Jump to content

28-3-2020


Patrijs

1,714 views

Het is witloftijd en gelukkig komen ze nu niet allemaal tegelijk. Dat komt door het koude weer dat de groei afremt

Maart is een koudere maand geworden dan februari met een koude Oostenwind de afgelopen tijd.

 

1483386840_20200327_132110(2).jpg.3dfcc5269edb5041797911c193d0d0b1.jpg

 

 

 

Gekookte witlof met aardappels uit de oven met Maleisische kerrie mix en rijst met winterpostelein:

 

443732599_20200327_195810(2).jpg.5742d65fe03ac30ca51fc2d3f4b84c18.jpg

 

 

Vorig jaar had ik bij wijze van experiment de gedunde witlofplantjes weer deels uitgeplant.

Normaal lukt dat niet zo bij wortelgewassen, maar witlof is een buitenbeentje.

Het gaat hier om het blad ipv de wortel en het is goed uitgepakt.

De erg vertakte wortels geven pima stronkjes witlof.:

 

 

2102351346_20200323_141904(2).jpg.d68a5c9ff231fa6a2a3c7c071c64615b.jpg

 

 De asperges zijn ook op gebermd, ik had nog een stuk zwart doek liggen waarmee ik ga proberen ze iets te vervroegen.

 

571778864_20200323_183730_001(2).jpg.e9a5486bc9617e1af70f09532d6de549.jpg

 

 

Er is een tweede lichting voorjaarsgroenten gezaaid.

 

1411475355_20200324_133206(2).jpg.495ca85500cd20351180e992f84568bf.jpg

 

402469545_20200324_134637(2).jpg.3149acbaf997d24feb92a05d8818a183.jpg

 

376286508_20200324_155436(2).jpg.3eb9beb985c8851b93220d6847585a53.jpg

 

Onder glas zijn die al klaar, naast sla en radijs de eerste spinazie:

 

2037178174_20200325_125011(2).jpg.fd58be74544ba440a01a60fbd46b07a9.jpg

 

En op het bord bij de pizza met tomatensaus uit de tuin ziet dat er zo uit:

 

1994552921_20200325_193925(2).jpg.ef78d3edef96063570cae72d3b647883.jpg

 

De tuin is nu praktisch helemaal gespit en geschoffeld en klaar voor gebruik.

Een overwinning voor mij want de laatste keer dat ik dat zelf gedaan heb is alweer zes jaar terug vanwege de gezondheid.

Ook heb ik deze week het aardappelveldje van ons hoogbejaarde erelid geschoffeld, opgeruimd en gefreesd zodat hij de vroege aardappeltjes kan poten.

Zelf ben ik vandaag verder gegaan met het poten van de tweede lichting aardappels, de Triplo's.

 

Ondanks de schrale wind groeien de knoflook en uien langzaam door:

 

20200328_182841.jpg.97705ece59b4bdb02e83f828820ede1c.jpg

 

 

20200328_182850.jpg.722279aa0b6991b954928b8da41eb67b.jpg

 

 

In hun couveuse komen ook de doperwten, peulen, sugarsnaps en tuinbonen boven.

 

420717172_20200328_182754(2).jpg.24bcd600c00049e4426b048e2a2dc320.jpg

 

20200322_184843 (2).jpg

 

 

Bij de aardbeien is nu goed het verschil te zien.

De Daroyal op de voorgrond zijn flink uitgelopen met het warme weer in februari en groeien langzaam door.

De Korona's op de achtergrond zijn nog bijna helemaal in winterrust.

 

20200328_183312.jpg.6f436c8498e65c4fc960b0e5e1bfdd25.jpg

 

Twee soorten sla en tuinbontjes.

 

20200328_183242.jpg.e10096e80d557329ca94bd86e6c86bc5.jpg

 

De lavas komen langzaam.

 

647546191_20200328_182724(2).jpg.018e536175069e48fbaa30fab8c47baa.jpg

 

De narcissen zijn hier klaar en onthoofd om de bollen te laten groeien.

De pioenrozen zijn erg vroeg.

 

20200328_182907.jpg.3c609a916e731876bcf9b4a02162afac.jpg

 

 

De Marokkaanse munt heb ik vandaag gesplitst, geoogst en weer opgepot. Hier staan ze in een bak met bemest water en daarna gaan ze weer opeen zonnig plekje om te leveren.

Ik heb nog veel meer staan maar verbruik ook veel, dat krijg je als je in Marokko gewerkt hebt.

 

1429658332_20200328_180440(2).jpg.9e0ecb187b29f28d0a78d48e37402f87.jpg

 

 

Soms staat er wat in de weg zoals deze selder op het aardappelveldje, die mag dan mee naar huis.

 

1766313716_20200328_170605(2).jpg.e4e60d50ab2f043e89fcaaecbb7049ae.jpg

 

Samen met veel snijbiet dat ik nu ga opruimen en een handvol prei.

We maken er twee quiches van en linzen salade.

 

381801485_20200328_184911(2).jpg.b3b2a92ab4ae290b005e0c8668963c73.jpg

 

Nog een weekje koud weer en dan gaat de temperatuur weer omhoog is de voorspelling.

 

20200328_182924.jpg.58361acc60aa65d6cc5c222921d3301c.jpg

  • Like 2

7 Comments


Recommended Comments

Bemest water..ik las eerst besmet water😊

wij hebben ook bakken vol en drinken wel verse munt thee maar ik droog nog meer voor de winterkruidenthee en gebruik verder ook nog aardig wat voor tinctuur.

Link to comment

Hoi Patrijs, 

 

Lijkt mij leuk om ook eens witlof te kweken. Heb jouw blog van 2018 ook gelezeb. Maar ik loop nog wat vast om wortel pennen op te kweken. Hoe kan ik b.v. 20a25 wortels opkweken in beperkte ruimte in bakken? Om deze daarna in een kist te zetten in de kelder zodat daar de mooie witte kroppen komen. 

Had ook al eens gekeken om de wortels te bestellen, maar dan koop je ze per 50 wat voor mij weer te veel is. 

Tips of ideeën? Kan namelijk niet echt een algemeen witlof topic vinden. 

Link to comment

Voor de witlof heb ik nog geen bakken, ben meer aan het oriënteren of het haalbaar is mij. Dus of ik van zaad zelf de wortels kan laten groeien, of dat ik deE moet kopen. Een diepe bak in de kelder moet wel haalbaar zijn, dacht iets van een diepe opbergbox van de action te gebruiken. 

Hoeveel plek hebben 25 zaadjes nodig zodat er goed bruikbare wortel pennen komen. Als het te veel plek vraagt dan maar wortel pennen aanschraffen. 

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...