Jump to content
 • entries
  91
 • comments
  200
 • views
  2,861

laat voorjaar en zomer Voedselbos Beek


permanatuurtuin

742 views

 Share

Een druk jaar gehad. Corona betekende voor ons niet dat we het rustiger hadden. Door de late voorjaarsvorst hebben we in verhouding een slecht pruimenachtigen en kersenjaar. Verder hebben we in Beek weinig walnoten, maar in Hulsberg is dit gelukkig oké. In Hulsberg waren de kersen ook redelijk tot goed.

 

Verder was het voorjaar ontzettend droog, maar we hebben in deze tijd toch af en toe water gegeven. We moeten alles met de hand watergeven, dus dit is een zwaar karwei. Gelukkig kregen we in juli regen, waardoor we even bij konden komen. Door de accu machines die we hebben zijn we beter in staat om alles bij te houden, hoewel het altijd de vraag is wat de beste keuze is oogsten, onderhouden of aanleggen.

 

De oogst is door deze regen toch goed geworden. We hadden prachtige uien, aardappels... Verder hebben we op het moment veel tomaten, paprika's, mais enzovoorts. Omdat vorig jaar de pompoenen gestolen waren zijn we ze nu steeds iets te vroeg aan het oogsten. Eigenlijk jammer, maar we krijgen hierdoor wel een tweede oogst en liever dit dan dadelijk geen pompoenen.  

 

De dieren gaan ook goed. We hadden heel graag een varken laten slachten, maar gezien Corona durven we dit niet goed en we moeten ver reizen met het varken om haar 
überhaupt ergens te krijgen waar we haar kunnen laten slachten.  Het lijkt erop dat we minimaal een uur moeten rijden (vorig slachthuis is failliet gegaan). Verder hebben we de loopeenden vervangen voor pekingeenden, omdat we echt meer vlees wilden en omkwamen in  eieren. Eendeneieren vinden wij ook iets minder lekker dan kippeneieren. We hebben ook weer kalkoenen (5) en voor het eerst parelhoenders (maar 2). De kalkoenen bevallen, want ze zijn heerlijk tam. De vorige kalkoenen waren wilde en die waren heel stresserig. 

Rosalinde aardappel (1).JPG

Rosalinde, Leonardo, Valentino en Monique Pasen Voedselbos Beek.JPG

Valentino paarse framboos (2).JPG

Braam Black butte (24).JPG

Framboos vrucht rood (2).JPG

Gojibes (18).JPG

Kersen vrucht (1).JPG

Kruisbes vrucht Xenia (1).JPG

paarse framboos (7).JPG

Zwarte bes (3).JPG

Zwarte framboos.JPG

IMG_8232.JPG

IMG_8805.JPG

IMG_8813.JPG

IMG_8978.JPG

IMG_8780.JPG

 • Like 4
 Share

9 Comments


Recommended Comments

Ja ook weer bosasperges in bloei gehad. Dit jaar hebben we inderdaad een goed jaar gehad. Het was wel zwaar met watergeven en we moeten dit nog beter voor elkaar zien te krijgen. Ik ga kapot van al het water slepen en tegenwoordig duren de droogtes echt lang. 

 

De braam is black butte (de eerste rijpe braam (eind juni) en ook nog eens een hele grote. Hij is wel niet heel productief. Ik vind de smaak heel goed. Hij vermeert zich gemakkelijk en verder heeft hij kleine stekeltjes, die eigenlijk geen probleem zijn. De soort heeft dunne en lange uitlopers. 

 

Edited by permanatuurtuin
Link to comment
30 minuten geleden, permanatuurtuin zei:

black butte (de eerste rijpe braam (eind juni)

Wil je ooit een stekje voor ons maken? Er komt een voedselbos in ons dorp gesteund door de gemeente, geweldig he!

Link to comment
On 9/10/2020 at 6:35 PM, appelvrouw said:

Wil je ooit een stekje voor ons maken? Er komt een voedselbos in ons dorp gesteund door de gemeente, geweldig he!

Als je ze zelf komt ophalen kan dat. Dit jaar denk ik echter niet dat ik nog stekken krijg. Ik heb er op dit moment zelf net genoeg. Ik denk over twee jaar dat ik wel planten heb die je mag hebben. Hij vermeerdert zich niet heel gemakkelijk en ik heb alle takken vorig jaar omhoog geleid en daardoor heeft hij zich vorig jaar en dit jaar ook niet vermeerdert. Ik heb iets van 4 planten. Volgend jaar laat ik dan wat takken onder wortel schieten. Het jaar erop zijn ze dan pas op te halen.

 

Super leuk. Op KCNL Voedselbossen staan verschillende documenten van mij die ik voor de aanleg van voedselbossen ontwikkeld heb. 

 • Like 1
Link to comment
On 9/13/2020 at 8:11 AM, RobO said:

hoi, een vraagje: waar komt jullie water vandaan? is een zonnecel met pompje geen oplossing?

We vangen wat op het terrein zelf op (bv. bij de kas) en de rest slepen we mee uit Hulsberg met de auto. Het grondwater zit dieper van 15 meter dus dat moet een flinke buis en pomp zijn.  Er zal ook redelijk wat energie nodig zijn. 

Link to comment

tsja, meer dan 10 m oppompen is ingewikkeld, moet je een pomp onderin de buis hebben

regenwater als voorradig dus, misschien een reservoir graven oid?

Link to comment
On 9/18/2020 at 5:23 PM, RobO said:

tsja, meer dan 10 m oppompen is ingewikkeld, moet je een pomp onderin de buis hebben

regenwater als voorradig dus, misschien een reservoir graven oid?

We kunnen ongeveer 5000 liter opvangen, maar bij lange droogtes ga je hier snel doorheen. Dit jaar kan ik niet heel hard klagen. We hebben er de groentetuin mee water kunnen geven, waardoor sommige oogste toch goed waren. Natuurlijk hadden we met het dubbele ook weg geweten. Misschien in de winter nog meer opvang mogelijkheden creëren. 

 • Like 1
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...