28-3-2020
Het is witloftijd en gelukkig komen ze nu niet allemaal tegelijk. Dat komt door het koude weer dat de groei afremt
Maart is een koudere maand geworden dan februari met een koude Oostenwind de afgelopen tijd.
Gekookte witlof met aardappels uit de oven met Maleisische kerrie mix en rijst met winterpostelein:
Vorig jaar had ik bij wijze van experiment de gedunde witlofplantjes weer deels uitgeplant.
Normaal lukt dat niet zo bij wortelgewassen, maar witlof is een buitenbeentje.
Het gaat hier om het blad ipv de wortel en het is goed uitgepakt.
De erg vertakte wortels geven pima stronkjes witlof.:
De asperges zijn ook op gebermd, ik had nog een stuk zwart doek liggen waarmee ik ga proberen ze iets te vervroegen.
Er is een tweede lichting voorjaarsgroenten gezaaid.
Onder glas zijn die al klaar, naast sla en radijs de eerste spinazie:
En op het bord bij de pizza met tomatensaus uit de tuin ziet dat er zo uit:
De tuin is nu praktisch helemaal gespit en geschoffeld en klaar voor gebruik.
Een overwinning voor mij want de laatste keer dat ik dat zelf gedaan heb is alweer zes jaar terug vanwege de gezondheid.
Ook heb ik deze week het aardappelveldje van ons hoogbejaarde erelid geschoffeld, opgeruimd en gefreesd zodat hij de vroege aardappeltjes kan poten.
Zelf ben ik vandaag verder gegaan met het poten van de tweede lichting aardappels, de Triplo's.
Ondanks de schrale wind groeien de knoflook en uien langzaam door:
In hun couveuse komen ook de doperwten, peulen, sugarsnaps en tuinbonen boven.
Bij de aardbeien is nu goed het verschil te zien.
De Daroyal op de voorgrond zijn flink uitgelopen met het warme weer in februari en groeien langzaam door.
De Korona's op de achtergrond zijn nog bijna helemaal in winterrust.
Twee soorten sla en tuinbontjes.
De lavas komen langzaam.
De narcissen zijn hier klaar en onthoofd om de bollen te laten groeien.
De pioenrozen zijn erg vroeg.
De Marokkaanse munt heb ik vandaag gesplitst, geoogst en weer opgepot. Hier staan ze in een bak met bemest water en daarna gaan ze weer opeen zonnig plekje om te leveren.
Ik heb nog veel meer staan maar verbruik ook veel, dat krijg je als je in Marokko gewerkt hebt.
Soms staat er wat in de weg zoals deze selder op het aardappelveldje, die mag dan mee naar huis.
Samen met veel snijbiet dat ik nu ga opruimen en een handvol prei.
We maken er twee quiches van en linzen salade.
Nog een weekje koud weer en dan gaat de temperatuur weer omhoog is de voorspelling.
-
2
7 Comments
Recommended Comments