26 augustus. 1e druiven rijp.
Al wel eerder wat druiven van al de soorten die ik heb staan geproefd, vorige week, de week er voor zelfs al. Vandaag de 1e trossen geplukt; nog maar enkelen.
De Königliche Esther is eigenlijk al wel helemaal rijp. De struik staat nu een jaar of 5 of 6. Eerdere jaren waren de trossen vooral klein en compact, de druiven zelf ook, weinig schil en weinig pit. Heel aangenaam zoet, beetje vlakke smaak. De struik is zeer vruchtbaar, ik heb veel moeten dunnen. De trossen zijn nu groter, maar de druiven zelf nog steeds wel erg klein hoor, ik overweeg de struik te verwijderen. Vorige week al een tros geplukt, deze week weer een tros, er hangen er nog 4. Lekker, jawel, maar niets byzonders eigenlijk:
Vorig voorjaar en afgelopen winter een aantal nieuwe stokken geplaatst : Solaris.
1 stok daarvan heb ik toch een tros aan laten groeien, de andere stokken hebben nu geen oogst mogen geven. Ik wilde de druif toch wel erg graag proeven. Tros ook nog eens verkleind half juli. Het is een vroege rijper, ronde goudgele bessen. Die ene tros kon vandaag wel geplukt worden: mooi rijp. De bessen zelf helaas wat klein dus, maar dat gaat de komende jaren wel goed komen. Met een collega vanmiddag geproefd op de tuin : echt ongelooflijk hoe honing zoet. Pure honing in de mond. De wespen hadden het in no time door dat we de bessen zaten te proeven. Mn vingers waren er plakkerig van. Het gehalte van deze ook gemeten op de tuin. Brix. 23,6. Dat is echt erg hoog. Staat de Solaris daar ook om bekend, dat hij hoge waardes kan behalen in ons klimaat, nu; dat is dus ook echt zo ( super zomer natuurlijk ook wel )
Thuis heb ik de tros verder opgegeten. Echt heerlijk. Heb er 4 stokken van. Ga ik meer van kopen. Mooie makkelijke groeier ook trouwens.
Andere trossen van andere soorten wel geproefd, maar niks is verder al echt rijp. We naderen wel de 1e oogst denk ik. De Rondo is al ver, maar kan nog verder en had ook nog groene druiven in de verder mooie trossen.
Meerdere witte rassen zijn al wel ver, maar ook duidelijk niet op hun hoogtepunt. En we hebben nog tijd zat.
Deze vond mijn collega al wel rijp naar zijn smaak en kon dus mee. De rest er van heb ik laten hangen:
Volgend weekend verder proeven.
ps: wat me ook opviel, de Fragola is al best ver, maar is een wel al te eigenaardige smaak hoor. Vraag me af of ik die er ook niet uit ga gooien.
0 Comments
Recommended Comments
There are no comments to display.