Ga naar inhoud

Een dag van hoogte & dieptepunten...


Beukwood

919 weergaven

Vanavond toch nog even naar de tuin geweest in de beleving daarna eerste in de wedstrijdpeper competitie te staan!

Wat een deceptie toen bleek dat op de meetlat ze toch nog geen 20 cm voorbij waren en ook het besef dat hydroponics niet automatisch wint van in aarde groeiende planten liet de vrolijke boventoon vandaag toch zachter klinken.

 

thumbnail_image2.thumb.jpg.65b17c5ca9fed168a9c22317616a16ed.jpg

 

Aangezien we toch in de negatieve sferen verkeren hierbij de aanblik hoe de rechterkant van mijn kas eruitzag:

De komkommerplant heeft het duidelijk opgegeven... of een flinke tik van de veel te warme dag afgelopen vrijdag of de plant was er gewoon echt klaar mee. 

 

thumbnail_image12.thumb.jpg.b03d32a3116e444faaf52fbf74be9659.jpg

 

Ook had de watermeloenplant waar 2 watermeloenen aan hingen de stekker eruit getrokken... Dit kan betekenen dat de meloenen rijp zijn maar ook hier twijfel ik of vrijdag hem de nek heeft gekost! 

 

Alsof het niet erg genoeg is zie ik ook 2 tomatenplanten die samen wel 250 tomaten (200 cherry & 50 vleestomaten) dragen verschijnselen vertonen dat hij het ermee op gaat houden. Ook vrijdag had ik bij deze plant slap hangende blaadjes geconstateerd na de extreme warmte... en slap hangende blaadjes is een heel raar verschijnsel bij planten op hydroponics. Vorig jaar had ik hier in ieder geval geen last van gehad... de kleinste van de 3 wedstrijdpeperplanten heeft trouwens ook lichte slaphangende blaadjes

 

Een aantal factoren mogelijk:

1. Het was gewoon echt te warm in de kas waardoor de 2 tomatenplanten (bepaald ras?), 2 komkommers en de meloenen het hebben opgegeven.... (= problemen vanaf donderdag) 

2. Teveel voedingsstoffen in het systeem waardoor overbemesting plaatsvindt en verbranden dus een risico is...

3. Een koudeshock als gevolg van het automatisch bijvullen met grondwater... Kan een temperatuursverschil van +45 graden naar ongeveer 10 graden zijn wat sommige plantjes denk ik niet waarderen.

4. Een enorm vertraagde reactie na de snoeisessie van 2 weken geleden. 

 

Na nadere inspectie gezien dat er wat water met voedingstoffen overstroomde uit het systeem (verklaart waarom er meer dan 100 liter water per dag wordt geconsumeerd) wat de kans verkleind dat er overbemesting plaatsvindt.... ik denk dat dit al een maand gaande is waardoor ik dus constant een gedeelte van het water met voedingstoffen weggooi wat de kans op voeding na voeding in hetzelfde volume verkleind... dus ik sluit optie 2 even uit..

 

Het feit dat de overige 60 planten in het systeem geen tekenen van verbranding of slaphangende blaadjes vertonen geeft me nog even zelfvertrouwen om het aan te kijken.

Mocht ik meer tekenen van verslechtering zien (woensdag of donderdag) dan laat ik alle voedingstoffen uit het systeem lopen en begin ik met een vers reservoir aan voedingstoffen... spannende tijden dus..

 

Ondanks deze negatieve sferen toch wat positievere beelden kunnen maken:

 

De snijbonen

thumbnail_image6.thumb.jpg.b305c1c66fd3a1593b27ff2c2bffb066.jpg

 

De tomaten met in het midden de planten die het minder leuk vinden:

thumbnail_image7.thumb.jpg.4c2f94ba7e68a927facd4fbebf034791.jpg

 

Puntpaprika:

thumbnail_image8.thumb.jpg.38cdec6b86f29a599f2254f9c0a8a263.jpg

 

California Yellow die toch nog een fatsoenlijk formaat begint te krijgen

thumbnail_image9.thumb.jpg.22e906a7a242c25c5192869e9f6f09b8.jpg

 

Het veld aan kolenplanten die nog moet worden uitgedund

thumbnail_image4.thumb.jpg.eb99ccf0627cf95ab577bdc35fa9a3ac.jpg

 

De mais die goed doorgroeit

thumbnail_image5.thumb.jpg.65799448058da98783ed58513265075d.jpg

 

Een aparte puntpaprika

thumbnail_image0.thumb.jpg.fefa72aa05e2b4f220406a09450fe29c.jpg

 

En toch de positieve afsluiter van de dag: de oogst van vandaag:

 

thumbnail_image3.thumb.jpg.1fc1d43358a8067a88a5109df7a7da4e.jpg

 

  • Like 2

9 reacties


Aanbevolen reacties

Prachtige oogst.

Het wegvallen van sommige planten....geeft jouw systeem garantie dat planten  tot het einde van het seizoen blijven produceren?

Is er niet gewoon sprake van natuurlijke afvloeiing?

Ik merk bij mijn gewas dat 2 zaadjes met dezelfde historie en opstart toch behoorlijk 

kunnen verschillen in levensduur.

Het ontdekte probleem van de voeding kon je niet eerder ontdekken door regelmatig te checken? 

Misschien ga je puur op het resultaat af wat je in de kas aan groei ziet?

Link naar reactie
18 uren geleden, Grork zei:

Prachtige oogst.

Het wegvallen van sommige planten....geeft jouw systeem garantie dat planten  tot het einde van het seizoen blijven produceren?

Is er niet gewoon sprake van natuurlijke afvloeiing?

Ik merk bij mijn gewas dat 2 zaadjes met dezelfde historie en opstart toch behoorlijk 

kunnen verschillen in levensduur.

Het ontdekte probleem van de voeding kon je niet eerder ontdekken door regelmatig te checken? 

Misschien ga je puur op het resultaat af wat je in de kas aan groei ziet?

Hey Grork, wie weet is het wel natuurlijke afvloeiing inderdaad. Vorig jaar had ik geen tomaten in de kas staan dus hier heb ik geen referentiekader wat gezond is qua hydroponics.  Zie jij weleens je tomatenplanten afsterven voordat de nachten kouder en korter worden? Van meloenen en komkommers weet ik dat ze een bepaalde groeiperiode hebben en dan ineens snel achteruit gaan. 
 

Waarom ben ik zo gemotiveerd qua voedingstoffen toevoegen: vorig jaar vond ik de planten rond deze periode vrijwel stilstaan qua plantengroei. Dit jaar hoop ik dat dipje in de groei te kunnen doorbreken door iets actiever voor de planten te zorgen. Er wordt nog steeds mijn standaard recept van 1 gram voedingstoffen per liter toegevoegd dus ik wijk niet van mijn recept af van vorig jaar. Rondom de voeding zie ik trouwens geen echte verschijnselen van voedingstoffen overkill, het is een optie. 
 

Rondom het weglekken van voedingstoffen.. dit is een bekend verschijnsel voor me. Zoals je ziet is mijn systeem eigenlijk 1 lange buis met plantjes en dus heel veel wortels erin. Aan het begin van het seizoen stromen de voedingstoffen soepel door de buizen en kan ik zonder problemen de pomp 1 minuut per half  uur aanzetten. Naarmate er meer wortels in het systeem komen stroomt het volume moeilijker door. Dit betekent dat ik normaal al halverwege het seizoen bij overstroming de pomp lager afstel en 30 sec per kwartier laat draaien en het vloeistofniveau in de buizen iets verlaag. Dit moet ik een aantal keren per jaar aanpassen en nu begint de kritieke tijd. 
 

Extra factoren dit jaar: veel meer grote planten in de kas dus dikkere wortels. Niet 1 pomp maar ook een reservepomp. Als die 2 net achter elkaar 30 seconden water geven heb je ook opgeteld een minuut. 

Heel veel nieuwe plantensoorten in de kas.
Voedingstoffen zijn al 5 jaar oud en compleet aan elkaar gaan plakken a la baksteen. Zou de samenstelling afbreken? 
 

We hebben dus nog een hoop te leren de komende jaren ;)

  • Like 1
Link naar reactie

Kan bij tomaten, bv verwelkingsziekte. Je bent nooit zeker, wou dit jaar ook eens meloenen in de serre proberen en er stonden al een paar op een tennisbal  groot, plant sterft volledig af langs onder te beginnen, teveel water? was juist spaarzaam bij die. Rest in de serre geen probleem, komkommers gaan zoals niks, tomaten ook goed, paprika's iets minder (staan in schaduw van de tomaten) maar toch. Misschien ervaringen delen met  @eduro , gebruikt ook een hydrosysteem voor tomaten,wel een andere methode maar voeding lijkt me hetzelfde te zijn.

 

edit: als je toch op een bepaalt moment je plant opgeeft kijk dan even de wortels na.

 

aangepast door redzebra
Link naar reactie

@Beukwood,  je vraagt je af of de samenstelling van de voedingsstof die je gebruikt aan het afbreken zou kunnen zijn.

  Ook voor voedingsstoffen telt natuurlijk dat deze op de juiste manier bewaard moeten worden.

En nu komt het:

geen enkele werkzame stof wordt er door de tijd  beter op als je het mij vraagt. Dit telt zelfs voor schoensmeer :lol: 

Je huidige voedingsstoffen aan een onderzoek onderwerpen op de werkzaamheid t.o.v. nieuw geproduceerde voedingsstoffen 

is het enige wat duidelijkheid zou kunnen scheppen want leeft al het leven niet langer met goede voeding? 

Link naar reactie

@BeukwoodSlap hangend blad is een gebrek aan water, ik heb dat ook meegemaakt in de 3de week van juni waarbij ik ook dacht hydroponics dat kan watertekort zijn maar dat komt goed en inderdaad in de ochtend goed maar in de middag niet meer weer slaphangend blad op de 4de dag drastisch watertoevoer verhoogd en op de 6de dag zagen de toppen er weer goed uit in de middag, het heeft me wel veel aankomende bloemtrossen gekost en kleinere trossen daaropvolgend.

 

kan je aangeven waar in je voedingsbuis de getroffen planten stonden? begin, midden, eind? 200 cherry tomaten in de groei nemen nogal wat water op, ook je andere getroffen planten verwerken veel water.

Je oplossing om minder water te geven om overloop te voorkomen maar wel meerdere keren per dag bevoordeeld de eerste groep planten maar de rest krijgt nu juist minder water per keer.

Een betere oplossing is het om op meerdere locaties in de buis voedingswater toe te voegen bijvoorbeeld om de 10 plantgaten je krijgt dan ook een betere gelijktijdige verdeling van de hoeveelheden water met voedingsstoffen. Op je 2de foto zie ik namelijk tomaten hangen met neusrot, ik ben nu wel wat nieuwsgierig naar jouw recept van voedingsstoffen?

Link naar reactie

@eduro thanks voor de reactie. Mijn systeem is geen Dutch Bucket maar ik heb non stop rond de 10 cm aan water in de buis staan. (Zeg rond de 50 liter in de hele buis.) Hieraan wordt aan de ene kant water toegevoegd (een liter of 20 als de pomp 1 

minuut aangaat) en die 20 liter stroomt er aan de andere kant weer uit op een iets langzamer tempo. Zo heb ik een constante stroom in de buis.
 

tomatenplanten stonden aan het eind.  Komkommers en meloen aan het begin. Aangezien de stroomsnelheid dusdanig hoog is dat de planten nooit direct alle voedingstoffen aan het water onttrekken kan ik me bijna niet voorstellen dat locatie in mijn systeem een effect heeft maar ik kan het makkelijk oplossen door de 2e pomp halverwege te zetten. Dit zal ik gaan proberen. 
 

tomaten met neusrot?? Zie ik iets over het hoofd? Is dat een indicatie voor iets en hoe te voorkomen? Ik was in de beleving dat ik puntgave tomaten aan het oogsten ben...
 

voedingstoffen recept: 1 gram kristalon wit en 1 gram calcinit per liter water. 
 

 

Link naar reactie
14 uren geleden, redzebra zei:

Kan bij tomaten, bv verwelkingsziekte. Je bent nooit zeker, wou dit jaar ook eens meloenen in de serre proberen en er stonden al een paar op een tennisbal  groot, plant sterft volledig af langs onder te beginnen, teveel water? was juist spaarzaam bij die. Rest in de serre geen probleem, komkommers gaan zoals niks, tomaten ook goed, paprika's iets minder (staan in schaduw van de tomaten) maar toch. Misschien ervaringen delen met  @eduro , gebruikt ook een hydrosysteem voor tomaten,wel een andere methode maar voeding lijkt me hetzelfde te zijn.

 

edit: als je toch op een bepaalt moment je plant opgeeft kijk dan even de wortels na.

 

Goeie tip om wortelcheck te doen 

Link naar reactie

Ha Beukwood, 

Afgaande op je foto's heb je ondanks wat tegenvallers een geweldige oogst.

Dat je wedstrijdpepers wat achterblijven is vervelend. Maar ze hoeven van mij niet langer te worden ;)

 

Ben benieuwd wat de komende warme periode ons voor pepers gaat opleveren.

  • Like 1
Link naar reactie
1 uur geleden, Beukwood zei:

@eduro thanks voor de reactie. Mijn systeem is geen Dutch Bucket maar ik heb non stop rond de 10 cm aan water in de buis staan. (Zeg rond de 50 liter in de hele buis.) Hieraan wordt aan de ene kant water toegevoegd (een liter of 20 als de pomp 1 

minuut aangaat) en die 20 liter stroomt er aan de andere kant weer uit op een iets langzamer tempo. Zo heb ik een constante stroom in de buis.
 

tomatenplanten stonden aan het eind.  Komkommers en meloen aan het begin. Aangezien de stroomsnelheid dusdanig hoog is dat de planten nooit direct alle voedingstoffen aan het water onttrekken kan ik me bijna niet voorstellen dat locatie in mijn systeem een effect heeft maar ik kan het makkelijk oplossen door de 2e pomp halverwege te zetten. Dit zal ik gaan proberen. 
 

tomaten met neusrot?? Zie ik iets over het hoofd? Is dat een indicatie voor iets en hoe te voorkomen? Ik was in de beleving dat ik puntgave tomaten aan het oogsten ben...
 

voedingstoffen recept: 1 gram kristalon wit en 1 gram calcinit per liter water. 
 

 

Je toelichting maakt veel duidelijk ik nam aan dat de buis telkens leegloopt maar dat is niet zo er blijft water in de buis, en ja dan maakt de het toevoerpunt niet heel veel uit, ook de locatie van de planten in de buis geeft dan niet direct een aanwijzing.

 

Misschien had ik beter kunnen schrijven; ik denk op de 2de foto neusrot te zien op de tomaten 😏 het kan schaduwwerking zijn of verdroogde bloemblaadjes op de neus.

 

Ook hier heb ik een 3 tal tomatenplanten die het niet doen, hangen 1 of 2 tomaten aan maar groei staat stil al weken.

 

Je voedingsrecept gebruik ik hier ook alleen gebruik ik oranje en calcinit 1+1 gram, ik vraag me af of de samenstelling voor hobby gebruik nou echt zo belangrijk is of je nu kristalon rood, wit, geel of oranje gebruikt laat staan andere merken, de meeste hobby kwekers zijn tevreden over hun opbrengst.

 

 

 

Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...