24 januari. Klaar met kruisbessen snoeien
Afgelopen week de kruisbessen gesnoeid. Een paar foto's.
Ik hou van fors snoeien, maar niet op 1 of 2 knoppen. Ze mogen bij mij op 3, 4 of 5. Ik snoei meestal in mei en later in juli nog een keer. Ze gaan nu hun 3e seizoen in. daarna gaan ze pas echt rijker dragen en zal ook volgend jaar de eerste tak gaan vervangen van de struik met de 4 snoeren. Daarna elk jaar 1 tak vervangen. Zo heb je takken van steeds 4 a 5 jaar oud of jonger. De 'Winham Industry' is de hardst groeiende. De Winham heeft wel 4 snoeren, waarvan al 2 op 160 cm. De Hinonmaki Gül is een zwakke groeien bij mij, groeit treurend, met omlaag gerichte takken. Maar ook die bindt ik op, dat gaat dus alleen veel langzamer. Heb 2 soortjes weggedaan.
Heb veel te weinig soortjes kruisbes. De beloofde soortjes uit Engeland zijn nooit aangekomen, maar ik ga komend seizoen opnieuw op zoek. Wel heb ik nu winterstekken staan van de 3 lekkerste. Misschien dat ik de Hinnonmaki Röd er ook uit gooi nog.
Redelijke oogst afgelopen zomer. Maar ook érg érg veel schijnrupsen ( bessenwesp ). Ik weet nog niet of ik aan de vitrage wil ertegen. Nog een jaartje aankijken.
Ruim mesten wel ( ik doe paardenmest in maart en dan wat extra kalium in april / mei )
Hierboven één, en hieronder 2 foto's van de kruisbes 'Whinhams Industry', de lekkerste van de struikjes die ik nu heb. Een hele forse groeier. In het geval van dit soortje heeft het echt niet zo veel zin om hem in een vorm van een dubbele snoer te dwingen. Hij is gewoon té groeikrachtig. Een 4 takker in nu mijn keuze. De struik wordt in juni bij de vruchtdunning al gesnoeid, in juli nog eens en in de winter dus nog eens, en fors. De struik maakt veel en lange uitlopers.
2 van de 4 takken gaan nu hun 3e jaar in ( of eigenlijk het 4e jaar incl. aankoop-jaar ). De onderste 2 foto's zijn een poging de hele struik op de foto te vatten. De toppen worden nog ingenomen met een 40 cm. Die worden ingenomen om de tak te stimuleren veel zijtakken te maken. Ook gaat er weer 1 tak verder omhoog, en herhaal je dat volgend jaar weer. De talrijke zijtakjes worden, zoals zichtbaar, allemaal op een aantal ogen kort gesnoeid. Een heel aantal worden er ook gewoon weggenomen ( is al gedaan ) om een beetje afstand te hebben tussen de vruchten later ( meeldauw ) Er worden weer talrijke nieuwe zijtakjes gemaakt op deze snoeren en een deel ( ongeveer 1/4e deel ) van de oudere zijtakjes worden dan vervangen door nieuwere, jongere. Zo gaat de groei van het snoer verder tot ongeveer mans hoog. Volgend jaar nieuwe foto's
overigens: de struiken zijn nog jong. dit of volgend jaar zal ik lager in de plant alle zijtakken weghalen. de 1e 30 a 40 cm van de struik is het beter geen zijtakken te hebben, geen vruchten ook. ivm luchtcirculatie, opdrogen vocht na de nacht en dieren op de grond. Ook scheelt het iets met de bessenwesp-rupsen. Ook dit jaar zet ik weer basilicum daartegen ( geurmaskering ). vorig jaar had ik echt het idee dat dat hielp. De aanvallen van de rupsen zijn echt massaal. in 1 week niet opletten kan de struik half kaal zijn
Goed open snoeien is van belang bij kruisbessen ivm meeldauw, en zeker bij deze Whinham. Maar lekker dat ie is !
De kruisbes 'Whitesmith' is er één, met een hele andere groeikracht. Maak ik een 2 takker van ( dubbel-snoer ) zelfde principe. Een 3e en 4e tak heb ik net weggesnoeid. Dit jaar laat ik wel een 3e tak gaan, om dan na de oogst van het seizoen over 2 jaar de oudste tak te kunnen vervangen, 2 jaar later weer 1 etc. Ook hier is het de bedoeling dat de snoeren tot ongeveer manshoog gaan, 160-170 cm. Dat neemt wat meer tijd bij deze. Zie hieronder.
Op zich is mulchen na april beter ( ivm opwarmen grond , nachtvorsten tijdens bloei etc ), maar ik ben daar niet zo bang voor, en kruisbessen kunnen heel wat hebben op dat vlak. Dus reeds gemulcht met oude paardenmest, en ik moest die mest kwijt. In april mest ik wat kali en koemestkorrels bij. Niet te veel stikstof. Die dingen groeien al best hard en worden alleen maar gevoeliger voor meeldauw. Complete algemene mest krijgen ze in maart. maar ook maar weinig.
Kijk niet naar de overige zooi in de fruitkooi. Het is het ergste stuk op de tuin op dit moment. De Aardbeibedden zijn totaal vervuild. Er komen nog nieuwe bessenbedden bij.
4 Comments
Recommended Comments