Jump to content
  • entries
    29
  • comments
    116
  • views
    7,675

Het einde van mijn seizoen


Estemy

18,604 views

Eindelijk weer een update! Ik ben nu bijna klaar voor het winterseizoen. De hele moestuin is veranderd tot een kleurrijke herfsttuin. De bomen zijn hun bladeren kwijt en de blauwe bessen laten alle herfstkleuren zien. Ik heb op de straat alle bladeren opgeruimd (zelfs de buren moeten wat dankbaar zijn, hehee) en ze staan nu in 2 grote plastic zakken klaar. Binnenkort ga ik ze op de 3 grote moestuinbakken graven, maar eerst nog de pastinaken en knolselderij opeten. Deze 2 planten zijn ook de laatste dat daar nog staat. Eigenlijk moet ik ook nog kruiden opruimen.

 

1. Mijn vriend heeft wat zuur ingemaakt. Nog niet geproefd, maar hopelijk is het lekker.

DSCN1025.jpg

 

2. Oogst in september. Amandelen komen uit Zuid-Frankrijk, waar familie op vakantie was, de rest uit mijn eigen tuin. Sperziebonen kon ik sinds augustus wekelijks oogsten tot eind september.

DSCN1026.jpg

 

3. Komkommers in de kas opgeruimd. Ik had zo veel Crystal Lemons dat ik heb ze ingemaakt. Helaas heb ik niet voor een goede azijn gekozen of was dat recept gewoon slecht, maar ze zijn niet heel lekker, te sterke azijnsmaak. Nou ja, volgende keer beter.

DSCN1027.jpg

 

4. Limoncello gemaakt, want ik vind het in de winkels te zoet. Voor mij is gewoon citroensmaak al lekker genoeg. Limoncello is vodka + suiker + citroenschil. Het is wel lekker geworden, maar nog steeds te zoet. Ik heb maar 25% van de suikerhoeveelheid van de recept gebruikt en het is nog steeds te zoet. Ook volgende jaar beter doen! Maar het is nu ook lekker, als je van zoet houdt.

DSCN1028.jpg

 

5. Dan heb ik al 3 keer minipompoentaartjes gemaakt. Eerste met mijn eigen pompoen en daarna bij gekocht. Volgende jaar moeten er dus meer pompoenen uit de tuin komen. Meestal maak ik van dit recept 12 kleintjes in muffinvormpjes (waren ook in MTFD mee) en de restjes (op de foto) gaan in een kleine taartvorm. Recept: http://inmyredkitchen.com/nl/echte-amerikaanse-pumpkin-pie-met-maple-pecans/ (ik maak de helft van de vulling, want in kleine muffinvormen heb je anders te veel vulling)

DSCN1034.jpg

 

6. Kas begin oktober. Ik heb daar wat kolen geplant. Dit wordt een test om te zien of ze daar het winter goed kunnen overleven of niet.

DSCN1035.jpg

 

7. Tuin aan het opruimen begin oktober.

DSCN1036.jpg

 

8. Aardbeien in oktober! Ze waren niet lekker, maar wel heel mooi.

DSCN1037.jpg

 

9. Kippen genieten van tuinafval (oogst-indische kers opgeruimd).

DSCN1038.jpg

Kippen in november. De zijstuk van het hok is eindelijk open en ze hebben wat extra ruimte. De bodembedekking is boomschors en dat houden ze van.

DSCN1085.jpg

 

10. Tuin begin oktober, alleen de eerste bak is opgeruimd, maar dat is nog niet om te zien.

DSCN1039.jpg

DSCN1040.jpg

 

11. Wat oogst: gekleurde wortelen (heel slecht opbrengst), normale wortelen, olijfkomkommers (te veel oogst, volgende jaar 1 plant en niet 3), tomatillos (paarse soort besteld, maar ze blijven groen ).

DSCN1041.jpg

 

12. Laatste paprikas en courgettes.

DSCN1042.jpg

 

13. Tuinoogst wordt een groentepasta (Jool's pasta van Jamie Oliver)

DSCN1048.jpg

 

14. Appeltaart met havermout gemaakt. Appels uit de MTFD!

DSCN1050.jpg

 

15. Midden oktober heb ik op Facebook een oproep door een sperziebonenboer (wat een woord!) gezien. Hij kon zijn sbonen niet verkopen en mensen konden bij hem gratis komen plukken. Op een zonnige Zondag ben ik met een vriendin dus daar 2 uurtjes gaan plukken en met 10kg sperziebonen teruggekomen. Dat was een week schoonmaken en de meeste staan nu in onze vriezer, bij de familie of in de kelder in de potten. Op de foto zijn we bezig met inmaken (en ze zijn superlekker, 2 potten zijn al op).

DSCN1054.jpg

DSCN1055.jpg

DSCN1058.jpg

 

16. Pronkbonen en helige bonen (onderin in de schaal) schoongemaakt. Wat waren ze lekker! Ik wist niet wat te doen met ze, dus ik heb een grote bonenschotel met gehakt (in een pan) gemaakt en iedereen vond hem heel lekker.

DSCN1060.jpg

 

17. Restjes uit de tuin (wortels, uien, snijbiet, pastinaak, olifkomkommers) + MTFD varkensvlees + blikje bier = stoofpot.

DSCN1072.jpg

DSCN1071.jpg

 

18. Oogst in november - Golden Pearls. Wat een geweldige bessensoort dit is. 2 keer per jaar kunnen oogsten et zelfs in de herfst (hij stond sinds oktober in de kas) was hij nog levend. Groeit snel en heeft weinig ruimte nodig, bij mij ziet die in een grote pot. Zeker volgende jaar weer kweken en ik neem ook wat planten voor de MTFD mee. Super voor taarten en gebak.

DSCN1082.jpg

 

19. Herfstfoto van blauwe bessen eind november. Bijna alle mooie gekleurde bladeren zijn weg. Alleen de zinnias weten nog niet dat het herfst is.

DSCN1084.jpg

 

20. Alles is opgeruimd (behalve pastinaak en knolselderij). Deze week gaan ook de laatste plantjes waarschijnlijk weg. als je goed kijkt kun je ook mijn bewateringssysteem zien.

DSCN1086.jpg

 

21. Kas eind november. Kolen hebben het moeilijk, ik heb zelfs gif moeten kopen tegen alle engeringen, slakken enz. Ik denk dat de kolen gaan de winter niet overleven, maar we zien het wel. Ook het bewateringssysteem uit gezet, want het werd te vochtig.

DSCN1087.jpg

Golden pearls en de wijg in de kas.

DSCN1088.jpg

6 Comments


Recommended Comments

DSCF041439881402777340.JPGDSCF040620971402778711.JPGik zit dit met verbazing te bekijken , haal jij dit allemaal van die tuin die op de foto,s is te zien??

op foto mijn fruit en kruidentuin en tuin 2 heb ik de aardappels en diverse groenten.

gr.watnou

Edited by watnou
Link to comment

Ja, alles dat op de foto's te zien is komt uit mijn eigen tuin. Ik gebruik SQFG (square foot gardening) dus ik krijg behoorlijk veel oogst van een kleine stadstuin. En het helpt ook dat ik heel veel planten in potten kweek. Maar SQFG op een grote schaal is volgens mij ook niet mogelijk, want de bakken zijn best duur om te bouwen en daarom, als je een grote tuin heeft, plant je het liefst alles in rijtjes. Dat heb ik vroeger ook gedaan en dan had ik ook minder variatie van groente en oogst.

Maar als alles goed gaat, dan wordt het volgende seizoen alleen beter, want dan krijg ik ook fruit. Alle fruitbomen worden dan 2-3 jaar oud en ik verwacht pruimen, kersen en appels!

Link to comment

Estemy ik ben onder de indruk van je oogst uit je stadstuin! Echt superveel en mooi. Ik ben benieuwd wat jij uit een grote tuin zal krijgen. Raad jij die citroenkomkommertjes aan? Je had er veel oogst van, maar zijn ze ook lekker? Ik ben bang dat ze veel zaad hebben.

Fijn dat je sperziebonen bent wezen plukken..

Link to comment

Dank je wel iedereen!

 

Appelvrouw, nou ja en nee. Op een kant krijg je met de plant heel veel oogst, maar je krijgt ook best veel werk, want, inderdaad, binnenkant is alleen zaden en je moet ook elke week weer groene vruchten tussen een groene bos van de plant zelf gaan zoeken. En het plant wordt een bos, volgens mij de snelst groeiende plant dat ik ooit gezien heb. Snoien helpt een beetje, maar voordat je weet is hij ook tussen je courgette, bonen enz. Lekker? Hij heeft niet veel smaak, bijna komkommer smaak. Niet echt lekker, maar zeker ook niet slecht. Je eet ze niet rauw (kan in een salade doen, maar dat was niet voor mij), meestal in een ovenschotel/wok. Op dit moment is mijn halve vriezer vol van olijvkomkommers, dus het is wel goedkoop (ik hoef geen courgette enz kopen voor wokken of ovenschotels) en je krijgt super veel oogst (vanaf juli, hele zomer lang). Voor een familie van 2 is een plant genoeg en ik ga volgende jaar dus 1 plant planten, voor mij is dat genoeg. Als je wil het uitproberen, doe ook 1 plant, maar ergens waar je veel ruimte heeft

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...