Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Aardappels omgewaaid


Piroska

Recommended Posts

We hadden wat noodweer vandaag met veel wind regen en hagel, nu zijn (vreemd genoeg alleen) mijn aardappels allemaal plat, of toch zeker de helft een plant of 40..

 

Wat zal ik doen? Ze lijken niet geknakt maar allemaal omgewaaid, moet ik ze rechtzetten en steunen met een stok ofzo? plat laten liggen en plat laten doorgroeien? Dit lijkt mij wel een feestje voor de slakken, ik ving er vandaag 1121 weer in de doorweekte tuin en ze zijn gek op de aardappels. Of moet ik gewoon even wachten en hopen dat ze weer terug omhoogkomen en extra aanaarden? Of heeft iemand een beter idee? Ze zijn ongeveer 80 cm hoog op dit moment, het zijn Sarpo Mira's middellate aardappels, ze moeten nog wel even mee dus.

Link to comment
Share on other sites

Het zijn er 40 die plat liggen, ik ga morgen wel wat stokken zoeken in het bos, ik heb geen 40 stokken meer. Op hoop van zegen..

 

Ja nee, geen korrels hier, ze verkopen hier alleen maar troep en dat wil ik niet in mijn tuin. Mijn buurvrouw gelukkig ook niet, dus wij vangen 3x per dag ...zucht

Link to comment
Share on other sites

Moet je aardappels laten steunen dan? Voor zo lang als ik mij kan herinneren groeien de aardappels van mijn opa & oma gewoon over de grond heen en niet horizontaal. Ze hebben tot nu toe altijd nog een goeie oogst gehad. Maar inderdaad, het kan wel een feestje zijn voor de slakken, al helemaal als je er zoveel per dag vangt. Ik ben ook nog maar 15 jaar oud en dus geen expert maar dit is hoe ik het ervaar

 

Ik hoop van je weer te horen

In search of my father's garden, I found my own.

Link to comment
Share on other sites

Toen ik vandaag ging kijken stonden ze allemaal weer omhoog, dwz hun stam lag op de grond en een halve meter van de bovenkant had zich opgericht dus stond weer recht, in een hoek met 90 gr met de stam, zo snel kunnen ze draaien!

 

Ik laat het nu maar zo want als ik de stam recht zet dan staat de bovenkant weer fout en moeten ze nog een keer hard ploeteren om zich te draaien, en ze gaan juist ook bloeien.

Link to comment
Share on other sites

Wat je ook nog kunt doen, nu ze weer wat rechtop zijn, is aan t begin einde en midden van de rij stokken zetten en dan links en rechts langs de planten stevig touw spannen. Dan slaan ze in ieder geval bij de volgende bui niet weer plat, en kan je redelijk gemakkelijk slakken zoeken.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

.. Dit lijkt mij wel een feestje voor de slakken, ik ving er vandaag 1121 weer in de doorweekte tuin en ze zijn gek op de aardappels..

 

Die slakken zijn echt een plaag als het om dit soort aantallen gaat.

Het lijkt me verstandig om hier iets voor te verzinnen.

 

Heb je al eens een egel gezien in de omgeving?

Maak eens een egelhuis (zie google)

 

Een egel eet ongeveer 75 gram aan slakken per dag/nacht

Hoeveel wegen 1121 slakken ?

 

hmm, slak weegt ongeveer 15 gram

 

5 slakken per dag

1121 / 5 = 224 dagen

 

Ik ben bang dat je een grote egel familie moet gaan opzoeken die tijdelijk hun intrek willen nemen

Kikkers/padden eten ook slakken, en ook kippen kan je slakken leren eten.

Maar het probleem met kippen is dat ze ook je groente zullen opeten.

 

Dat word nog een lastig probleem.

 

Misschien toch eens nadenken over het toepassen van een slakkenbarrière?

Je kan in ieder geval snel genoeg achterhalen wat er wel en niet zal werken

Link to comment
Share on other sites

@ appelvrouw, ook een goed idee, makkelijk uitvoerbaar!

@ Martin, mijn kippen krijgen ze ook niet op helaas, het zijn er te veel, maar nu is sinds gisteren mijn achterland tot 10m van de moestuin ondergelopen, staat helemaal blank, 15 tot 20 cm water. Er steekt wel wat groen bovenuit maar ik denk toch dat een hoop slakken echt verdronken zijn nu, die kunnen echt geen kant op bye slakken

@Borsalino ik heb ze rond 20 april in jute zakken gepoot en rond begin mei in ruggen in volle grond, maar vergeet niet dat het een Hongaarse aardappel is, dus hier in Hongarije is het het beste klimaat en grondsoort voor ze.. ze gaan als een speer. Ook wel erg breed inderdaad. In volle grond gaan ze sneller dan in de zakken overigens terwijl die 2 weken later gepoot zijn.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...