Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Citroenplantjes al overpotten?


Pimschepers

Recommended Posts

Ik heb 2 citroenen gekocht bij de groenteboer en de zaadjes direct in potgrond gestopt. Na 8 weken is dit het resultaat:

 

2013-06-06-1752771370532228.08

 

Mijn vraag:

Moet ik ze al overpotten in grotere potten?

 

Er is nog zoveel verschil tussen de grootste in kleinste en ik wil ze allemaal in leven houden. En ik heb geen idee wat de wortelontwikkeling is tot nu toe.

 

Alvast bedankt.

Link to comment
Share on other sites

Wauw, dat die zaden gekiemd zijn! Want citrusvruchten vallen onder de zogenaamde recalcitrante zaden, die geen uitdroging verdragen. De meeste zaden horen juist in te drogen, maar deze dus niet. Dat je ze meteen in de grond hebt gedaan, is dus precies goed!

Wat uitplanten betreft, mijn 'gulden regel' is altijd: wanneer ze 2 paar echte blaadjes hebben (bij planten met tegenoverstaand blad), of 2 enkele (bij alle andere planten), zijn ze groot genoeg om uit te poten. Als je het bakje te ondiep vindt, kan het heus wel met 1 echt blaadje.

Kiemplantjes die opkomen, lijken daarna altijd even 'stil' te staan, voordat de echte blaadjes komen. Dat is natuurlijk niet zo, ze zijn druk met wortelen in die tijd. Tegen de tijd dat de eerste echte blaadjes verschenen zijn, zit er dus ook al een redelijke wortelkluit aan.

Link to comment
Share on other sites

Kom ik aan met dé domper van de week : weinig kans.

 

Een zelf gezaaide citrus ( citroen , sinasappel ( mandarijn schijnt iets makkelijker te gaan ) crapefruit etc ) geven eigenlijk geen vruchten, of na jaren en jaren. En of ze dan lekker zijn ( te eten ) is ook maar zeer de vraag.

Link to comment
Share on other sites

Ik had de zaden gezaait in dat bakje en helemaal dichtgemaakt met vershoudfolie zodat ik echt een broeikas kreeg. Na 3 weken geopend en toen water blijven geven en toen kwamen ze op.

 

Volgens mij duurt het wel minimaal 3 jaar voordat er vruchten kunnen ontstaan. Ondanks wat bit zegt heb ik er wel vertrouwen in

ik laat ze 's winters in de serre staan waar het overdag minimaal 15/20 graden blijft en 's avonds 10 graden ongeveer.

Link to comment
Share on other sites

Heb je een verwarmde serre, en 1 die ook absoluut licht is, dan heb je meer kans wel ja. Maar 3 jaar is ook dan wel érg optimistisch. Maar soit. Niets tegen optimisme he ?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...