18-11-2023
De storm van de vorige update kwam voor ons uit de goede hoek, we zaten in de luwte van de duinen met die zuidenwind.
Na de storm is het weer gaan regenen en dat doet het nog steeds.
Ook vandaag weer heel de dag regen en ik ben niet naar de tuin geweest.
Klussen blijven liggen of zijn lastig te doen.
Ik heb wel de compost kunnen overscheppen, al is die nu dubbel zo zwaar.
Ik heb de twee volle vakken afgedekt want te nat is niet goed.
Wel heb ik er flink wat onkruid op kunnen gooien want het opruimen gaat langzaam door.
Het eten is winters geworden, we hebben een lekker recept gevonden voor pasta pompoen, dat hebben we al twee keer gemaakt.
De tweede week van november aten we de laatste sperzieboontjes.
De planten zijn opgeruimd en de grond is geschoffeld. Het was een prima bonenjaar.
Een deel van de late andijvieplanten is slecht geworden, maar er staan er nog flink wat die het wel gered hebben met alle nattigheid.
Ze staan samen met de Little Gem sla op een vochtig stuk en de sla heb ik maar om geschoffeld.
De andijvie ging in een stamppot.
De allerlaatste boontjes met kleine aardappeltjes, tijdens de buien is er genoeg tijd om die krieltjes te schillen.
Er was een kans op vorst aan de grond dus ik moest in actie komen.
De laatste bieten heb ik gerooid en in een emmer in de kas gezet.
Wat er niet in paste mocht mee naar huis.
De andijvie werd tijdelijk afgedekt met een tunneltje.
In de lage kas heb ik een raam Nieuw-Zeelandse spinazie geoogst en die mocht ook mee.
Hier met de zelfgemaakte tomatensaus die we regelmatig eten.
Op die lege plek in de kas heb ik wat planten in potten gezet die slecht tegen vorst kunnen.
Ook de N-Z spinazie die nog buiten stond heb ik er op gegooid.
Daar oogst ik nu af en toe de blaadjes van.
Over de N-Z spinazie in de kas en lage bak heb ik de eenruiters gelegd tegen de vorst aan de grond.
Hopelijk houden de planten het nog even uit onder glas.
De jonge sla onder glas groeit maar weinig met al dat zwaarbewolkte weer.
Dee snijbiet gaat wel goed met dit weer en daar heb ik de eerste oogst van gehaald voor een nieuw recept.
Het moest een soort dolma worden, gevuld met rijst en lamsgehakt, alleen waren die ingrediënten net op dus werd het recept aangepast.
De bladeren zijn perfect voor dit doel en de mooi gekleurde stengels werden bewaard voor een volgende maaltijd.
Een deel van de vulling van nu prei, linzen en gierst, zie je voor op het bord.
Bij de compost die ik wat weken terug had aangebracht voor de winterteelt kiemt het onkruidzaad.
Ik kan het nu inspitten. Voor zaaien is het helaas veel te nat, misschien wordt het nog droger.
Geen spinazie, sterrenkers jonge kool en tuinbonen.
De knoflook red het wel in de nattigheid, de eersten komen boven.
Ik heb al wat gesnoeid, dat kan wel met dit weer.
O.a. de druiven, bamboe en wat bessen.
Het afval gaat weer tussen de rabarber, bessen en pioenrozen.
Tijdens de kans op vorst heb ik ook de laatste pompoenen opgehaald.
Waar die stonden moet nog opgeruimd worden, een van de laatste stukken samen met de platte bak en de kas.
Er staan nog wat Kaapse bessen.
Uiteindelijk was er maar hele lichte vorst aan de grond hier, 's morgens zag je een paar berijpte plekken.
Maar de ramen mogen blijven liggen, wel moet ik wat luchten zodat het niet te vochtig wordt.....
Er staat daar nog een hoop groen.
Pasta met pompoen deze keer pittig met pepertjes.
En pasta met de snijbietstengels en de laatste broccoli.
Om vrolijk te blijven met al die regen is er aardbei bavarois van de aardbeien uit de vriezer.
Ik heb de meeste aspergeplanten afgeknipt en de rijen schoongemaakt.
Daarna gaat er een laag deels verteerde mest op.
Klaar tot het voorjaar.
Tussendoor rust ik uit en haal de N-Z spinazie uit de kas en haal de mooie blaadjes van de stengels.
Dan spit ik weer een stukje zoals bij de compost.
'S avonds is er dan quiche.
Of lasagne waar ook de laatste bewaarde courgette in kan.
Van mij mag het wel wat droger worden, dan kan ik weer wat meer doen.
Komende week moet het iets beter worden:
En nog een kleine verrassing bij het leeghalen van de lage kas, toch een beetje kleur :
Edited by Patrijs
- 7
6 Comments
Recommended Comments