Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Aaltjes te bestrijding voor ?


Waaslander

Aanbevolen berichten

Een van vorige afleveringen van "een goed leven" tuin/kookprogramma op de BRT hadden tuinders problemen met slakken en werden er aaltjes ingezet om de slakken binnen de perken te houden .

 

Lijkt me toch nog iets biologischer dan slakkenkorrel zeker als je dan van bepaalde leest dat ze in de biologische teelt mogen toegepast worden maar enkel in slakkenvallen .

 

Dus mijn nieuwsgierigheid was gewekt dan maar even gegoogeld en wat was mijn verwondering groot wat er allemaal aangeboden word . Larven van lieveheerbeestjes kent ondertussen de meeste hier wel al denk ik . Slaken was voor mij iets nieuw maar geeft wel zoekresultaten op het forum.

 

engerlingen in gazon dacht ik dat er weinig aan te doen was maar bestaan ook aaltjes voor deze te bestrijden .

 

Deze week nog een topic hier gelezen over iemand die buxusmot had leek me ook dat er algemeen van uitgegaan werd dat hier niks biologisch aan te doen was ,maar met aaltjes zou de larven wel te bestrijden zijn ?

 

Ooit hier iemand al eens een specifiek aaltje ingezet voor overlast van 1 bepaald dier ? En wat waren de bevindingen ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Waaslander

 

De eerste 2 afleveringen van de reeks Het Goede Leven heb ik ook enthousiast bekeken. Daarna ben ik afgehaakt...en dat kwam precies door dat stukje over aaltjes tegen slakken. Ik keek naar de reeks vanuit de verwachting dat ik het een en ander van zou kunnen opsteken. Precies doordat de slakkenbestrijding door aaltjes maar even voorbij kwam (bovendien fout, d.w.z. niet volgens de handleiding werd toegepast, met de verkeerde verwachting dat de slakken binnen een dag wel dood zouden zijn) en er helemaal niet meer op werd teruggekomen of en hoe dit werkte, werd mij duidelijk dat het in deze reeks helemaal niet gaat om goede informatie over moestuinieren, maar om een onderhoudend entertainment....dat mag natuurlijk....maar vind ik niet zo boeiend meer.

 

Het is wel een beproefde methode, die zeker bij ecologische professionele kwekers met succes en volop wordt toegepast. De werking is geleidelijk en vooral tegen naaktslakken (die veroorzaken de meeste schade!)...doordat de aaltjes in de bodem waar 90% van het slakkenleven zich afspeelt onder vochtige omstandigheden slakken infecteren en zich in de slakken ook voortplanten duurt het 2 a 3 weken voordat de slakkenpopulatie heel sterk zal afnemen. Zolang ze een vochtig milieu hebben in de bodem en er voedsel (slakken) is voor de aaltjes zullen ze actief blijven. Diverse bedrijven verkopen deze levende aaltjes online...je krijgt ze opgestuurd en moet ze mengen met water en je bodem ermee begieten.

 

Voor mijn tuintje vind ik het te duur en is het slakkenprobleem voldoende onder controle (niet mulchen met gras e.d. en opruimen van afval op de bedden, wel mulchen met compost maakt al een enorm verschil ) en daarom heb ik het nooit gekocht.

 

Overigens gebruik ik ook zelden slakkenkorrels, maar naar wat ik vernam tijdens een lezing van de bestrijdingsmiddelen-specialist van Velt (Frank Petit-Jean) is dat ecologische slakkenkorrels (niet die van Bayer e.d.!!) zowat de enige bestrijdingsmiddelen zijn waaraan niet toch allerlei problemen kleven. Zelfs bijna alles wat als "biologisch" of "ecologisch" aan bestrijdingsmiddelen wordt verkocht is dat dus eigenlijk niet en toch op een of andere manier schadelijk voor het milieu. Juist die slakkenkorrels waren een positieve uitzondering.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Weet je ook wanneer je aaltjes kan strooien?

Ik heb met succes aaltjes tegen de taxuskever gestrooid ( eind mei ) en als aaltjes tegen naaktslakken goed werken ben ik geïnteresseerd.

Nu gebruik ik milieu vriendelijke slakkenkorrels in het vroege voorjaar tegen die kleine zwarte naaktslakjes die alle zaaigoed nekken.

Zonder korrels zou prachtig zijn. Ik heb het al geprobeerd maar het was toch lastig.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb dat al eens bekeken, maar die nematoden zijn beperkt houdbaar, de werking is beperkt tot een zestal weken (herhaling is dus nodig), ze zijn niet goedkoop en er zijn wel wat voorwaarden gekoppeld aan een goede werking. Zo moet de bodem vochtig blijven (maar ik werk fulltime en kan dat dus niet constant garanderen) en mag de grondtemperatuur niet onder de 5°C komen, terwijl ik net in het voorjaar, als de grond nog koud is dus, het meeste last heb van slakken die pas opgekomen plantjes opvreten.

Ik moet zeggen dat ik dat nogal omslachtig vind en liever lokaal slakkenkorrels onder dakpannen te combineer met elke avond een rondje maken door de tuin (een luchtje scheppen doe ik sowieso na het eten) en de slakken die ik vind, eigenhandig liquideren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ah, dat vocht is op klei niet zo'n probleem maar die temperatuur kan in januari februari als de kleine zwarte naaktslakjes actief worden een probleem zijn.

Dan blijft de slak ga toch mijn oplossing voorlopig.

Dank je voor je heldere antwoord.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb dat al eens bekeken, maar die nematoden zijn beperkt houdbaar, de werking is beperkt tot een zestal weken (herhaling is dus nodig).

Ik vraag me af hoe ze op die 6 Weken komen ? Ze dringen binnen in een slak als gastheer vermenigvuldigen zich daar, hun gastheer bezwijken en ze gaan op zoek naar volgende gastheer . Daardoor zou ik denken dat ze werkzaam zijn totdat het merendeel van de slakken bezweken zijn en dus de aaltjes niet onmiddelijk een nieuwe gastheer vinden.

 

Zo site gevonden waar ze spraken van 10 a 20 slakken te vangen deze in een gesloten emmer te doen met een duim water blaadjes als eten voor de slakken en wat nemathoden dan na een 2 tal weken water verdunnen en gebruiken .

 

Site van Velt zelfde zonder de nemathoden toe te voegen met zelfde doel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Of hoeveel voordeel hebben je buren van jouw gekochte nematoden...?

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als het bij de buren vergeven zit van de slakken ? En jij legt slakkenkorrel zodat er zo goed als geen slakken meer zitten bij u . Gaan er ook slakken van bij de buren naar u komen.

 

Dan is nog de vraag hoe gaan de nemathode te werk ? Ik vermoed dat de 6 weken iets is van een tijd in een gastheer waar ze zich voortplanten en dan een tijd zonder gastheer wat ze niet overleven ? Dus als jij een stuk behandeld en er juist naast zit het vergeven van de slakken gaan ze dan in hun zoektocht naar een nieuwe gastheer niet juist over de perseelgrens nieuwe gastheren vinden en zo daar ook slachtoffers maken dat ze niet meer naar u kunnen komen ( de slakken)?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 years later...

Ik was ook op zoek om aaltjes te gebruiken.

Maar. Aaltjes, zijn dat kleine palingskes? Een aal is een paling toch? Dus een vis.

Sorry voor de lachers onder ons maar larven en maden worden hier ook aaltjes genoemd.

Eerlijk gezegd geraak ik er niet aan uit hoe en wanneer, waarom, waartegen ik aaltjes zou kunnen gebruiken nog daar gelaten dat het wel een dure bedoening lijkt te zijn.

Voelt iemand zich geroepen omdat eens in klare verstaanbare mensentaal uit te leggen? Liefst wars van alle reclame en andere verkooptechnieken?

Ja mensen ik weet het, één zot kan meer vragen stellen dan honderd wijzen kunnen antwoorden.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het zijn parasieten, met een specifieke gastheer. Uiteindelijk sterft de gastheer nadat hij geïnfecteerd is. 

 

Het aaltje ziet er uit als een heel klein wurmpje (onzichtbaar) en kan zich door de bodem verplaatsen op zoek naar een gastheer. Als aaltjes uitdrogen, sterven ze. Zoals alles dat leeft.

 

Als je ze koopt, zijn ze gemengd met poeder. Dat meng je met water en giet je over de grond uit. Als je 24.000 aaltjes koopt, is dat op geen enkele manier te controleren. Je krijgt een zak met poeder dat je binnen 48 uur moet uitgieten en je hoopt dat er levende aaltjes in zitten. 

 

De slakken waar ik last van heb, zijn niet vatbaar voor de nematoden die verkocht worden. Ik zou daar nooit mijn geld aan besteden.Maar voor de taxuskever heb ik wel aaltjes gekocht vorig jaar. Tenminste, dat hoop ik, want je kunt dus niet controleren wat je koopt. Of het werkt is voor mij niet te controleren omdat ik geen plaag had van taxuskevers. Die wilde ik juist voorkomen.

aangepast door fre3ke
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ook werken aaltjes niet onder en boven een bepaalde temperatuur. Nu is het b.v. te koud. En boven 25graden worden b.v. andere soorten verstuurd die tegen die warmte kunnen)

 

6 uren geleden, fre3ke zei:

Of het werkt is voor mij niet te controleren omdat ik geen plaag had van taxuskevers. Die wilde ik juist voorkomen.

 

Misschien werkt zoiets, heb nu zo'n variant voor taxuskever gekocht. Wordt door plant opgenomen, waardoor deze minder lekker is/ruikt voor de insecten.  Vond dit dus voordeliger dan de aaltjes, langer houdbaar en vaker te gebruiken. Niet schadelijk, te gebruiken in moestuin.

 

Deze voor slakken.

https://www.welkoop.nl/welkoop-slakken-preventie-concentraat-500-m-fles-1l_1305572

 

Hoe mijn ervaringen ermee zijn horen jullie het komende seizoen/loop van volgend jaar.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later ...

Ja die aaltjes voor de varenrouwmug zijn voor binnen, die heb ik helaas dit jaar ook moeten gebruiken, irritante beestjes , ik weet niet hoe ze binnengekomen zijn, waarschijnlijk met een gekochte kamer plant, zaaigrond verhit ik voor om zeker te zijn.

Vorig jaar heb ik ook sluipwespen gebruikt tegen witte vlieg en dat ging goed. Ik haal ze nu hier, https://www.biogroei.be/ er staan goede beschrijvingen voor de verschillende aaltjes, hoe je ze moet gebruiken, wanneer  etc o.a. voor naaktslak moet de bodemtemperatuur hoger als 6 graden zijn gedurende 2 weken en wordt ook meegedeeld wat de  nadelen zijn: 

  • De aaltjes hebben tijd nodig om de naaktslakken te infecteren. No-slug werkt dus niet zoals slakken korrels waarbij de slakken onmiddellijk sterven als ze ervan eten. De aaltjes moeten de tijd krijgen om de slakken te infecteren. Dan pas zal je bovengronds nog weinig slakken zien.
  • Ingeval van een slakkenplaag, best combineren met slakkenvallen en/of slakkenkorrels gedurende de eerste weken. Gebruik geen chemische slakkenkorrels in combinatie met aaltjes.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...