Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Een eigen veld met tabak! zie foto`s(Oogsten en instructies)


Schilder

Recommended Posts

Dag,

 

Dit jaar geen groentes/fruit, maar tabak, als roker wordt je aardig gedupeerd in Nederland, hoge belasting ieder jaar, en er wordt alweer gespeculeerd bij de regering voor nog hogere belasting.

 

Bij deze heb ik besloten om dit jaar tabak zelf te gaan verbouwen, met goede info/zaden verkregen bij een ervaren verbouwer heb ik al goede resultaten op dit moment, ik heb gekozen voor 6 verschillende soorten tabaksplanten, om later te kunnen mengen voor de smaak.

 

Ik heb gezaaid op potgrond met verbluffende resultaten, ik heb geen zaai of stekgrond gebruikt!!.

 

Soorten:

Burley.

Verzetstabak NO 25.

Alata.

Virginia Sweet.

Havana.

Rustica.

 

Al deze soorten doen het goed in het Nederlandse klimaat, ik heb wat foto`s geplaatst om enige indruk te geven.

 

Grondsoort: deze planten groeien bijzonder goed in normale potgrond, maar ook in de tuinaarde zoals kleigebieden o.a. Gelderland bemest met wat koe-mest groeit deze ook goed(dat is mijn ervaring tot op heden).

 

Zie foto`s:

 

Tabak%20zaaigoed%20April.jpg

Gezaaid op potgrond, halverwege April voor het raam, temperatuur ca 18-21 graden, elke ochtend/avond verstuiven met water!.

Tabak%20verspeend.jpg

Verspenen: Wacht er niet te lang mee, zodat worteltjes elkaar verstrengelen na te lang wachten, deze zijn uiterst breekbaar bij scheiden, bij breuk beïnvloed het de groeikracht.

Tabak%20Juni.jpg

Dit is het resultaat in Juni-2013, alles groeit(zichtbaar) per dag.

Tabak%20Juni%201.jpg

De plantjes mogen in de volle zon, het kan voor komen dat wat blad gaat vergelen, bewerk deze dan wat met extra voeding(substral standaard plantenvoeding)of een ander merk waar je goede ervaring mee hebt. De planten zijn wind gevoelig en breken snel af, support deze a.u.b.

Water: elke dag water geven bij een droge bewolkte dag, bij extreme droogte met zon/wind 2x per dag, heb je geen tijd voor 2x per dag water geven, s`avonds de grond goed nat maken.

 

Te nat: zorg voor een goede drainage zowel pot(je kent ze wel zonder gaten in de onderkant zelf boren) of vaste grond.

 

Plant-afstand: vaste grond 60-80cm uit-elkaar voor goede/beter resultaat en bereikbaarheid.

 

Voor meer info kun je me pm`en.

 

Schilder

Edited by Guest

Liever niet dan wel schoffelen

Link to comment
Share on other sites

Dat ziet er een stuk beter uit dan bij mij!

 

2013-06-01%2017.29.12.jpg

 

Ik heb ze vermoedelijk iets te laat gezaaid

Ik heb er iets van 30 gezaaid/geplant, maar er zijn er nu nog maar 10 over

Blijkbaar zijn er toch beestjes die de bladen opeten.

 

Ze groeien wel "exponentieel"

Dus ik denk dat over 2 weken ze er bij mij net zo uit zien, als bij jouw

 

Ik heb ze alleen maar gezaaid/geplant voor het maken van biologische bestrijdingsmiddelen, en voor de kippen (tegen bloedluis)

 

Het schijnt nog een hele kunst te zijn om tabak te versnijden tot een smakelijk aroma.

Als die planten een beetje willen doorgroeien heb je toch wel heel erg veel tabak?

Link to comment
Share on other sites

Hey Martin,

 

Mooi man dat je ook met tabak bezig houdt, alleen dan voor mindere doeleinde!! .

 

Het spijt me dat ik je later moet beantwoorden, dit i.v.m. geen mail wat doorgestuurd moet worden door moestuinforum.nl, wat niet werkt? op deze forum.

 

Je zal best wel(veel) te laat hebben gezaaid gezien je foto, want dat is indd heel klein, en of ze over 2 weken zo groot zijn als bij mij, dat betwijfel ik.

Die beestjes zijn slakken, ik heb de aller giftigste slakkenkorrels gebruikt die er bestaan dit keer, biologische werken niet bij eerdere pogingen beschermen van groentes. En nu..geen slak meer te bekennen.

 

Het klopt, dat ik veel bladeren zal oogsten als het seizoen mee zit, een kilo blad vers geplukt brengt ca 150gram tabak op, voor mij is dat ongeveer €24,- ik zal voor de belasting niets meer opbrengen komende jaar.

 

De aroma, daar gaan we druk mee aan de slag!, maar elke tabaksplant heeft z`n eigen smaak, de huidige tabaksindustrie doet er veel toevoeging bij o.a. vertragers van verbranding, etc.

 

Schilder

Liever niet dan wel schoffelen

Link to comment
Share on other sites

..

Je zal best wel(veel) te laat hebben gezaaid gezien je foto, want dat is indd heel klein, en of ze over 2 weken zo groot zijn als bij mij, dat betwijfel ik.

Die beestjes zijn slakken, ik heb de aller giftigste slakkenkorrels gebruikt die er bestaan dit keer, biologische werken niet bij eerdere pogingen beschermen van groentes. En nu..geen slak meer te bekennen.

..

 

Ik ga je nog inhalen hoor

 

2013-06-24%2020.44.00.jpg

 

Nu ze wat groter zijn hebben de slakken er blijkbaar geen zin meer in.

Ik had er ook nog een stuk of 3 ergens in een greppel gezet (Guerrilla gardening ) en tot mijn verassing gaan die nu ook redelijk hard.

 

Laat me aub even weten wanneer je ze gaat drogen, want dan weet ik ook wanneer ik dit kan doen.

En ik heb echt niks tegen rokers (heb ik ruim 20 jaar gedaan) en zou gelijk weer beginnen als men tabak zou kunnen maken met alleen de nicotine, en dan zonder de koolmonoxide en teer (en nog een berg schadelijke stoffen).

Maar heb het toch maar afgezworen en nu gebruik ik het alleen maar als nicotine extract voor bestrijdingsmiddelen en de gedroogde bladeren voor in het nachthok van de kippen

 

(zie mijn moestuinseizoen voor een perfect recept tegen bladluis)

 

https://www.moestuinforum.nl/blog/martin.b/martin_zijn_moestuin_experimenten._b-2168.html

Link to comment
Share on other sites

Martin,

 

Dat redt je nog steeds niet. als die van jouw groeien doen ze dat ook bij mij haha, mijne zijn middels al 1 meter hoog, zal binnenkort een update van foto`s plaatsen, het blad is al schrikbarend groot, zitten ongeveer op 45cm lengte!!(niet alle planten, heb verschillende soorten).

 

Wanneer je bladeren gaat plukken/drogen!!. Je gaat ze plukken van onder af, je herkent deze aan het einde van het seizoen als de bladeren geel gaan worden, dus geen groene bladeren plukken, deze zijn niet voldoende gerijpt.

 

Bedankt voor je gestopte rokers-verhaal en ingrediënten, dan kan je weer starten met roken, de plant die jij wil gebruiken voor bloedluis, kan je gewoon roken, daar zit geen bijgevoegde stof/smaak als teer in??(en een berg andere).

 

Schilder

Liever niet dan wel schoffelen

Link to comment
Share on other sites

Voor meer info kun je me PM`en.. was het toch Bit? haha.

 

Tuurlijk, ik hoop(uitlokken) op meerdere hobbyisten en zijn ervaringen, en volgens mij heb ik aardig al wat gedeeld.

 

De foto`s die ik geplaatst heb, zijn al bij lange na niet meer te vergelijken met de huidige werkelijkheid!.

Update is onderweg.

 

Schilder,

Liever niet dan wel schoffelen

Link to comment
Share on other sites

Hallo,

 

Zoals ik eerder vertelde dat tabak per dag zichtbaar groeit zie onderstaande foto:

Tabak%205-7-2013.jpg

 

De vorige foto`s zijn halverwege Juni geplaatst, zo snel groeit het met de juiste behandeling, en weersomstandigheden natuurlijk.

De tabakssoort "Alata" staat al in de bloei met mooie witte bloemen en het bijzondere is dat deze een lekkere geur verspreidt en door de hele tuin ruikt zie onderstaande foto:

Tabak%205-7-2013%20Alata%20bloemen.jpg

 

Tabakssoort no:25 (verzetstabak 1940-45) is al meer dan een meter groot.

 

Schilder

Liever niet dan wel schoffelen

Link to comment
Share on other sites

Prachtig ja, absoluut

 

Heb ik óók wel eens tabaksplanten geteeld in ongeveer de helft van de hoeveelheid die jij daar hebt staan, maar dan niet vanwege de bladeren ( de tabak ), maar geheel alleen om de geur.

Moet heerlijk ruiken bij jou daar.

 

Moet ik wel zeggen dat het me verbaasd dat de planten bij jou zo mooi blijven in die potten.

Vertel eens wat meer. : watergeven ( hoe vaak ), maar vooral mesten ( in die potten ): wat geef je ze extra ?

 

Dan : zou je , als het je om het blad te doen is, ze niet uit de bloei moeten houden ? Dat ze meer blad produceren, bloeistengels er uit nemen bv ?

En dan : Straks na de bloei gaan de planten snel achteruit, krijgen ze geel blad , duikt meeldauw op enzo. Wat ga je nu doen ?

Link to comment
Share on other sites

Haha Bit Goedemorgen,

 

Toevallig iemand met verstand/ervaring van tabak telen!!, met droge zonnige dagen 2 x per dag water geven, eenmaal in de week geef ik ze extra voeding, niet zomaar!! maar echt gedoseerd volgens beschrijving 50ml op 5 liter water meen ik (Plantenvoeding voor pot).

 

Elke dag ben ik ongeveer 1½ uur bezig, vul dan m`n hoge druk tankje (met zo`n handpomp), zet het lanspuntje op een straal water ipv vernevelen, en spuit elke tabaksplant schoon van ongedierte, naar mijn weten geen luis maar van die kleine zwarte fruitvliegjes, deze zitten graag op de tabaksplant, ik ben ook druk met slakken vernietigen, ik heb blauwe slakkenkorrels, maar niet iedere slak trekt dat en gaan gewoon richting de tabaksplant, meeldauw heb ik geen ervaring mee!.

 

Het klopt dat echte telers de diefjes en de bloemen eruit knijpen, maar voor mijn eerste keer, wilde ik alles zien en ruiken natuurlijk!!

Maar gelezen jouw verhaal, dat als het straks minder word!! en de bladeren geel worden, dan is het tijd om te gaan oogsten, je moet nl plukken als de bladeren geel worden/zijn.

Niet als ze groen zijn!!.

 

Schilder

Liever niet dan wel schoffelen

Link to comment
Share on other sites

Hey Indy,

 

Mooi man dat je een foto plaatst..maar welk soort tabak heb je in de vaste grond staan, ik heb ze ook in de volle grond staan, maar heb reserves in de pot staan, omdat de tabaksplant nogal zwak van zichzelf is, en aangezien je weleens rare zomerbuien hebt met harde wind en hagel heb ik wat mobiele reserves in de pot gezet haha!, mocht het zover komen, kan ik ze even in de broeikas zetten..vandaar.

 

P.S. je hebt je tuin aardig bezet met groen

 

Schilder

Liever niet dan wel schoffelen

Link to comment
Share on other sites

Nicotiana tabaccum heb ik staan.Zaadjes bij de tuinkabouter vandaan.Ik wilde het gewoon een keer proberen.Ja,groen is de tuin zeker nu.Ik wacht met smart op de rest van de bloemen.
Link to comment
Share on other sites

Dan heeft die kabouter plop je aardig goed ingelicht, de naam die jij noemt is niet de soort tabak maar een algemene naam voor de tabaksplant.

Een voorbeeld: nicotiana tabaccum "Havana" . Of nicotiana tabaccum "Virginia sweet" etc.

 

Schilder,

Liever niet dan wel schoffelen

Link to comment
Share on other sites

tja,dan weet ik het niet.Alleen dat staat er.Maar ik heb geen witte bloemen,ze zijn ietwat roze.Maar ze doen het erg goed.Ik moet nog ff verder lezen hoe of wat,ja drogen,dat had ik al gelezen,maar wanneer precies ?Mogen ze dan wel zaden maken?

Link to comment
Share on other sites

oh da's jammer, leek me wel wat voor volgend jaar, maar hou niet van zoete geuren

 

Het is indd wat indy zegt, geen overdreven geur als bij zoete parfum-lucht, daar moet je van hoesten haha, nee deze is echt lekker, de tabak soort heet "Alata" echt de moeite waard om te proberen, eigenlijk een aanrader om je tuin te laten ruiken.

 

Schilder

Liever niet dan wel schoffelen

Link to comment
Share on other sites

Van de siertabak Nicotiana sanderae kan je aan het uiteinde van de bloem een lekkere nectar proeven(slechts een drupje). Ik ga er vanuit dat dat bij de echte tabak ook zo is. Je zou dat echt eens moeten proberen Schilder. En zelf heb ik niet echt ruimte voor tabaksplanten.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...