Sla is NIET saai
Sla saai?
Vandaag eens een blogje over sla. Goh zul je wel denken, wat saai. En misschien heb je gelijk, en misschien ook niet, maar ik wil hier mijn sla-ervaringen kwijt. Voor ik ze vergeet en zodat ik ze volgend jaar weer kan herlezen.
Stamppot
Inmiddels hebben we al heel wat slabladeren achter de kiezen. En de allerlaatste ervaring met sla, is sla-stamppot. Die hadden we nog nooit geprobeerd en gezien we een sla-overschot hebben, werd het tijd om dat te proberen. De karnemelksaus (ideetje van Erny) hebben we achterwege gelaten. Zo wanhopig waren we nog niet
De stamppot beviel ons erg goed, er ging maar liefst een heel krop (Kraganer Sommer) sla doorheen, en ook wat blaadjes pluksla (Australische gelbe). Deze laatste soort heeft precies dezelfde kleur, en ik vind ook smaak, dus dat beet elkaar niet. De stamppot was snel achter de kiezen!
Gisteren heeft mijn moeder nog een Tom Thumb en wat eikenbladsla meegenomen, ben benieuwd hoe ze het hebben gevonden.
Soorten
Wat de soorten betreft, ik had 12 gezaaid en groeiende. En dat werd wel een beetje te veel van het goede hebben we gemerkt. De sla komt je op een gegeven moment uit de oren
De soorten die ik tot nu toe heb gezaaid:
Kropsla
* Bindsla Cimarron
* Tom Thumb
* Kraganer Sommer
* Freckles
* Lollo rossa
* Wonder der jaargetijden
Pluksla
* Salade mix
* Rucola
* Australische gelbe
* Red salad bowl
* Catlogna
* Black seeded Simpson
* Salad bowl
De Black seeded Simpson, Catlogna en Salad bowl zijn nog in de groei, kleuters, de Wonder der jaargetijden en Lollo rossa zijn flink in de groei, tieners. Rucola en salade mix staan in de bloei en ik wacht tot de zaadpeulen eraan komen. We mogen nog even genieten van de mooie bloemetjes. De rest is geproefd en hard op weg om vervangen te worden.
Experiment zaaitray
Vandaag heb ik weer wat zaden gezaaid. In een zaaitray die ik heb gekocht (van Thea) op de MTFD. Een nieuw experiment. Eerder gebruikte ik al een perspotje en dat beviel erg goed. Het scheelt een hoop aan ruimte die te gebruiken, en het is al effectief bewezen, voor mij dan.
En nu dan de zaaitray. Wat mij opviel was dat er geen onderkant (ofwel bodempjes) aan zit. Waarschijnlijk omdat je er een soort van lage bak onder moet leggen? Ik had helaas geen ruimte waarin de bak pastte, dus heb ik m bovenop een stellage gezet waardoor ik 2 lange rijen niet kan gebruiken omdat die uitsteken van voor en achter.
De rest van de rijen heb ik gevuld met potgrond en gezaaid met sla soorten, rucola, andijvie, snijbiet, chinese kool, paksoi, bieten, bosui, alpen aardbeien en goudsbloemen. Er passen veel soorten in 1 zo'n tray.
Hoe het er verder aan toe gaat, zullen de aankomende dagen/weken merkbaar zijn.
Ervaringen
En dan de ervaringen van de sla soorten.
Rucola
Deze had ik vorig jaar al gezaaid. Niet echt een sla soort maar hier wordt dat wel zo beschouwd. Zaait makkelijker door de ronde zaden, ontkiemt bij warm weer snel (4 dagen) en groeit weelderig als je dicht zaait. Hier gaat dat in een lange bak en we blijven er van plukken tot het gaat bloeien. Dan wordt de bak apart gezet om het zaad te oogsten. De smaak is verschillend, de grote bladeren die wat ronder worden naarmate ze doorgroeien, zijn milder van smaak, de kleine wat pittiger. Lekker tussen een sandwich of een broodje gezond, over de pannekoek met een honing/mosterdsausje, over de pizza of door gemengde salade. Je kunt er zelfs een stamppot van maken met blokjes chorizo worst. Een veelzijdige soort. En zeker geliefd hier in huis.
Salade mix
Vorig jaar gekregen op de MTFD van 2010. Een verrassing. Vorig jaar was dit een welkome aanvulling op mijn salades. De inhoud is zeer divers. Rucola, raapsteeltjes, pluksla, radijsblad en verschillende kruiden. Een leuke mix. Door de mix komt het wat onregelmatig omhoog, maar voor je t weet heb je een flinke bos met mooie bladeren.
Vorig jaar heb ik ze niet laten doorschieten voor het zaad. Ik had de bak nodig voor een andere groente. Nu staat er een bak bij de rucola achterin de tuin. Ik moet alleen even opletten waar de zaden zitten, want bij zulks diverse mix groeit dat niet gelijk op of lijkt het op elkaar.
Samen met vele aanvullingen een mooie salade mix.
Kraganer Sommer
Een kropsla zoals je ze tegenkomt bij de (super)markt. Met het verschil dat als je ze in eigen tuin hebt, ze lekker knapperig zijn en niet slap en ze minder waterig smaken. Uiteraard gaan ze hier na de pluk gelijk de slabak in. Geen tussenhandel waardoor ze kunnen verslappen. Je kunt ze ook plukken, de buitenste bladeren gebruiken. Daardoor blijft de krop doorgroeien tot het vanzelf doorgroeit. Een makkelijke sla soort. Lekker scheuren, niet snijden, van verliest het aan vitamines. Dit geld overigens voor alle sla soorten.
Cimarron
Een bindsla die ik uit de zogeheten Carrousel envelop heb gehaald. Afkomstig van Lisa. Dit jaar gezaaid en het kwam binnen voor het raam nogal ielig omhoog. Rare stengeltjes die een bochtje maakten. Nadat ik dacht dat die niet meer goed kwamen, heb ik nieuwe gezaaid, maar de oude had ik niet weggegooid. Waarschijnlijk was ik te sentimenteel Nadat het toch nog omhoog is geschoten heb ik het overgepot en op goed geluk buiten gezet. En daar ging het tot mijn verbazing flink groeien en werden de bladeren zowaar bruiner. De 2e zaai ging ook naar buiten en daar heeft het zich ontwikkeld tot heerlijke grote stevige bladeren. Waar we van geplukt, geplukt en nog eens geplukt hebben. Een goede aanvulling op een gemengde salade, of om een reepje kaas te omwikkelen en daarna te dippen in de chilisaus. Hier een heerlijke snack. Moge daar nog vele van volgen
Tom Thumb
Een kropsla van de kleinere soort. Ook uit de Carrousel doos. Een leuke aanvulling op een klein plekje in de tuin, onder de bonenstaken of tussen bloemen en planten. Makkelijk oogstbaar door ze te draaien en ze groeien als een mooi dicht kropje sla. Afmeting is de helft van een gemiddelde krop sla. Ze smaken ze ook. Gebruiken is tevens hetzelfde. Je kunt ze om de 2-3 weken zaaien vanaf maart zodat je kunt oogsten van mei tot in oktober.
Freckles
Een kropsla met langwerpige, bruin gespikkelde bladeren. Wederom uit DE doos. Stevige bladeren met een knapperige nerf. Na het afsnijden van de 1e krop heb ik gemerkt dat er nieuw groen uitsteekt naast de kern. Ik laat ze zitten en kijk of het nog wat kleinere kropjes worden. De bladeren lijken qua vorm op de Cimarron. Je kunt ze lekker over een reepje kaas rollen. En vergeet de dip niet
Wonder der jaargetijden
Een kropsla die een mooi bruin randje krijgt als het groeit. Na een trage start komt het toch wel op gang. Mooie decoratieve kroppen krijg je er van. Kunnen zo de voortuin in. Hoe het smaakt weet ik nog niet. De bladeren zien er wel mooi stevig uit. Het komt uit de doos. Volgens de aanwijzingen van juni tot oktober te oogsten. Dat wordt na zaaien als het een blijvertje is.
Australische gelbe
Een echte pluksla. Wederom uit de doos. Je kunt ze zaaien in april en mei, en oogsten van mei tot in augustus. Een snelle groeier en lichtgroen van kleur. Er komen eerst gladde bladeren met een ietwat gekrulde rand. Tijdens warme dagen lijken de bladeren wat slap te worden maar dat doet niets aan de smaak af. Die is te vergelijken met een gewone kropsla. Na een tijdje en wat koeler weer, wordt de binnenkant van de bladeren ook wat bobbeliger, en daarmee ook steviger. Ik heb deze soort voor het eerst gegeten tezamen met rucola en de Cimarron. Een heerlijke combinatie waar je nog maar weinig aan toe hoeft te voegen. Dressing uiteraard.
Red salad bowl
Verkregen via de puzzelwedstrijd hier op t forum. Een licht gekrulde eikenbladsla. Te gebruiken als kropsla of pluksla. Een snelle groeier en zeer decoratief voor in de tuin, pot of bak. Nu staan ze bij mij in een langwerpige bak, ik denk dat ik ze volgend jaar mooi door de groenten heen verspreid. Zaaien kan je m tot eind mei en de oogst is 2 á 3 maanden na de zaai. Tenzij je het als pluksla gebruikt. Een fijne aanvulling in de gemengde salade. De bladeren zijn een beetje stevig en knapperig. Als ze langer zijn komt dat reepje kaas weer in de picture
Salad bowl
Dezelfde als hierboven maar dan in een groene versie. Eikenblad is bruiniger. Nog niet oogstbaar dus nog geen ervaringen hiermee. Het zal ongetwijfeld hetzelfde groeien, of de smaak t zelfde is?
Lollo Rossa
Ze zijn nog tieners, maar over een week of 2 denk ik wel zachtjes aan oogstbaar. Het is een snelgroeier met rood/bruin gekrulde en zachte bladeren. Al vroeg te zaaien, zo vanaf begin maart onder glas. Het is een snelle doorschieter dus niet te lang wachten met de oogst. Lekker door gemengde sla.
Catlogna
Een pluksla volgens de verpakking maar ik zie toch een kropje staan. Ze staan al een paar cm. boven de grond maar moeten nog even doorgroeien voor ik kan oogsten. Geedee heeft er vandaag een kropje van geoogst had ik gezien op t forum. Volgens de verpakking een zeer smakelijke, stevige donkergroene sla met lange ingesneden bladeren. En een mooie decoratieve sla. Het is een vroeg ras en schiet niet snel door. Zaaien tot in juni en al vanaf februari onder glas. Regelmatig plukken bevordert de doorgroei dus daar gaan we veel van genieten. Lange bladeren.. was t woord kaas al gevallen?
Black seeded simpson
Het staat in de volle grond groter te groeien onder een netje, tussen de bietjes en meiraapjes. De verpakking geeft aan dat het een snelgroeiende, losse sla is met grote gekrulde en bobbelige geelgroene bladeren. Helaas tot eind mei te zaaien. De jonge bladeren zijn erg mals en kun je regelmatig plukken. De oudere bladeren kunnen worden gestoofd. Hey.. dat hadden we hier nog niet geprobeerd. Dat wordt weer een nieuwe variatie "what to do with lettuce". En daar zijn we heel blij mee
Ok, het is toch best een log van formaat geworden maar hopelijk wel een beetje informatief voor de oplettende kijker
En er is nog een verrassend eind: morgen eten we peultjes
Aanbevolen reacties