Weer veel projecten in de tuin, komt het ooit klaar?
De afgelopen weken heb ik keihard gewerkt en nauwelijks genoten. Terwijl eigenlijk alles heel goed gaat in de tuin, ik zou enorm moeten genieten. Bijna alle planten zijn gezond. Zaailingen slaan goed aan. Er is niets gestorven deze winter. Alles wat ik verplant heb, staat inderdaad op een betere plaats nu.
Maar er staan nog zo veel knutselprojecten op stapel in de tuin. En ik ben afhankelijk van het weer en de omstandigheden voor het stellen van prioriteiten daarbij.
Eerst de tomaten, die wilde ik gaan vastbinden aan de waslijn. Een strook gras, rechts, moest worden uitgegraven en er moest een klein muurtje komen om de stapel grasplaggen tegen te houden.
Het leek me handig om een pad te maken van omgekeerde grindtegels, en aan weerszijden van dat pad de tomaten. Heb ik niet afgemaakt. Eerst had ik tegels precies onder de waslijn gelegd maar die bleek niet parallel te lopen met het aansluitend voetpad. Ik had dus het begin van een scheef pad. Toen ben ik opnieuw begonnen, maar ik heb alleen de eerste tegel opnieuw gelegd, daarna moesten de tomaten echt de grond in en ben ik gestopt. Er ligt dus maar een klein aantal tegels, op vreemde wijze.
Het ergste is: nu de tomaten gespannen zijn, kan ik er alleen nog op mijn kniën ertussendoor kruipen. Daar had ik helemaal niet aan gedacht. Uiteindelijk is het dus goed dat er geen tegels liggen waar ik overheen moet kruipen. 🙂
Je ziet ook hoe de gemengde groenbemester de grond uitschoot in die maand tijd, met alle regen. Inmiddels neemt de wikke het over van het koolzaad en de bijenplant.
De groenbemester is een goede manier om de grond optimaal te gebruiken. Pas nu de droogte is begonnen, verwijder ik het. Het kan op de grond drogen, zodat de grond langer vochtig blijft. En ik kan het daarna versnipperen en ermee mulchen. Verder natuurlijk een geweldige bloemenzee/oerwoud. En de bijen en hommels zaten er met tientallen tegelijk in, wat een gezoem! Toen ik me op een dag door het oerwoud worstelde, was er een hommel op mijn broek beland en die bleef daar zitten. Ik vond het eerst wel grappig voor een foto, maar daarna ging ik me afvragen hoe ik er nou weer vanaf kwam. Toen ik wat met mijn been schudde, deed hij een plasje op mijn broek en vloog weg 😂
Tweede project was een klimhulp voor de vitis coignetia (Japanse wijnrank), die anti-inkijk moet geven. Het klimscherm moest nog helemaal bedacht en gemaakt worden. Veel moeilijke beslissingen genomen over maten, en materialen, maar ik ben blij met het resultaat. Ik ga nog twee draden vervangen door latten, maar ook hier geen tijd meer om dit helemaal goed af te maken want ik moest door naar het derde project.
Derde project was het opbouwen van een tentframe voor de pompoenen. De tent had ik gekocht met het plan het frame als fruitkooi te gebruiken. Door het overschot aan pompoenplanten wordt het nu een pompoentunnel. Meteen wat draadjes gespannen voor tomaten en bonen op de plekjes die tussen de pompoenen vrij waren. Bij de tent zaten veel haringen, die kwamen dus ook goed van pas. Ik was heel tevreden met mijn aankoop.
Onder de tent een parkeerplaats voor gezaaide vaste planten die ik even nergens kwijt kan. En opgepotte zwarte bessenplanten, die spontaan zijn gegroeid uit weggeworpen snoeihout.
Er is geen last van slakken op dit stuk, de bovenlaag is te houtig en droog. Maar de rest van de tuin is een feest voor ze. Ik ga nu iedere avond rond 23 uur de tuin in met een lampje en verzamel in een emmer de slakken. Alleen op plekken waar ik overdag aangevreten planten zag. De slakken gooi ik daarna in het bos. Er zit daarna een plaklaag aan mijn vingers die zich niet in water laat oplossen, ik moet het echt afwrijven aan een doek, bah. En deze slak durfde ik niet op te tillen, haha, heel kinderachtig, ik heb hem door laten kruipen. Hij was groot en eng. Ik heb hem opgezocht, hoe toepasselijk: "Tijgerslak" . Op de achtergrond een normale naaktslak, die past er vier keer in qua formaat.
Door naar het vierde project. Het maken van drie grondkerende muren. Als dat klaar is, moet de laag compost die erbinnen is gestort (waar nu de pompoentent staat), waterpas en egaal worden gemaakt. Na twee maanden inklinken kan ik nieuw gras zaaien, als de pompoenen geoogst zijn.
Het eerste muurtje staat. De hoogte klopt. Het plaatsje rechts heeft gewoon een absurd verloop en moet dus op termijn opnieuw bestraat worden. Ik maak rechts nog een plank en vul de bak dan op in het najaar.
Ook hier hergebruik van de grindtegels. Verschrikkelijk werk, geestelijk en fysiek uitputtend. Ik heb een tegeltiller aangeschaft plus kabelschep en dat scheelt flink ten opzichte van de vorige keer dat ik zo'n muurtje maakte. Maar je moet nog steeds 50 keer meten en waterpassen, bij iedere tegel die je plaatst, tot alles perfect is. Met de stratenmakershamer gaan ze niet meer dan 5 mm de grond in. Bij al het meten moet je zorgen dat de wanden niet instorten, wat natuurlijk niet lukt. En je moet het koppie erbij houden, want omvallen met een grindtegel in je handen, of verkeerd slaan met een stratenmakershamer is geen grap. Ik heb respect voor mensen die dit soort werk doen. Voor mezelf dus. De klusjesmannen hier zetten namelijk alles met beton in de grond. Ik niet, en ze staan desondanks waterpas en op een rijtje. De andere muurtjes worden gelukkig van hout.
Foto van de zoethoutplantjes die ik vorig jaar heb gezaaid. Ik heb er vier. Ik weet nu dat er altijd wel weer een nieuw groeipuntje komt als je denkt dat hij dood is. Ik heb ze achter het raam gehad deze winter.
Mooi en heerlijk geurend, de zwarte peterselievlier. En eetbare besjes net als de gewone vlier.. Op de grond een stuk tapijt omdat ik geen tijd heb om het onkruid bij te houden in dit stuk tuin. 🙄
De nieuwe druif links slaat goed aan, de verplaatste druif rechts ook.
En de coverfoto mijn heg van cornus mas (gele kornoelje). Vorig najaar geplant/verplant, ze zijn gezond en lekker dicht aan het groeien, ik heb net de zomersnoei gedaan.
De heg van witte moerbei heeft het wel moeilijker, die heeft veel last van slakken dus ik heb een aantal plantjes weer uitgegraven en opgepot om aan te sterken. Zo blijf je bezig
-
7
15 Comments
Recommended Comments