Jump to content

widdy

Members
 • Content Count

  60
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Beverlo (BE Limburg)

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen zijn gebeurd. De moestuinbak is afgebroken, het hout werd gebruik voor de omkadering van de 2 perceeltjes en deze zijn intussen aangelegd. De vakken werden uiteindelijk 2,8 m x 90 cm. Er zijn wel 2 horizontale latjes in gemaakt, maar dat is voornamelijk om het kader op zijn plaats te houden. Dit is niet de verdeling van de moestuin (ze staan niet op dezelfde afstand). De gebouwen op de achtergrond zijn de buren. De moestuin ligt echt aan het einde van de tuin. Gelukkig heb ik aan de zijkant wel allemaal tuin te zien, ik zit dus niet ingesloten
 2. Prachtige moestuin... En alleen al door de titel te zien heb ik nu goesting in een stevige portie handgepelde garnalen 😄
 3. Gisteren de moestuinbak afgebroken. Perkje met fruitstruiken onkruidvrij gemaakt (dit had ik echt laten overwoekeren). De aarde die in de moestuinbak zat heeft dochterlief verdeeld over de perkjes met fruitstruiken en fruitbomen (die stonden in de droge zandgrond, en konden wel wat "rijke" aarde gebruiken). De aardbeiplantjes uit de bak heb ik bij in het perkje met struiken gezet. Het hout van de moestuinbak gaat mijn man later deze week in 2 kaders van 2,5 m x 80 cm maken om de percelen in volle grond af te bakenen.
 4. Met dit heerlijke weertje heb ik wat in de zonnige kas zitten zaaien. In de grond nog wat saladini (mix pluksla) en radijsje, op de zaaitafel kroten, tagetes en boerenwormkruid. Die laatste had ik vorig jaar voor het eerst gezet (maar per vergissing in de GFT gegooid hoewel het een meerjarige is...). Ik eet dolgraag Diestse kruidkoeken, en daar moet boerenwormkruid en paardenbloemen in. De paardenbloemen kan je overal wel vinden, maar het jonge boerenwormkruid vind ik soms moeilijk te herkennen en dus zet ik het wel veilig in eigen tuin.
 5. widdy

  Tomaten Topic 2021

  @Saalk86 Ik zet ook elk jaar wel San Marzano. Had vorig jaar heel wat opbrengst van de paar plantjes die ik gezet had. Mijn selectie voor dit jaar: Indigo Pear drops Dwarf Rotkappchen Indigo Apple Costoluto Fiorentino San Marzano De laatste twee had ik vorig jaar heel veel opbrengst van. De overige soorten zijn nieuw voor mij.
 6. In de tuin gebeurde er niet zo veel meer, ik haalde wel de ganse herfst en winter nog groentjes uit de koude kas. Ik had met sinds de installatie van de kas eind 2019 echt toegelegd om het zaaien van groentjes om ook in de winter wel wat lekkers uit de kas te halen. De Aziatische slamix en snijbiet zijn intussen op en de paksoi heeft de vrieskou toch niet overleefd, maar ik heb nu nog kervel, veldsla, spinazie en waterkers klaarstaan. Ook de bloemkolen probeer ik groot te krijgen voor de vroege teelt. Buiten de kas heb ik altijd gewerkt met een moestuinbak van 1m20x1m20 naast het terras. Omdat we dit jaar een overkapping gaan plaatsen aan het terras moet die wel verplaatst worden. Dat leek me de ideale moment om eens lief naar de wederhelft te kijken en de moestuinbak te vervangen door een klein tuintje in volle grond. En zo waar, hij heeft toegegeven! Onze tuin is niet zo heel groot, maar zo kan ik toch wat meer doen dan in de bak. Bovendien staat ons huis aan de zuidkant, dus het grootste stuk van de tuin ligt de ganse dag in de schaduw, pas tegen de avond krijg ik er zon. Op het stuk waar nu de moestuin komt, komt er meer zon. We hebben nu achteraan in de tuin 2 vakken van 2,5 m x 80 cm uitgekozen waar het gras weg moet. Omdat we uit ervaring weten dat ons gras niet sterk is (elk jaar dood door trampoline of zwembad) hebben we de 'makkelijke' oplossing gekozen. Er liggen nu 2 plastics op het gras onder wat stenen. Zo kan het al wat "dood" gaan. Volgend weekend plaatsen we de houten omrastering van de vakken, en vervang ik het plastic door karton en compost. Ik zal niet meteen alles kunnen zaaien voor een vroeg seizoen, maar kan zo vermijden dat het gras moet uitgegraven worden. Ik loop zelf namelijk met een stok of rollator, dus kan het helemaal niet omspitten. 2021 wordt dus weer een 'tussenseizoen', maar ik kijk er toch weer naar uit!
 7. widdy

  Grond bijna klaar...

  Wow wat een werk!
 8. widdy

  1-5-2020

  Wauw wat mooi!
 9. widdy

  Quarantaineplezier

  Ik heb hem alsnog opnieuw gezaaid en nu is er toch eentje uitgekomen - inderdaad na een tiental dagen. Ben helemaal niet zeker of ik deze tijdig in de was ga krijgen, maar ik wou het toch even proberen.
 10. We zitten intussen ruim een halve maand in quarantaine. De semi-lockdown in België betekent voor mij volledige quarantaine (risico). Mijn man moet nu plots de boodschappen doen, en dat is al wel eens een uitdaging. Gelukkig heb ik nog mijn moestuintje om me bezig te houden. Eind september werd onze kas geplaatst, en ik heb de ganse winter door gebruikt gemaakt van deze uitbreiding. Momenteel staat er nog een beetje veldsla, pluksla en kervel in. De afgelopen weken werd de laatste spinazie gegeten, en nog enkele liters kervelsoep. Qua zaaien willen niet alle pepertjes mee. Ik heb enkel gewone paprika en cayenne purple. Ik had wat gele pepertjes (biquinho Amarelo) gezaaid maar deze willen niet mee. Ook de Little Elf kwam niet op. Tomaten werden eind vorige week gezaaid. Behalve de San Marzano staat alles al op! Normaal ga ik de eerste mei naar de plantenbeurs in Bokrijk, waar ik dan plantjes koop waarvan het zaaien mislukt is. Dat kan dit jaar uiteraard niet doorgaan. Het zal even zoeken worden naar de gewenste soorten bij de plantencentra in de buurt - met thuislevering als we nog in lockdown zitten
 11. Heerlijk zomers en ook in de moestuin gaan de zomerse gewassen vlot. Bij de pepertjes heb ik er maar enkelen aan de cayenne purple, maar de little elf planten hangen bomvol! Omdat ik nu alleen een patiokasje heb staan de tomaten in open lucht. De Roma tomaten rijpen intussen, coeur de boeuf zijn nog groen.
 12. Ik vrees het ook... Zou zonde zijn van de mooie planten om ze nu kapot te doen door te verplaatsen. Ik ga sowieso beginnen met de hoek al vrij te maken behalve de tomaten, ben ik wel even zoet mee. Is een hoekje tuin dat de vorige eigenaar nog aanlegde, met o.a. een grote rhodondendron - echt mijn ding niet. Allemaal niet zo groot (Kas is 2m x 2m60), maar door mijn gezondheid kan ik niet veel in 1 keer doen. Ik had in mijn planning rekening gehouden met een kas vanaf eind september, begin oktober. Op de planning dus vooral spinazie en kolen voor het najaar, kwestie van ze meteen mooi in gebruik te nemen.
 13. Ik heb gisteren een tuinkas besteld. De levertermijn zou vier weken zijn, ik wou dan na de tomatenoogst de kas in elkaar zetten. Nu bellen ze me net dat ze morgenvroeg geleverd wordt. Oeps... daar gaat mijn planning. Alleen, mijn tomatenplanten staan nu in volle grond waar de kas moet komen. Ik heb twee planten met mooie (nog groene) tomaten staan op die plek. Kan ik deze nu nog verplanten? Of gewoon laten staan en de kas nog een paar weken in de verpakking laten zitten?
 14. Ik had vandaag wat appelmoes ingemaakt met valappelen en courgette met kruiden opgelegd. Van die laatsten wat potjes meegegeven aan mijn moeder, die zo vriendelijk was om mijn gras af te rijden
 15. Kilo's verse rabarber gekregen van mijn tante. Woensdag komt ze terug en krijgt ze in ruil een rabarbertaart Intussen al confituur gemaakt, muffins (ook uitgedeeld aan de buren, recept gaf te veel cakejes) en enkele kilo's ingemaakt om later te gebruiken.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...