Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Welk beestje perenboom?


Drentenier

Recommended Posts

Je zult altijd zien; als je biologie hebt gestudeerd krijg je vragen over planten en beestjes waarvan je zelf ook niet wist dat ze bestonden. Zo kreeg ik van de buurman de vraag wat voor beestje er op zijn perenboom zit, 1 per blad, een soort slijmerig rupsje. Ik vond er ook 1 op mijn perenboom, dus nu MOET ik het weten.

Zodra je het vochtige glimmende ding aanraakt veeg je er met je vingers vrij eenvoudig de donkere 'slijmlaag' af, eronder lijkt een redelijk normaal geel-groenig rupsje te zitten. Het is klein (<1 cm) en is niet actief (loopt niet). Een soort luie rups in motorolie. Wie kopt deze in?

dscn084578291374084994.JPG

Link to comment
Share on other sites

Inmiddels ben ik er vrij zeker van dat dit de rups is van de lindebladwesp (Caliroa annulipes), maar er wordt vooral over geschreven dat deze op linden, wilgen, berken en allerhande andere niet-fruitbomen voorkomt. Het lijkt erop dat deze bladwesp in Drenthe voor de perenboom gaat. Heeft er iemand ervaring mee op fruitbomen?

Link to comment
Share on other sites

Kan het wellicht zijn dat de rupsjes vanuit andere bomen op je fruitboompjes gevallen / gewaaid zijn ? Zijn er vraatsporen ? Zo niet, zijn ze wellicht zover dat ze aan verpoppen toe zijn ( in de grond ) ??

Link to comment
Share on other sites

Ik vond maar 1 rups op mijn boompje, dus dat is niet representatief. Buurman heeft veel van die beestjes, en bijbehorende vraatsporen. Nu heeft hij wel een andere grote boom in de tuin, die ik niet heb. Zou dus goed kunnen dat de bron bij hem die andere boom is. Zal eens kijken of ze daar ook op zitten.

Link to comment
Share on other sites

Hoi Drentenier,

Ik heb even gezocht op internet, zo te zien heb je voor een deel gelijk over Lindebladwesp.

Ik denk dat het gaat over een bastaardvorm van de larven van die wesp, die het voornamelijk voorzien heeft op fruitbomen.

Stuitte bij toeval op de volgende website

http://www.gezondeboomteelt.nl/achtergrondinformatie/svbr_waarnemen.html

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...