Jump to content
  • entries
    112
  • comments
    418
  • views
    1,090

Nog steeds courgette van de oogst van vorig jaar


geedee

29,681 views

 Share

Vandaag hebben we weer courgette gehad. Ze zijn inmiddels geel verkleurd aan de buitenkant maar nog steeds stevig van structuur en van binnen hetzelfde als 3 maanden geleden. Er liggen er nog 4. Van de hele voorraad (n stuk of 20....30?) zijn er in de tussentijd wel 4 gaan rotten en die zijn naar de kippen gegaan; die laten zich de zaden smaken. Soms merkte ik dat er eentje zacht begon te worden en die ging dan dezelfde week op t menu.

 Share

11 Comments


Recommended Comments

Ze liggen hier gewoon in de keuken in een mand. Ik doe er niets speciaals mee.

Edited by geedee
Link to comment

klopt. Ik heb nog pompoenen liggen die gewoon buiten, droog, liggen, op de tuin. Hebben we natuurlijk geen echte vorst gehad, misschien is dat de reden, maar ze bewaren echt perfect. Zat ik me ook al over te verbazen. Echt iets voor een wintervooraad. De wortelen ook trouwens. Zelfs de selderknollen blijven eeuwen goed lijkt het. De echte inkuil groenten dus eigenlijk.

Mn aardappelen zijn wel bijna allemaal beurs , gaan rotten , zien er vies uit.

Link to comment

Hier heb je het over volgroede exemplaren vermoed ik ???

Want zoals ik ze hier af doe als ze rond de 20 cm zijn is de bewaartijd veel minder vermoed ik .

Link to comment

Jij durft.

Ik 'lust' (verbeeld ik mij althans) alleen maar jonge, kleine, versgeplukte courgettes, gele, ronde en gewone.

Maar grotere courgettes en bewaarcourgettes, het is bij mij taboe.

 

edit: schrijffoutje verbeterd

Edited by HuubvG
Link to comment

Ik heb vorige zomer het vruchtvlees van jonge smalle courgettes vergeleken met de rijpe zaaddragende en proefde geen verschil, dus laat ik aan het einde van het seizoen ze rijp worden opdat ze ook beter bewaard kunnen.

Link to comment

Ik vermoed dat de voorkeur door bepaalde personen voor jonge kleinere exemplaren en dat andere er minder belang aan hechten . Misschien wel afhangt van de bereiding is.

Voor ze in fijne schijfjes te snijden en met al dan niet vinaigrette bij een koude schotel is volgens mij de kleine exemplaren wel aan te raden .

Maar anderzijds zoals voor soep lijkt me de grootte van minder belang ? Dat is dus mijn idee , mijn ouders hebben ooit eens in de zomer een exemplaar laten hangen en is meer dan 50cm geworden die zou ik niet rauw nog willen opeten .

Link to comment

Rauw eten we ze inderdaad niet.

 

Ik snijd ze in blokjes en roerbak ze gaar (al dente)samen met champignons, kastanjes, Egyptische uitjes, 3 kleuren paprika, 8 teentjes knoflook, stukjes kip of mini gehaktballetjes en dat alles in peperolie en afgemaakt met eigengemaakte tomatensaus.

 

Heerlijk!

 

ps

Een eetlepel bonenkruid op het laatst er nog bij voorkomt evt winderigheid

Edited by geedee
Link to comment

In mijn ervaring is er ook weinig smaakverschil tussen kleine en grote courgettes. Het enige verschil is dat de grote courgettes een iets 'lijmeriger' structuur hebben, waardoor je ze minder snel rauw eet maar ze uitermate geschikt zijn voor soep, want die wordt daar romiger van.

En grote courgettes zijn ook beter bewaarbaar, omdat ze minder snel uitdrogen. Hierzo zijn net de laatste op, volgend jaar moet ik er meer apart leggen.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...