Jump to content
  • entries
    81
  • comments
    261
  • views
    4,503

Nieuw tuinseizoen!


jootje

7,491 views

 Share

Zo, een nieuw jaar is begonnen, dus ook een nieuw tuinseizoen! En wat heb ik er zin in!

Afgelopen donderdag een middag naar de tuin geweest. Zonnetje scheen uitbundig. Ik ben gek op sneeuw en ijs, maar heb nu zoiets van, sla het maar over en doe maar gelijk voorjaar!

Veel puin geruimd op de tuin. Had veel snoei en ander groot afval gespaard en dat moest weg. Waarom heb ik zoveel tuin afval? ik kan dat gewoon niet kwijt. Manlief heeft voor de tweede keer de hele Berlingo volgeladen en naar de stort gebracht. ik moet daar echt wat voor gaan verzinnen.Ik neem in ieder geval niet meer van die grote hoge dingen als aardpeer en zonnebloemen.

 

Op de tuin had ik een soort van fruitkooi staan met twee grote rode bessen struiken, een blauwe bes, en twee kruisbessen. Die heb ik een week of 4 geleden verhuisd omdat met name de rode bessen uit/door de kooi heen groeiden. Gevolg was dat het ding nadat ik de struiken eruit had volledig instortte. De grote kist die ervoor stond hebben we van de week verplaatst, staat nu mooi op het stoepje.

 

De kooi is weg...wel een zijkant laten staan, om wat tegen aan te laten groeien. Heb dus nu weer een een mooi groot vak op de tuin erbij. Moet nog wel helemaal schoongemaakt worden..want, plakken gras, onkruid enz. Maar het is nu te nat op de tuin. Mijn buurvrouw op de tuin gaat weg, en ik mocht wat frambozen struiken van haar uitspitten. Gelijk in mijn tuin gezet, maar twee spa diep staat er al water. Had ik vorig jaar ook, en is goed gekomen, dus maak me er niet druk om.

 

Bepaalde gedeeltes in zijn echt nat, ook het gedeelte waar de rabarber staat. Vorig seizoen zijn daar twee planten niet opgekomen, maar denk dat die gewoon verrot zijn. Heb er nu nieuwe staan, niet zo diep geplant, als ze niet verschijnen dit jaar zal ik daar toch een andere plek voor moeten zoeken.

Ik had een plan gemaakt al een poos geleden waar ik alles dit jaar neer ging zetten, maar er zijn ondertussen alweer zoveel veranderingen dat ik opnieuw aan de gang moet. Heb er een grote strook bij gekregen na het verwijderen van het houtwalletje. Op die strook komen bonen staken, ja, met bonen. Ik houd van bonen.

 

En sinds ik een moestuin heb ben ik ook helemaal weg van droogbonen. Ook zo leuk om een mooie pot te hebben staan met droogbonen, dit seizoen dus meer. Ik wil dit seizoen ook meer groente in gaan vriezen en drogen. Ik heb nu amper nog groente in de vriezer. Moet wel kiezen....dus dat word minder vlees en andere rotzooi in de vriezer en meer groente.

 

Wat gaat er dit seizoen in de tuin komen? Eigenlijk het meest gewone dingen. Ik denk dat het raarste is wat ik in de tuin ga doen de aardappels zijn. Ik wil gewoon frieslanders maar heb ook met mensen aardappels geruild en gekregen. Die liggen braaf in de kelderkast. Niet veel van alles, van sommige maar twee ofzo, maar lijkt me wel heel leuk om te proberen en te proeven.

 

Als het goed is krijg ik dit seizoen ook voor het eerst oogst van de asperge planten. Ik heb in een hoekje een paar plantjes staan die zelf opgekweekt zijn, die gaan hun derde jaar in. Maar ik heb vorig jaar ook wat volwassen planten gekocht die dit jaar oogst moeten gaan geven.

Ik heb nog niks gezaaid nu hoewel het wel begint te kriebelen, dus misschien van de week wat peperplantjes zaaien. IK ben niet zo weg van pepers, dus dat word een soort, en van de opbrengst wil ik dan sambal maken. Heb er dus zin in. En als je dan op de tuin komt en de dwergkweetjes staan te bloeien dan heb je zoiets van, kom maar op met dat voorjaar! Voor allemaal een mooi seizoen gewenst! tuin2jan93571388916278.2014%20002%20(Medium)tuin2jan48601388916286.2014%20003%20(Medium)tuin2jan37971388916294.2014%20004%20(Medium)tuin2jan98961388916302.2014%20005%20(Medium)

 Share

2 Comments


Recommended Comments

Zo, de tekst wat ruimer opgezet. Ik kreeg verschillende ( terechte) reacties dat die hele lap tekst lastig lezen was.

iemand omschreef het mooi: het lijkt of mijn hersens bij zo'n lap tekst een beetje buiten adem raken ofzo!

Dat zou ik iemand niet aan willen doen, dus vandaar de veranderde tekst! Groetjes

Link to comment

Waarom zóveel afvoeren van de tuin, naar de stort Jo ? Ik hou alles op de tuin, op wat kolenstronken en de tomatenplanten na. Alles kan toch uiteindelijk terug de tuin op ? Juist die dikke stenkels die langzamer vergaan, maken de composthoop lekker luchtiger.

 

Die rabarber. Die kan echt veel vocht hebben hoor. Waar ze echt niet tegen kan, is rot aan de wortel. Maar echt zeker weten: dat is niet zo zeer het vocht aan de normale wotels. Het is vocht aan beschadigde wortels. Wat je zou kunnen doen; nú de rabarber in grote pot poten, een stuk droger dus, en dan in april de hele kluit met het beginnend blad de grond in, en gewoon lekker diep zoals ze opkomen. Als is het nat. Maar dan wél met onbeschadigde wortel.

Bij mij is het op een halve spa diep al nat. Hetzelfde verhaal ( en klei ) Rabarber houdt daar juist wel van. Als ze eenmaal staat en vast staat.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...