijden

1/4 deel aardbeien ontkronen of appel schillen/ontklokken

citroensap

iets vanille suiker of aroma

iets kaneel

geleisuiker speciaal/ marmello

deze pureren en goed blijven door roeren tijdens het koken, succes

(alle soorten pompoen zijn eetbaar dus maakt niet uit welke je pakt zolang het maar geen sierkallebas is )

 

Rabarber;

alleen middelste gedeelte van de steel gebruiken ivm oxaalzuur ( zal het wel niet goed schijven )

evt krijt toevoegen en ciroensap, vanille en kaneel.

heerlijk ook met aardbei !!

 

vruchtenmix;

gebruik bv restjes fruit die je hebt, evt uit de vriezer

ik heb gebruikt;

aardbei,pruim,peer,appel,braam,vlierbes, sleedoorn ( laatst genoemde eerst invriezen ivm suikergehalte )

ciroensap

iets vanille

en klaarmaken als bovenomschreven.

 

[u]aardbei-pruimen; en aardbei-appel;[/u]

3/4 pruimen of appel

1/4 aardbei

citroensap

iets kaneel

iets vanille

 

pruimen;

ik gebruik reinevictoria en hauszwesser

heerlijk ook gemixt met elkaar of appart.

tip voor het ontpitten, duw de pit eruit met je duim en hou de emmer onder je handen, de pit valt er precies buiten, scheeld zo veel werk controleer wel altijd op wormpjes !!!

 

appel;

heerlijk met kaneel, vanille & ciroensap en leuk om te compineren met bv peer of kers !

 

vijgen;

kaal

of met klein appeltje erdoor en iets vanille en citroensap

gebruik alleen het paarse gedeelte, dan heb het de volste smaak en kleur.

heerlijk is ook de variatie aardbei/vijgen of vijgen/pruimen

 

bramen;

ik gebruik eigenlijk alleen het sap wat over blijft na het ontsappen, omdat ik niet van de pitjes houd

(geld ook voor de bessenjam en vlierbessen )

en mix de tamme en wilde soort door elkaar, wild is veel voller van smaak !

voeg wel dan bij gebruik van alleen sap, extra geleisuiker of marmello toe, anders blijft de jam slap.

iets citroensap. en heerlijk ook gemixt met vlierbessen sap

 

**GELEI;

 

eigenlijk is gelei; slapere jam zonder pitjes en alteveel vezels...dus...eerst ontsappen en dan iets minder als de normale hoeveelheid geleisuiker of marmello erdoor.

ik maak gelei van de restjes sap wat troebel is na het ontsappen voor de purefruitsap in flessen.

heerlijk over pudding en yogurt bv de; pompoen/aardbei of appel/aardbei!

 

SAUS;

 

is de te dunne gelei of jam !! ha ha gebeurt altijd wel eens, giet het evt dan uit de potjes terug in de pan en kook het weer op de giet het in kleine ( tip v.d koffiemelk ) flesjes.

je kunt natuurlijk ook weer jam er van maken door extra geleisuiker/marmello toe te voegen,

maar saus is ook heerlijk in de toetjes denk bv aan bramen saus over pudding of kwark!

 

MOES;

ik ontsap eerst het schoongemaakte fruit wat ik wil verwerken als moes zodat het 2 keer nuttig is en de moes lekker stevig!

je houd er heerlijke pure sap aan over en moes !

uit ongeveer 9 a 10 kilo fruit komen ongeveer 3 liter flessen sap en 6 1/2 liter potten moes.

denk eens aan de variatie's ;

appel/aardbei, appel/peer, appel/pompoen & kweeperen & rabarber moes /compote !

ik houd ongeveer met de combie's 3/4 deel appels aan met wat citroen sap, en naar smaak kaneel en gewone suiker.

moes pureer je voor je het opnieuw opkookt alvorens in de potjes te doen, compote alleen door roeren.

denk eens aan ;

appel/peer - appel/aardbei - appel /pompoen - rabarber/kers - rabarber/aardbei

 

 

SAP / LIMONADE

in de ontsapper past bij mij 10 kg fruit, en per soort & lichting is de opbrengst erg wisselend!

meestal uit 10 kg fruit 5 a 6 750ml flessen sap

*sap

gaat vanuit de ontsapper puur in de flessen of mocht het te zuur/wrang zijn iets op zoetten met suiker in de vruchten zeef.

ik verdun het sap pas voor gebruik met water in het glas, anders is de sap vaak te sterk en dik. en het scheeld veel flessen

erg lekkere smaken zijn bv; aardbei, aardbei/appel, aardbei/peer, appel/peer, appel/kers!

onbeperkt houdbaar !!!!!

* limonade

het sap plus suiker ( ongeveer 250gr suiker op 1 ltr sap, voor de echte zoetekauwen 400 gr of zelfs 1 kg op 1 ltr !) opnieuw opkoken en dan in de flessen verwerken.

erg lekkere smaken zijn bv; bramen/vlierbes, aardbei of aardbei/appel, bramen/rabarber, bramen/aardbei en bramen/vlierbes/pruimen erg lekker !

houdbaar ongeveer 6 mnd.

tip; houd een paar flessen pure sap achter de hand dan kun je mocht je jam/gelei/saus op raken weer nieuwe maken

 

 

Courgette op zoet/zuur;

ongeveer...geef je eigen draai er aan...

1 grote courette

2 grote uien

rode paprika

1/2 eetlepel gesneden selderij

theelepel mosterdzaad

250 gr suiker

1/2 liter blanke azijn

60 gr zout

( evt van conimex 1 theelepel koenjit gebruiken, maar ik heb dat niet eens gedaan )

 

alle groenten snijden in kleine blokjes en mengen met het zout,

2 uur laten staan.

daarna afspoelen met koud water

daarna in pan koken met de overige ingredienten ongeveer 5 min

daarna zo snel en schoon mogelijk in potten doen, ik doe meestal 1/2 liter potten.

op z'n kop voor 5 min en klaar ! echt heel erg lekker !!!

 

STOOFPEREN;

gieserwildeman in een geheel houden en schillen ( BV voor kerst of in 2 delen ( scheeld op je bord veel gemedder )gemakkelijk met de saint remi. past ie ook makkelijker in de pot

voorzichtig koken in half water half fruttie wijn met vanille suiker,halve tot hele kilo gewone suiker & citroensap & kaneel ongeveer 1,5 a 3 uur per 10 liter pan.

in liter potten verwerken.

 

Soep;

 

venkel soep;

2 venkels

2 uien

2 tenen knoflook dit tesamen eerst glazig bakken daarna toevoegen;

creme fraice ( hele beker )

mosterd ( eetlepel )

liter kippenboulion

dit koken en blenderen daarna evt naar wens kipvlees ik gebruik de kipfilet voor op brood is lekker dun makkelijk in reepjes te snijden en zo klaar

 

Chutney's ;

 

kweeperen chutney;

 

750 gram kweeperen

600 gram zoetzure handappelen

125 gram gedroogde abrikozen

375 gram ui

2 thee lepels sambal manis

3 theelepels gemalen kardemom

2 theelepels zout

400 gram witte basterdsuiker

6 dl Franse rode wijnazijn

 

pruimen chutney;

 

1 kg pruimen

2 uien

2 teentjes knoflook

100 gr rozijnen

500 gr bruine basterdsuiker

2.5 dl rode wijnazijn en 2.5 dl gewone azijn.

1 theelepel sambal manis

 

uien chutney

* 5 gele of rode uien

* 1 teen knoflook of hele bol solo

* 2 eetlepels olijfolie

* 125 gram bruine basterdsuiker

* 125 gram half balsamico-azijn half rodewijn azijn

* 50 gram rozijnen

* zout en peper

 

pompoen ( pattison) chutney;

* 1 kilo pompoen ( pattison)

* 2 flinke appels

* 3 uien

* 4 teentjes knoflook

* 100 gr rozijntjes

* 1 kilo suiker

* 2 theelepels zout

* 1 theelepel kaneel

* wat kerrie en kruidnagel en peper

* halve liter azijn

 

 

Taarten;

 

Wortel taart;

4 eieren

300 gr bloem

250 gr basterd suiker

100 ml zonnebloemolie

400 gr wortels ( kan meer )

60 gr walnoten

1 zakje bakpoeder

1 theelepel kaneel en 1 theelepel koekkruiden

1/2 theelepel zout

*de eieren met suiker mixen en als luchtige massa is ontstaan de olie toevoegen en langzaam de bloem door scheppen waarna de geraspte wortel en fijn gemaakte walnoot erdoor gaat.

1 uur bakken op 180 graden als taart is afgkoeld de creme erop uitsmeren. heerlijk

voor de creme;

180 gr boter (op kamer temp)

180 gr roomkaas ( mascarpone)

vanille zakje

250 poedersuiker

citroensap

mixen tot gladde creme...

 

kruidkoek

 

700 gr zelfrijzend bakmeel

500 donkere basterd suiker

3 eetlepels koekkruiden

1/4 theelepel zout

1/5 liter melk

100gr roomboter

wortel/sinaasappeljam voor er tussen

meng in een grote kom het meel, suiker, kruiden e.d door elkaar, verwarm de melk met daarin de boter en mix rustig door de rest tot een glad mengsel ( plakt erg ) verdeel helft over bakplaat en drapeer de jam er over & verdeel de 2de helft erover.

bak 1uur op 180 graden.

 

tulband;

 

5 eieren

125 gram suiker

1 zakje vanille suiker

120 gram bloem.

de eieren met de suiker mixen tot een luchtige en stevige massa,

daar voorzichtig de( gezeefde) bloem door roeren en in de tulband vorm gieten ( voor het beste 'loslaat' resultaat boter ik die helemaal in en betrooi deze dan met bloem.

in oven op 175 graden 30 min bakken.

(voor 6 mini's ingredienten delen door 3.)

 

Dadel taart ;

 

500 gram dadels (ontpit en in reepjes gesneden)

250 gram roomboter

150 gram bruine basterdsuiker

1 handje walnoten in kleine stukjes fijngemaakt

1 rol Maria biscuitjes (in stukjes gebroken van ongeveer 1 cm)

1 eitje

stroop kan met de paardenbloemenstroop of gewone

Cocosstrooisel als garnering

Boter zachtjes smelten

Suiker toevoegen en goed roeren, zodat de suiker een beetje oplost

Ei met garde goed loskloppen en toevoegen; eventjes doorkoken onder voortdurend roeren

Doe er een flinke scheut stroop bij en kook nog even door

Dadels toevoegen, goed door roeren en 1 minuut doorkoken

Koekjes toevoegen en alles door elkaar scheppen

Voeg het toe bij de rest, nog een half minuutje doorkoken

Stort het geheel in een ingevette taartvorm en druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Laat ongeveer 1½ uur afkoelen in de koelkast voordat het gesneden kan worden. De taart moet 1½ cm dik zijn. Als de taart is afgekoeld, strooi je er cocosstrooisel overheen.

 

236_e9900cf712b437471ff7c2d8dc837614.jpg

 

uitleg van de ontsapper.....

deze gebruik ik zo veel !!

het is een pan in 3 gedeelte, in de onderste pan zit het kokende water, daar bovenop een opvanggedeelte met stoomgat in het midden en daarbovenop komt de vruchtenzeef van 10 kg, deze heeft allemaal kleine gaatjes zodat de sappen die vrijkomen in de middelste bak lopen. door het stoom knappen al het ware de cellen en loop het vocht er uit, door de verhitting is het ook steriel geworden.

er zit een aftap slangetje aan zodat je de sap steriel kunt aftappen en het onbeperkt houdbaar is !

je kunt er onnoemelijk veel mee doen, uiterraard ontsappen, daarvan overhouden moes, (of mocht je geen zin in schillen/ontkronen/ontklokken hebben gooi je het er met schil en al in )of bv stoom koken. eprfra.jpg

 

Bewaren;

helaas hebben wij geen kelder, maar....

ik bewaar alle potjes in een koele gang,

hier staat altijd de verwarming uit en zomersdag is het er heerlijk koel!

ik heb een hele lieve moeder die prachtige etiketten maakt voor mij,( ik verkoop ook dus moet het wel knap natuurlijk )

maar het zo simpel om met handgeschreven etiketten te werken, zo weet je altijd wat er in zit & hoe lang !

soms gebeurt het dat een pot/deksel niet goed sluit en dan zuigt de deksel niet vacuum, dan hoor je z'n klikje op de deksel als je er op drukt, bewaar deze dan in de koelkast!

succes allemaal 34q8tuf.jpg3023z7o.jpg

Edited by Guest

kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl

Link to comment
Share on other sites

hoi,

 

inderdaad het is zo leuk

vooral nu het nog rustig is in de tuin alle tijd!

je kunt nu heel goed het ingevroren fruit en de sap bewerken,

ik doe nog veel meer hoor ik maak eigenlijk alles in uit de tuin wat ik over houd,

 

gaat in 3 delen op de kolf de potten in na 5 min gekookt te hebben.

kids vinden het ook lekker vooral het kluiven

kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl

Link to comment
Share on other sites

Geweldig, geweldig!!!

 

Ik zag dat jij vaak kaneel erbij doet: vind ik ook heerlijk. Vorig jaar had ik alleen bramen (wilde) jam.. aangevuld met appel, kaneel en rozijnen... De kaneel geeft zo'n warme smaak...

 

Hardstikke bedankt voor de inspiratie.

 

Die ontsapper had ik de vorige keer niet goed begrepen... ik heb zo'n sapcentrifuge...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ha Thessa, leuk dat je je recepten met ons deelt. Persoonlijk vind ik wel dat je veel en vaak naar de geleisuiker en de marmello grijpt. Waarom steeds die toevoegingen? Waarom geen gewone suiker en wat extra pectinevruchten (kruisbes, aalbes) ipv geleisuiker. Waarom gebruik je marmello (extra gezond )? Je schrijft dat je goed rijpe vruchten moet nemen voor jam maar juist halfrijpe vruchten geleren het beste, heb je misschien ook wat minder van die (in mijn ogen) troep nodig. En dat je maar 500 gram suiker op 1250 gram vruchten gebruikt lijkt mij niet goed voor het conserveren van de jam.

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

Op zich een goeie om eens na te kijken. Ik heb hier ook nog een pak in voorraad staan

 

Ingrediënten:

suiker, geleermiddel (E440), voedingszuur (E330), plantaardige olie, conserveermiddel (E202)

 

 

E440

Pectine http://www.food-info.net/nl/e/e440.htm

 

E330

Citroenzuur http://www.food-info.net/nl/e/e330.htm

 

E202

Kaliumsorbaat http://www.food-info.net/nl/e/e202.htm

 

 

Ik was even alert, maar het valt dus mee. Er zit niks raars in. Bij gebruik van deze geleisuiker is de houdbaarheid wel korter... max. 6 maanden, ongeopend.

Link to comment
Share on other sites

veuvecouderc: we weten dat je het zelf anders zou doen met jam maken. Het is al een aantal keer besproken Maar in de supermarkt kan je 2 soorten geleisuiker kopen, en de verhoudingen die hier genoemd worden, staan op de zijkant van het pak. Dat iemand het op deze manier doet, is dus niet gek.

Link to comment
Share on other sites

OFF TOPIC

Tja, ik vind dat wel gek.

 

Ik vind het met name gek omdat we hier op het moestuinforum zitten en niet op laten we zeggen het libelleforum.

 

Ik ben in de veronderstelling dat het leuk is om hier te lezen en je te informeren over hoe je met je eigen spullen weer andere dingen kunt maken. Bijvoorbeeld jam. En als je dan met je mandje aardbeien gewoon de gebruiksaanwijzing op het pak geleisuiker volgt dan kan dat natuurlijk, maar het lijkt mij juist extra leuk om dan op zo'n moestuinforum te leren dat je die geleisuiker niet nodig hebt maar dat je ook met het toevoegen van kruisbessen, aalbessen, appels of kweeperen uit eigen tuin een hele goede jam kan krijgen.

 

En daarbij is ook mijn opmerking over conserveren puur informatief. Uit de berichten die ik lees krijg ik het idee dat niet iedereen weet dat de suiker in jam niet uitsluitend voor de zoete smaak is. Dus ik vind best dat ik - weer een keer want dit is een ander topic waar jam maken voorbij komt - mag zeggen dat minder suiker ten koste gaat van het conserveren.

 

Thessa's recepten vind ik leuk omdat er voor mij onbekende combinaties bijzitten, maar het bereiden doe ik anders ja. Ik krijg echter wel een beetje het gevoel dat het allemaal prima is dat ik het anders doe maar dat ik daar niet teveel over mag praten. En dat vind ik ook gek, want hoe meer verschillende meningen en werkwijzen hoe informatiever volgens mij het forum wordt.

 

Uit pure nieuwsgierigheid: wat is er zo gek aan mijn tuin? Ik heb grond en ik heb groenten, niets geks aan volgens mij. Netjes en overzichtelijk is misschien wat anders, maar gek

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

Oh my, daar gaan we weer. Je denkt steeds dat je niets mag zeggen... Als je je eigen (1e)stukje nou nog eens leest, vind je dan niet dat je nogal onaardig overkomt? Je vindt haar recepten leuk, maar eigenlijk is alles wat ze doet in jouw ogen fout. Zo kan je niet reageren op iemand die haar best heeft gedaan om recepten op te schrijven.

 

Achter mijn bericht over dat ik jouw moestuin gek vind, staan een knipoog en een lache-bekje. Dus: = grapje.

Link to comment
Share on other sites

Wat een leuke recepten! Die ontsapper lijkt me erg prettig, ik houd ook niet van pitjes in de jam ( sorry) Ik maak elk jaar bramenjam en ben dan een hele tijd bezig met de jam te zeven, dit lijkt mij een veel betere manier. En sap maken lijkt mij ook erg leuk. Hmm....ik ga op de vrijmarkt met Koninginnedag goed mijn ogen openhouden, wie weet kom ik zo`n ding tegen.

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor je recepten, Thessa! Daar ga ik zeker gebruik van maken!

Ik heb trouwens wel een vraagje. Ik zag dat je ook jam van appel maakt? Vorig jaar heb ik dat geprobeerd met het overschot aan appels uit de tuin, maar dat werd 10x niks. De jam werd veel en veel te dik en verkleurde na een korte tijd naar vies bruinig. En smaken deed het al helemaal niet meer (deed het volgens mij direct al niet). Hoe maak jij die jam?

Link to comment
Share on other sites

Ik volg recepten heel precies omdat ik er niks van ken en kies makkelijkste weg, vandaar Leslie dat ik voor de in mijn eigen ogen makkelijkste/zekerste oplosssing kies in de vorm van pak gelei suiker.

Nu wil ik een vlug simpel recept dat ik gewoon in paar stappen kan volgen en vooral geen eigen inbreng hoeven geven , maar voor degene die wel er verder in willen verdiepen lijkt mij je tips wel handig omdat gewone suiker ook goedkoper is dan gelei suiker bespaard het nog geld ook.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Die geldbesparing is niet gigantisch.... Als je 1,5 kilo suiker koopt voor ongeveer 0,95, of 1,25 voor 1 pak geleisuiker van 500 gram.

 

Dus even snel zonder rekenmachine.. even grof... dan betaal je 1,25 om 1250 gram fruit in te maken.... 1 euro per kilo dus... hoef je ook trouwens geen citroen te gebruiken, niet voor de pectine....

 

Met gewone suiker betaal je (als je 1 op 1 inmaakt) een dikke 60 cent per kilo... maar wel investeren in (dure) citroen... behalve als je zoiets als onrijpe kruisbessen meekookt....

 

Met gewone suiker moet je langer doorkoken... levert gewichtsverlies (verdamping) op...

 

Procentueel is het wel een groot verschil, maar in de praktijk maken die paar dubbeltjes me niet uit voor een los pak. Want dan is het eindresultaat niet zo super zoet.

 

Misschien als ik straks afgeladen met fruit multi pannetjes sta te koken, piep ik mogelijk anders... want op tien pakken suiker scheelt het 4 euro... en dan gaat het weer wel aantikken...

Link to comment
Share on other sites

Nou ik let niet speciaal op geld, maar maak je regelmatig jam uit je moestuin dan gaan er toch aardig wat pakken gewone gelei suiker doorheen verder

is het steeds een kilo gewone geleisuiker op een kilo vruchten.

ik pak maar steeds ook al heb ik niet nodig pakken gelei suiker mee ipv 10 pak tegelijk dan valt het niet op wat het kost zo hou ik mezelf graag voor de gek heb ik nodig dan ruk ik kast open verassing ik heb geleisuiker al in huis hoef niet te kopen

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...