Jump to content
  • entries
    32
  • comments
    79
  • views
    2,010

nieuw project


roosmarij

17,334 views

Nadat al mijn spruiten een langzame dood zijn gestorven ofwel door te veel vocht ofwel te weinig (volgend jaar herkansing....) heb ik iets nieuw gevonden: tamarinde. Ook wel Dadel van India genoemd, terwijl de boom eigenlijk uit warm en droog Afrika komt; Soedan wordt aangegeven als land van oorsprong, omdat daar nog wilde Tamarinde voorkomt, maar over de hele wereld wordt Tamarinde gekweekt en veredeld. Lekker vruchtvlees uit een peul met keiharde zaden. http://www.jungletuin.com/2014/08/tamarindus-indica.html#.VWclaOLnm1s geeft een aardige beschrijving van het "gewas" (boom dus)

ach, een mens moet bezig blijven....

 

edit: nog een aardige link: http://www.stemderbomen.nl/pages/artikelen/art_tamarinde.htm

 

Ik verwacht niet dat ik persoonlijk iets uit deze boom zal oogsten, daarvoor is hij gewoon te tropisch voor ons klimaat en ondanks zijn aanpassingsvermogen gaat dat net een stap te ver. Maar als kamerplant lijkt het me ook een aardige aanwinst en zelf gekweekt is altijd leuker dan gekocht. bovendien kan hij goed tegen af en toe droogvallen, dus voor mij uitstekend geschikt.....

4 Comments


Recommended Comments

Ik ben heel benieuwd hoe je huiskamerkweek gaat verlopen. Ik heb zelf een patchoelli plant gekocht, omdat mijn man dol is op die geur. Ook voor de huiskamer dus. Mijn 2 geelwortels waren in de kerstvakantie dood gegaan, omdat de plantenoppas ze had verzopen. Nu staan ze een paar maanden kurkdroog en ja hoor, eentje heeft 2 sprieten boven de grond. Ze houden juist van droogte.

Link to comment

Wat een geluk dat je geelwortel het heeft overleefd!! En die Patchoelie, leuke plant?

 

Hier nog geen beweging in de bodem, ondanks zorgvuldige behandeling. Misschien iets te zorgvuldig?? Ach, ik eet nog wel even Tamarindepeultjes leeg, dus herkansingen genoeg. De overgebleven zaden heb ik inmiddels gekookt en gepeld (de harde bast eromheen wordt een zachte smeuïge massa, glibbert zo heerlijk tussen je vingers!) en als ik een keer tijd zin en gelegenheid heb zal ik ze malen en als meel in een gerecht gebruiken. Je zou er brood mee kunnen bakken. Geen idee hoe, daarover zwijgt internet momenteel nog in alle talen.

Link to comment

Mijn geelwortels hebben het overleefd, ze staan er weer in volle glorie bij. De patchouli deed het wat minder, maar die blijkt niet tegen de zon te kunnen. Nu doet hij het beter. De kransworsies en de kerriebladboom vind ik prachtige planten. En dat ze nog eetbaar zijn ook, is mooi meegenomen.

 

Hoe gaat het me je tamarinde?

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...