Jump to content
 • entries
  229
 • comments
  493
 • views
  17,715

Alle beetjes helpen begin is er, kom maar op met die piepers ...


Jane Doe

919 views

Gezien de aardappelboeren begin april al beginnen te poten, willen wij de sprong in het diepen wagen. Met de eerste piepers te poten, in de market garden. 

Het eerste bed van het eerste block is klaar, 24 x 0,8 m. Een hoop werk en toch viel het mee, was goed te doen. De vooruitgang liet zich goed zien, wat weer energie gaf verder te ploeteren. 

Eerst schoffelen, dan harken en als laatste met de woelvork los maken. Het resultaat mag zich laten zien, een strakke rechte bed klaar voor de eerste piepers. 

Loraine heeft 25 kg en ik kleine 50 kg piepers donker en koel klaarliggen voor poten. 1 a 2 dagen voor poten snijden en dan in de grond met ze. Gaten boren en dan kunnen de kindjes ze mooi 1tje in een gat mikken, vinden ze vast wel leuk om te doen. En onze kleine tuinkabouter was o zo trots, toen het groen boven kwam. Met oogsten was meneertje helemaal blij, wat een wonder pieper in de grond stoppen en je krijgt een maaltje piepers.

Van die rechte lijnen zullen een gevoel van rust geven en natuurlijk hopen we op een goede oogst!

Wanneer poten jullie de piepers?

 

 • Like 1

13 Comments


Recommended Comments

Eind van de maand is ook vroeg genoeg, is ook gok wagen zo vroeg poten. Hoe is het weer zo bij jullie, valt ijsheilige eerder? Welke aardappels ga je allemaal poten, Frankrijk heeft prachtige piepers. Net als hun kips goede opbrengst en smaak, prachtig te verwerken wat een genot.

Hoe doen de erwten en peulen het bij jou, hier staan ze het weer te trotseren hopelijk gaat alles goed. Ben benieuwd hoe ze jou en ons bevallen, met zoveel keus zit er vast wel wat bij. Wonderlijk hoeveel soorten er zijn en dan bedenkende dat er zoveel verloren gegaan zijn. Komen wel nieuwe weer bij, maar zijn ook die een afsplitsing zijn van een oude soort.

Even kips insluiten en dan plantjes en nieuwe bedden kijken, 2e bed is zo goed als klaar op woelen na.

 

Edit

Staan er nog goed bij, op die de muizel slopen na zucht.

 

Vanochtend 3e bed kunnen voorbereiden, nog 2 kunnen er dan heeft dat block 5 bedden van 24 x 0,8 m plaats voor piepers.

Iemand een idee hieveel piepers per m gepoot kunnen worden, dan rond ik af naar boven gezien ik in verzet poot.

 

Edited by Jane Doe
Link to comment

50 kg pootaardappelen? Daar valt straks toch niet tegenop te eten? Ik ga ze over een week of 3 pas zetten. Vorst is hartstikke slecht voor aardappels (en bonen, en courgette en ....) en waarom zou je uberhaupt haasten? Maar met 50 kg poters kun je een gokje wagen. Je kunt spreiden in de tijd. Nu vast een kilootje van een vroeg soort (je hebt verschillende rassen, hoop ik toch?) en over een weekje weer wat van een ander ras. 

Link to comment

Als jullie eens wisten wat ik een piepermonster van een männeke heb, die eet rustig dagelijks 3 kg liefst meer weg. Daar kan ik niet tegen telen 🙃 Maar ik geef jullie gelijk dat 50 kg veel is, waarvan de helft verschillende soorten zijn. De lijst staat vast ergens in dit blog. Zelf ben ik het tegenovergestelde van aardappeleter, couscous, rijst en pasta is meer mijn smaak.

Het is een uit de hand gelopen hobby, zekers met het grote project acker voor Kindergarten en school.

De piepers die nog niet ver genoeg uitlopen, blijven tot die tijd mooi donker en koel liggen. Maar deze zijn al zo ver, dat ze gepoot kunnen worden. Vraag me af waarom de aardappelboeren al beging april poten? Die de poot en consumptie aardappels telen. Den dat ze ook 2 x telen, zou van tijd net gaan en dan hebben ze meer oogst. Meer poot aardappels, mits ze die lang genieg in de grond kunnen laten zidat ze goed op te slaan zijn.

Hopelijk kunnen we wat piepers voor volgend jaar bewaren en die dan weer telen. Dan kunnen we anderen soorten bestellen. Ben zo benieuwd hoe de kindjes al die soorten, smaken, vormen en kleuren vinden. Manlief maakt dat niks uit, pieper blijft een pieper smakelijk of niet.

We zullen het wel zien, vorig jaar hadden de planten vorstschade maar liepen weer mooi uit. En hebben een mooie oogst gegeven, dat waren ook consumptie supermarkt piepers. Dit jaar nemen we de gok bewust groter, handig voor jullie dat wij dit gokje wagen 😉

 

Link to comment

Hier in nederland eten mensen gemiddeld 1kilo per dag, en drinken +/- 2 liter.

Je hebt vast een groot manneke. De aardappelen alleen al zijn 2500 calorieën.

 

 

Link to comment

Dag Rorror. We eten in Nederland echt geen kg aardappels per persoon per dag, hoor. In een kg pootaardappelen zitten ongeveer 40 poters. elke poter levert tussen de 1 en 2 kg aardappels, afhankelijk van het ras. Jane heeft 50 kg poters, dus 2.000 stuks en oogst straks tussen de 2.000 en 4.000 kg. Absurd veel. Op internet vond ik dit: 

 

Aardappelconsumptie

Rond de jaren 60 van de vorige eeuw eten wij in Nederland ongeveer 130 kilo aardappelen per persoon. In de decennia daarna vinden onder andere macaroni, spaghetti en rijst de weg naar onze maaltijd en neemt de aardappelconsumptie per Nederlander af. Tegenwoordig nuttigen wij ongeveer 53 kilo aardappelen per jaar per persoon in ons land. Tel daar nog eens 28 kilo aan aardappelproducten bij op, zoals chips, patat en aardappelzoutjes en aardappelsnacks. In totaal consumeert de Nederlander dus 81 kilo aan aardappels en aardappelproducten.

Link to comment

Kan jullie begrijpen en ben het met jullie eens, theorie en praktijk zijn anders.

Als ik een zak van 5 kg verbruik naar mijn manneke zijn wens, kan ik daar van 2 keer koken. En dan eet hij al minder dan gewenst. Zelf reken ik 2 a 3 aardappels per persoon, afhankelijk van de grootte en kinderen de helft. Persoonlijk eet ik zelden aardappels, alleen stampot, ovenschotel en zo nu en dan pommes. 

De 50 kg is niet alleen voor ons gezinnetje, maar ook Lorain's gezinnetje, woongemeenschap die aan het project meewerken als een therapie, Kindergarten en school. Daarbij voor pootgoed het jaar er op, zodat we zo veel mogelijk soorten kunnen telen. En kijken welke soorten het beste bevallen, kwa smaak, vorm en kleur.

Het is dus een uitzonderlijke teeld zullen ew maar zeggen 😂

Link to comment

Mijn moeder zei altijd: "Beter mee verlegen dan om verlegen".

Ik had max 12 kg pootgoed voor max 9 maanden aardappels voor 7 personen.

Nu heb ik 7,5 kg voor 4/5 personen.

 

Wij eten niet alle dagen aardappels, in het seizoen meer dan daar buiten.

Het is ook altijd maar afwachten wat de oogst is, vorig jaar viel die erg tegen.

 

Heb jij niet nog veel kans op late nachtvorst daar in het oosten?

Link to comment
5 uren geleden, TheoHo zei:

Dag Rorror. We eten in Nederland echt geen kg aardappels per persoon per dag, hoor.

Maakte de vergelijking dat je ongeveer 1kilo binnen krijgt aan eten op een dag. Niet alleen aan aardappelen, maar al je maaltijden bij elkaar. 

Link to comment

O, excuses, rorror, ik dacht dat je een kg aardappels bedoelde. Dat we een kg eten binnen krijgen, dat kan zeker kloppen inderdaad.

 • Like 1
Link to comment

Patrijs wijze moeder, komt wel aardig overeen. Als ik onze 2 gezinnetjes alleen reken, zonder de woongemeenschap, Kindergarten en school. 

En zoals je schrijft kan de oogst ook tegenvallen, is afwachten wat voor jaar.

15 mei Ijsheilige, maar het weer is zo veranderlijk.

Alleen de woongemeenschap heeft al meer dan 50 personen, enig idee hoeveel in die giga keuken er door gaan? Kindergarten en school tellen ook aardig op. 

De piepers zijn zo ver uitgelopen, dat ik ze wel moet poten. De anderen controleer ik ook weer deze week, hoe lang die nog kunnen blijven liggen.

 

Edit

Vergeet er bij te zeggen dat er ook 50 pedagogen zijn, die in diensten draaien. Alle nuttige ontbijt, warm middag eten en avondbrood daar. 

Edited by Jane Doe
 • Like 1
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...