Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Aardbei - Slap bad en bruine onderkant van stelen


Bas

Recommended Posts

Ik heb wat aardbeien geplant in een kas, ze staan in kratten zoals te zien op de foto.

In deze kratten heb ik plastic zakken gedaan en in deze zakken zitten gaten. De planten groeien goed tot een paar dagen geleden, het blad gaat wat hangen en ook bij een paar van de plantjes wordt de onderkant van de steel bruin zoals te zien is op de foto.

 

wat kan hier de rede van zijn?

wat is er aan te doen?

en is dit erg?

 

foto-150861372256465.jpg

foto-235961372256471.jpg

foto-322021372256476.jpg

foto-467901372256485.jpg

Link to comment
Share on other sites

Bas, hoe diep is de krat waar de plantjes in staan? Want zoals je kunt zien op Sabine's foto kan het ook goed komen doordat de wortels niet gestrekt zijn (en ze dus in een diepere pot moeten).

 

Overigens zou ik aardbeien niet in een kas zetten omdat er daar amper bijen en hommels bij kunnen voor de bestuiving. Ook is het er vaak te warm voor aardbeien. Gewoon lekker buiten en eventueel afdekken met netten tegen vogelvraat (waarvan de gaten dus groot genoeg zijn om bijen en hommels door te laten!)

Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes!

Link to comment
Share on other sites

Ah, dan zijn we er. Dat is veel te ondiep. De wortels van de aardbeienplant kunnen zich zo niet strekken en daarom sterven je planten af. Ze moeten toch echt minimaal 40 cm diep staan vind ik zelf.

Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes!

Link to comment
Share on other sites

De diepte gaat het probleem niet zijn. Kijk naar de vb de Bato bakken, die heb ik zelf ook, zijn 15cm diep. Als je ze niet helemaal vol doet, nog enkele cm minder. 22cm is ruim voldoende. Houd wel een 2L per plant aan. Maar dat lijkt ook niet het probleem. Maar hitte (serre) houden ze niet van. (Professionele telers beginnen hun serre al te koelen als deze warmer wordt dan ~23°C.)

 

Je hebt een plastiek in de de bak hangen, met afwateringsgaten?

Link to comment
Share on other sites

Zoals te zien op de foto heb je in die ondiepe krat ook veel planten staan. Zo kun je ze niet voldoende aarde per plant bieden.

Persoonlijk zou ik ze dieper zetten en wat meer uitdunnen.

Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes!

Link to comment
Share on other sites

Laagje zand/substraat weghalen zodat de andere aardbeiplantjes er ook geen last van gaan krijgen (als deze ook te diep zijn geplant.) Voor teelt in bakken is 22cm ruim, dus je kan er wat afhalen om de juiste diepte te bekomen. Omdat de bewortelingsdiepte in bakken gering is, luistert het water geven en mesten wat nauwer. In vollegrond gaan ze dieper, op zoek naar wat ze nodig hebben.

 

Redelijk vochtig staan hoeft geen probleem, maar dan moet het gebruikte substraat goed doorlatend zijn, doch voldoende vocht vasthouden zodat je niet 5x per water moet water geven. Ik heb ondertussen al 2 keer meer dan 1 uur aan een stuk water gegeven (Normaal komt het water al onder uit de bak na 2-3-4 minuten... écht veel te veel water dus) aan de m'n aardbeiplantjes in bakken (niet met opzet, gewoon vergeten dat ik ze aan het water geven was). Buiten dat alle meststoffen uitgespoeld zullen zijn geen probleem, deze domheid hebben ze goed doorstaan. (Nadien wel wat bijgemest.)

Link to comment
Share on other sites

Lijkt me sterk, maar het is natuurlijk niet raar dat als je ze nog steeds niet verplaatst hebt en beter hebt neergezet, dat er nu dus nog meer plantjes afsterven!

Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...