Ga naar inhoud

Henkg's moestuin

  • updates
    283
  • reacties
    578
  • bezoekers
    16801

Trage kleine Siberian; Balkonstar


henkg

7301 weergaven

Hier de Siberian, met een Balkonstar vrucht (niet eens de grootste) daarop gelegd. Volgend jaar geen Siberian meer!

img0986k55001375508522.JPG

Linksonder de eerste rijpende Temptation aardbei (gezaaid jan 2013). Stikt nu werkelijk van de bloemen en nog kleine onrijpe vruchtjes. Over een paar dagen weet ik of ze ook lekker zijn.

 

Van de Balkonstar inmiddels 10 vruchten geoogst, 610 gram. Nog 3 trosjes te gaan. Na het "vertrek" van de eerste 10 tomaten kunnen die trosjes nu de volle aandacht van de plant krijgen:

img0988k98251375508523.JPG

Volgend jaar weer meer Balkonstar dus, maar dat schreef ik al eerder.

 

Bij mij worden ze ieder jaar tussen de 55 en 70 cm hoog. Ik dief wel (met mate, niet zoals bij een stamtomaat). Verder krent ik ook: maximaal 5 vruchten per tros, en niet meer dan 5 trossen per plant (in mindere jaren 4 trosjes). Hangt ook af van de grootte van de tomaten. Als de eerste rijpende tomaten aan de kleine kant zijn, kun je er meer laten staan.

Gemiddeld door de jaren heen: per plant een kleine 20 stuks, tussen de 900 en 1000 gram.

 

Zaden van deze soort heb ik in 2008 aangeschaft, en daarna steeds zelf zaad gewonnen. Ze blijken zaadvast te zijn. Later viel me op dat aangeboden "balkonstar" zaden veel kleinere tomaten geven, althans volgens de info en foto's. Of dat ook werkelijk zo is weet ik niet. Wel ben ik zuinig op "mijn" soort, en oogst steeds zaden voor volgende jaren.

 

@Jasmin (nav reactie op vorige post):

- Drie planten in zo een pot is inderdaad wat veel, ook voor de doorluchting.

- En ja, waarom zou een struiktomaat niet in de volle grond kunnen? Struiktomaten blijven bossig en relatief klein, daarom zijn ze (ook) geschikt voor potteelt. Ze hebben echt geen weet of ze nu in een pot of in de volle grond staan.

- Wacht inderdaad eerst de smaak af. Ik vind ze lekker, maar niet heel bijzonder. Als een gewone ronde supermarkt tomaat zeg maar, en dan iets lekkerder. Velletje is een beetje taai. Wel een ideale verhouding tussen smaak, opbrengst en gemak. Die dingen doen het bij mij echt altijd. Op vaak een beetje meeldauw aan het eind na, maar ook de laatste tomaten kunnen dan nog geoogst.

1 reactie


Aanbevolen reacties

Henk, dit jaar staan er negen in de volle grond. Ze bezwijken letterlijk onder hun gewicht.

wat mij betreft nog steeds een topper onder de tomaten. Ik kan het niet aantonen, maar ze lijken me in omvang niet groter dan in een grote pot. De opbrengst is groter dan in een pot, omdat de watervoorziening nu regelmatiger is. Een pot droogt toch uit, ook al water je elke dag. Het nadeel van deze plant is de kronkelige bladeren. Ik ben toch huiverig voor phytopthora. Ze hebben een transparant windscherm gekregen, deels om de warmte op te voeren, deels om besmetting via spatten tegen te gaan. De bladeren en vruchten hangen toch wel dicht tegen de grond aan. Geen dakje boven het hoofd dus. Wel bladsnoei regelmatig.

Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...