Jump to content
  • entries
    229
  • comments
    493
  • views
    30,032

Droogte, veel werk en zweten ...


Jane Doe

1,077 views

Droogte, veel werk en zweten ...

Gezien ik amper zweet, is dat een uitzondering als mij het zweet uitbreekt. Maar met dit hete weer, felle zon en droogte zweet zelfs ik.

Knoflook geoogst, rare oogst maar is wat pootgoed bij. 

Struikboontjes gezaaid, nu weer plaats in de middelste bedjes. Meer boontjes en nog bloempjes, ook wat voor het oog in de keukentuin.

Iemand ervaring met okra? Wil okra gaan proberen, super gezond maar de consumptie geeft me een minder smakelijk beeld. De niet zo lekkere recepten geven me dan zo een glibberig snotterig beeld. Verschillende soorten gaan we proberen en dan de vruchten en zaden in verschillende recepten. Jullie ervaringen en ideeën zijn van harte welkom!

De piepers willen niet zo, de droogte eist hun tol. We zullen ze een handje moeten helpen, elk gietertje helpt een paar drupjes op de heten bodem. 

Tuinbonen maar een paar nieuwe zaden, luizenplaag en weer heeft ze genekt. Peultjes en erwten niks geworden, weer nieuw bestellen zucht.

2e ronde zoete aarappels slips is gelukt, net op tijd de grond in nu is het afwachten. Ervaring met groen van bataten? Hier kijken of drogen en of het dan nog te gebruiken en eetbaar is. Werd met spekbonen vroeger gedaan en droogbonen, of het dan ook met dat groen gaat?

Korte blog en zonder foto's kweet, beter dan niks of ook niet.

  • Like 5

9 Comments


Recommended Comments

Wat jammer dat de erwten en peulen zijn mislukt. 

Je had consumptie aardappelen in de grond gezet, toch? Is dat niet de reden dat ze niet goed gaan?

Okra heb ik één keer gezet, van een zaadje uit een gekochte vrucht. Hij stond op de warmste plek maar deed het toch niet goed. De enige vrucht was heel vezelig. Ik ben dol op okra maar ik teel het niet meer zelf. Misschien lukt het in je kas wel.

Link to comment

Wij hebben ook twee jaar okra geprobeerd. Beide keren mislukt maar ze hebben veel warmte nodig en wij hebben ook geen echte kas. Denk je niet dat het ondertussen wat laat in het seizoen is?

 

Met betrekking tot de slijmerigheid - om dat te voorkomen na het wassen eerst volledig laten drogen / afdrogen. Na het snijden in stukjes eerst zonder andere ingrediënten roerbakken in wat olie tot ze gaar zijn. Daarna kan je zonder slijmerigheid evt verder bereiden. 

Link to comment

Ik kweek mijn zoete bataten vooral voor het groen. Ik gebruik het op dezelfde manier als spinazie en snijbiet. In de roerbak of gestoomd. Drogen heb ik nog nooit geprobeerd, maar dat is misschien wel een optie. Zowel sla als komkommer (beide toch wel nattige groente) vielen gedroogd niet tegen. Weer gehydrateerd vooral bruikbaar in stoofschotels en soepen.

Link to comment

Fre3ke de aardappels hebben hun eigen stukje, de peulen en erwten had ik tegen het hek gezet. Te droog al had ik water gegeven, kun je met gieters niet bijhouden. Ben nu dat stuk ook weer aan het vrij maaien met de zeis, verwilderde tuin neemt anders alles weer over. Radicaal maaien, steeds weer en dan de tuin terug winnen en planten.

Dat okra warmte nodig heeft wist ik, maar zoveel had ik niet verwacht hoewel waar ze vandaan komen logisch. Plan is wel in de kas ja, als het daar niet warm genoeg is.

 

Goudsbloempje2 leuke naam, ja voor dit jaar is het wel te laat anderen dingen zijn voor gegaan en er tussen gekomen. Dan maar volgend jaar vroegtijdig zaaien. 

Ga zeker je tips gebruiken bij de bereiding, maar het is dus niet zo dat sommige slijmerige zijn dan anderen? 

 

Rorror de rest gaan wel redelijk, s'ochtends de ramen open en water geven en s'avond weer dicht en water. Maar het zonlicht is ook anders, heller feller sterker meer uv en andere stand. Mijn lichtgevoeligheid is ook extremer, gelkkig liggen overal zonnenbrillen en heb een in de tas. En voor het eerst verbrand, dus met de kleine mee insmeren.

 

Woldistel leuk dat je het groengebruikt van de bataten, heb je vast lekkere gerechten. Het is nog niet zo benkend dat dat groen eetbaar is en dan ook nog zo smakelijk. 

Sla en komkommer gedroogd, daar zou ik niet zo snel aan denken zoveel vocht als die bevatten. Voor zo ver ik nu kan zeggen, worden de bladeren zer droog als thee zeg maar. Het is meer het idee dat buiten het seizoen te kunnen eten, de smaak zullen verbeteren. Zal niet makelijk zijn de bladeren zo heel mogelijk te houden, zo kwetsbaar als ze worden breken ze snel. Maar we zullen van de winter zien of drogen een optie is,met vriezer en inmaken voorlopig plaats vrijhouden. 

 

Plan is ibc tanks te plaatsen, zodat water geven met de hand beter te doen wordt. En wie weet kan zo een darmslang er op aangesloten worden, praktijk zal het laten zien of dat gaat werken. In de kas werkt zo een simpelen druppelleiding op een regenton. Vandaag weer zegen van regen, dringt dan beter in de bodem of het genoeg zal zijn.

Link to comment

Ik wil nog wel zeggen dat het volledig laten drogen van okra na het wassen niets uitmaakt voor de slijmerigheid, maar wel voor het bederf. Je moet ze niet lang nat laten. 

 

En je moet ze beslist niet te lang garen. Dus het advies om ze als eerste in de roerbak te doen, kan ik niet onderschrijven. @Goudsbloempje2, heb je ze zelf zo gegeten, of komt die informatie uit een andere bron? 

 

Slijmerig klinkt negatief, en dat is onterecht want het is juist een positief kenmerk van okra dat het zo gelei-achtig is. Risotto noemen we ook niet slijmerig. Okra wordt gebruikt voor dat bindende aspect, bijvoorbeeld in een gumbo. Verder heeft het weinig smaak, dus als je dat slijmerige niet wilt, heeft het  geen nut okra te eten. Ik denk ook dat het zo 'gezond' is vanwege dat slijmerige. Het is een soort verwendagje voor de darmen 😉

Edited by fre3ke
Link to comment

Als het beschikbaar is eten wij regelmatig okra. Gewoon als hoofd groente dus bij voorkeur zonder slijmerigheid / binding. We snijden ze in stukjes van ca 1 cm. Het is dan wel gewoon smaakvol. Hier in Nederland halen we het bij de Turkse supermarkt. Ik heb zelf geen substantieel verschil gemerkt tussen verschillende soorten. 
 

Mij is ooit verteld dat okra volledig gaar gegeten zou moeten worden om maag irritatie te voorkomen. Ik heb nog nooit geprobeerd om het niet volledig gaar te eten, maar goed om te horen dat er ook andere ervaringen zijn!

Link to comment

Kwam tegen dat je okra nu nog kan zaaien, in de kas een poging waard. Kijken of ik een kleine soort besteld heb, ben bang van niet maar kijken.

Wat recepten gevonden die het proberen waard zijn, maar is het tegenover gestelde van wat jullie schrijven wat overgaar zal worden. Meer stoofpot achtug maar dan zonder roeren, potjies lijkten me wel smakelijke recepten. En Arabische recepten die ik wel ken. Maar ben de enige die dat eet, specerijen met veel smaak en aroma's is mijn smaak. Maar voor mijn manneke teveel van het goede, simpele Duitse kost met zout en peper meer niet.

Okra niet geheel gaar eten lijkt me ook niet zo een aangename ervaring.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...