Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Kiwi


RickT

Aanbevolen berichten

Het blijkt dat je hier in NL ook gewoon Kiwi`s kunt kweken.

 

De kiwi wordt ook wel Chinese kruisbes genoemd. Veel mensen denken dat de kiwi alleen in Nieuw-Zeeland groeit, maar niets is minder waar. Ook op Hollandse bodem doet de plant het uitstekend. Kiwi's van Nederlandse bodem zijn dus heel gewoon.

 

De meeste kiwirassen zijn niet winterhard en moeten tijdens vorst dus goed beschermd worden. Vooral jonge planten zijn erg gevoelig voor vorstschade. Als de plant een winter heeft overleefd zal hij daarna andere winters ook vaak overleven. De kiwi kan dan tegen temperaturen tot ongeveer min 12 graden Celsius.

 

De kiwi is een klimplant die op een zonnige, warme plaats tegen een muur of hek moet worden geplant. De ranken moeten worden geleid en de ondersteuning is nodig omdat kiwi hard groeien. Bovendien heeft een kiwiplant veel ruimte nodig. Wie twee kiwi’s plant moet daar zeker 4 tot 6 meter tussen laten. De grond waarin de plant staat moet vol zijn van humus en goed gedraineerd. Onderbegroeiing is niet aan te raden.

 

Kiwiplanten hebben een vrouwelijke en een mannelijke component nodig. Er zijn planten die beide zijn (die zijn zo gekweekt) en er zijn die of het een of het ander zijn. In het laatste geval moet er dus een mannetje en een vrouwtje gekocht worden. Een mannelijke plant kan trouwens 3 tot 8 vrouwelijke planten bestuiven. In het eerste geval zorgt de plant zelf voor vruchtvorming omdat de plant zelfbestuivend zijn. De bestuiving van de kiwi vindt voornamelijk plaats via insecten. De vrouwelijke bloemen van de kiwi zijn echter niet lekker voor bijen en andere bestuivende insecten. Dit houdt in dat het bestuiven dus nog best lastig is. In de commerciële teelt wordt dan gezorgd voor een overpopulatie aan bijen, waardoor de dieren wel moeten. Hobbyteelders hanteren vaak een kwast of verzamelen het stuifmeel en blazen dit dan over de vrouwelijke bloemen.

 

Zie voor verdere info: http://eten-en-drinken.infonu.nl/producten/58128-de-kiwi-groeit-ook-gewoon-in-nederland.html

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kiwi's doen het niet super in Nederland. Kiwi's zijn moeilijker bestuivers, dus meerdere planten is geen overbodige luxe. Je hebt ook een zelfbestuivende kiwi "Jenny", dit voorkomt op dit gebied problemen. Een kiwi moet vrij oud zijn voordat hij vrucht gaat dragen, tussen de 4 en 8 jaar. Een goed alternatief is de kiwibes. Familie van de kiwi, maar dan veeel makkelijker.

Kijk ook eens op onze webwinkel: Fruitbomen.net, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube

Link naar reactie
Delen op andere sites

Volgens mij kan het wel 3 tot 4 jaar duren voordat je vruchten hebt. Voor de kiwi geldt een beetje hetzelfde als voor de vijg. De vruchtjes nemen de tijd om te rijpen en zijn nogal vorstgevoelig. Beschut en bescherming in de winter is dus van belang.

 

Mag de mensen die een kiwi willen planten waarschuwen. De kiwi groeit snel en met hele lange scheuten. Voor je het weet is je hele tuin bedekt met kiwi. En de kiwi komt ook vroeg in het blad (vroeger bijvoorbeeld dan de druif) dus hij neemt dan ook in het voorjaar al licht weg. Ik heb naast een kiwi gewoond, ongelogen waar elk jaar zo'n 10 tot 15 meter kiwilianen. En het duurt heel lang voordat de kiwi's rijp zijn en je dus echt eetbaar fruit hebt van je plant. Maar je hebt er in ieder geval wel heeeeeel veel dan!

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kiwibes geeft hier na 1 a 2 jaar vrucht. Heb hier jonge stekken met vruchtjes staan. Ik heb het over Issai, die is het makkelijkst. Voor een echt goede productie moet je 4 a 5 jaar wachten. Bij een kiwi moet je 4 a 5 jaar wachten op de eerste vruchtjes

Kijk ook eens op onze webwinkel: Fruitbomen.net, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...
  • 4 years later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...