Jump to content
 • entries
  2
 • comments
  3
 • views
  479

Half mei - uitplanten


Goudsbloempje2

302 views

 Share

Ik ga ook proberen eea bij te houden in een blog.


We eten al regelmatig uit de tuin op het moment - Fenugreek, Sla, Spinazie, Mosterd en veel Snijbiet. Ook nog spinazie en pompoen uit de vriezer. 
 

Deze week veel uitgeplant - Zeven tomaatjes (drie in pot), drie Broccoli, Mais, diverse bonen, twee courgette en diverse (snij)bloemen. De mais / courgette staat in een kommetje van compost/ grond tussen de relatief verse paardenmest. Het is een probeersel om te kijken of we zo compost kunnen besparen. Verder staat er al een tijdje divers klein spul - koriander, fenugreek, wortel, radijs, mosterd, meiraap, wortel. Ook zijn de pastinaak, witlof en winter wortel twee weken geleden ingezaaid. De aardbei staat goed in bloei, de aalbessen beginnen bessen te vormen en de knoflook is al goed op weg. De peultjes staan er goed bij, maar een deel van de doperwten lijkt ergens last van te hebben (muizen?)

 

Deze week zijn er door de slakken hele rijtjes radijs / meiraap verslonden. Van de broccoli’s had ik er meer in de tuin willen zetten, maar de hoeveelheid slakken was me te groot en de broccoli’s te klein dus die mogen thuis in het rek nog even kleuteren. 

De aardappelen in potten doen het heel goed. Die in de volle grond zijn allemaal opgekomen, maar vooral de vroege aardappelen een stuk kleiner dan ik had verwacht. Waarschijnlijk te diep gepoot (bang voor nachtvorst en te lui om aan te aarden). Het weer zal ook niet geholpen hebben. 
 

Afgelopen week heeft het regelmatig geregend wat een hoop werk gescheeld heeft met gieten.  

 

DDE1C366-4094-4261-B297-7B0DC99DAEC0.jpeg

B0331B23-F8E3-442B-BDD1-65700C29A767.jpeg

52400623-18F0-4EE7-99C1-71EE33100A4A.jpeg

D23027CA-CC7A-4405-B37E-2DE5CFB8AEBC.jpeg

01327EEA-EC11-4F78-B8CA-895598C6F717.jpeg

 • Like 1
 Share

2 Comments


Recommended Comments

Fijn allemaal.

Hier staat alles in de min of meer gecomposteerde paardenmest omdat dit eenvoudig in grote hoeveelheden voorhanden is. Nooit een probleem mee gehad. Ik zorg wel dat de mest minstens een paar maanden oud is waar er moet geplant worden tenzij het echt niet anders kan of zeker geen probleem vormt zoals bij aardappelen. De lege bedden in het najaar worden rijkelijk aangevuld met paardenmest (10 à 15cm).

Als je dringend wat meststoffen wilt geven kan je ook een handvol verse paardenmest in een gieter van 10 liter omroeren en aan de voet van de planten gieten.

 

Fenugreek is nieuw voor mij. Hoeveel zet je hiervan voor welke opbrengst? Waar heb je de zaden vandaan?

 • Like 1
Link to comment

Hier komt 80% van de compost ook van de paardenmest. Ik heb daar hele goede ervaringen mee zolang we het maar een zomer op in het compost vak hebben laten rijpen. Ik heb minder goede ervaringen met het direct gebruik van de mest op de grond. Nu dus toch maar een poging om te kijken of deze plantjes (in een veilig kuiltje) daar tegen kunnen. 
 

Van de fenugreek worden de blaadjes en zaadjes gebruikt. Mensen gebruiken het ook om kiemen te maken voor in de salade. Zelf kweken we het voor het blad. Het is een klein beetje bitter.  Het is een peulvrucht en geeft dus voeding aan de bodem. Het groeit vrij snel. Na ongeveer zes weken (afhankelijk van de temperatuur) knippen we ze af. Het zaad dat ik gebruik is gewoon het (biologische) zaad dat ook in de keuken wordt gebruikt.  Ik zet vrij veel. Continu tussen maart en september wat rijtjes. Alleen als het heel heet is in de zomer schiet het wat sneller door. Het staat bijvoorbeeld tussen de aardappelen en de kolen, maar kan ook goed als nateelt. Hieronder op de foto zijn de middelste twee (van de vier - aardappels niet meegerekend) rijtjes fenugreek. Als de aardappelen er niet tussen zouden staan zou ik ze veel dichter bij elkaar zetten. 

DBF6CE6E-C657-44E8-8AFC-0154F53551B8.jpeg

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...