Jump to content
 • entries
  37
 • comments
  98
 • views
  654

Ook een bonsai paprika

Sign in to follow this  
Liekie

322 views

Naar het voor beeld van @rorror heb ik me ook eens gewaagd aan het knippen van een paprikaplant (geen peper,toch leuk) in bonsai. Voor een eerste keer vond ik dat geweldig spannend en razend interessant om allereerst te kijken wat voor materiaal er eigenlijk uit die pot zou komen en ook of ik de boel een beetje aan het groeien kan krijgen zo. Veel geleerd, vooral niet te hard duwen/trekken aan takken want het breekt af als je met je ogen knippert en het materiaal om mee te vormen is denk ik te slap (of de plant te taai..?) Want nu moesten er zelfs spanbanden aan te pas komen om de boel in vorm te trekken. Wel echt heel leuk en ook blij met het eindresultaat. Ik ben benieuwd of hij weer gaat uitlopen.

 

Zo begon ik:

20201111_134053.thumb.jpg.a5b4f21e47768e1d0b9ea0c67c26cc1e.jpg

 

En na wat knippen en wassen zag de plant er zo uit:

20201111_140235.thumb.jpg.5c1175503623afc66f28ee13d68500b1.jpg

 

Toen bijzonder scheef in een schaal gezet en wat takken naar beneden gevormd. Ik heb hem in potgrond staan omdat hij daar ook uit kwam, maar geen idee of dat eigenlijk een goed plan is...

20201111_142757.thumb.jpg.a35f8195411d8853b985cd9919c497f5.jpg

 

Was leuk om te doen!

 • Like 1
Sign in to follow this  


9 Comments


Recommended Comments

Buigen gaat soms wat lastig als ze al een groeizeisoen er op hebben zitten. Dan is het al te veel verhout. Het is makkelijker om de nieuwe groei direct in vorm te zetten. Het aanspannen is een goed idee, als je in één keer hem in vorm wilt zetten is het krak, maar als je nu over een week of 2 weer wat aanspant, dan gaat deze weer wat verder. Tussen elke paar weken tijd, heeft de plant wat tijd om te herstellen van je actie. 

Potgrond is geen probleem, maar wel goed uitkijken dat je binnen in de winter niet te veel water geeft.
Zelf ben ik niet zo dol op potten die naar binnen toe curven. Als de pot éénmaal vol met wortels zit, is die er zeer moeilijk uit te halen. Nouja kan wel, even met een mes langs de kanten, maar dan snij je wel rondom de wortels weg. Afijn, dat is ook geen probleem, is er na het verpotten weer wortelsnoei toegepast.
Ik zou de vruchten er nu wel afhalen, anders gaat de energy naar de vruchten om zaden te maken voor nakomelingen. Als je die ervanaf haalt. Zal deze zijn energie in herstel stoppen, eerst blad dan nieuwe wortel groei.
Wel even op een zonnigplekje in de venster bank zetten.

 • Like 1

Share this comment


Link to comment

Bedankt voor alle tips @rorror!!

Hij staat nu zeer zonnig op het zuiden, maar ik vind het zo jammer om die kleine paprikaatjes eraf te halen. Het staat zo geinig. Ik slaap er nog een nachtje over en dan besluit ik of ze er dan toch af gaan. Ik kan natuurlijk niet het advies van de meester in de wind gaan slaan he :-)

 

Die schaal weet ik ook niet of me dat gaat bevallen. Bij de 2ehandswinkel waar ik was gaan kijken hadden ze genoeg potten, maar geen echte voor bonsai. Dus toen maar voor deze gegaan, staat wel mooi. Het praktische zal ik wel ondervinden. 

Ik vond trouwens dat er niet veel soeps aan wortels aan zat. Heel veel 'nettige' wortels en niet van die dikkere stevige wortels. Dus ik heb maar gewoon heel lomp een heel stuk uit het midden weggehaald zodat ik de rest van de wortels rondom naar buiten kon spreiden. Geen idee of dat een beetje de bedoeling is maar dat leek me met deze wortels de beste oplossing. We zullen zien!

 • Like 1

Share this comment


Link to comment

Dikke wortels heb je zo ie zo niks aan, die wortels nemen geen vocht op voedingsstoffen op. De fijne wortels zijn de gene die de plant nodig heeft voor water en voeding! Dus top zo. Ik struin kringlopen af voor bonsai schalen. In de winter hebben ze ze meer dan in de zomer.

 • Like 2

Share this comment


Link to comment

Moet je die dikke wortels er dan sowieso uit knippen?

En dus in januari/februari nog eens langs gaan bij de kringloop, check!

Share this comment


Link to comment

Hij was al zwak en na het zien van tientallen bonsaifilmpjes op YouTube had ik alle bladeren eraf geknipt. Daar is nooit van hersteld. Ik geef die van jou meer kans ;) 

Share this comment


Link to comment

ach dat is wel sneu, maar ook wel weer een leermoment (always look on the bright side..)

De kleine paprikaatjes hangen nog steeds te bungelen trouwens, maar ik heb wel (in m'n hoofd dan) besloten dat ze eraf moeten. Nu alleen nog doen... DOEN! Doe dan!! ... 

 • Like 2

Share this comment


Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...