Jump to content
  • entries
    284
  • comments
    581
  • views
    25,349

Een rondje langs de velden (11 augustus)


henkg

13,850 views

Een rondje langs de velden.

De velden in mijn geval: de bakken op mijn kleine balkon.

 

Algemeen:

- Alles is laat dit jaar. Beduidend later ook dan de slechte zomer van 2011.

- (nog) geen last van phyto; meeldauw of iets anders.

 

Tomaten Balkonstar: zijn laat, al iets geoogst, de nakomers gaan het waarschijnlijk wel redden.

img2199k69171344700658.JPG

 

Tomaten Roma: Nog geen eerdere ervaring mee, zo zien ze er nu uit:

img2200k47571344700659.JPG

 

Bos-aardbeitjes van de Action: Gezonde plantjes, ze geven vruchtjes. Toch gaan ze eruit: veel te kleine vruchtjes, ook niet echt lekker. Ver laten doorrijpen verbetert de smaak, maar ze worden dan nogal papperig.

img2197k66531344700657.JPG

 

Aardbeien Sarian (vorig voorjaar gezaaid): Ook die gaan eruit. Laat, weinig opbrengst. Nogal wat bloemen hebben geen meeldraden, en geven kleine/misvormde vruchten. Volgroeide vruchten zijn wel erg lekker.

img2203k73121344700661.JPG

 

Aardbeien Evie2: Laat. Pas nu -na een eerste mini-oogst- hebben vrijwel alle planten bloemstengels. Zomerkoninkjes? nee: eerder herfstprinsjes.

img2201k35581344700660.JPG

 

Paprika Marconi rosso. Dat lijkt stil te staan. Zowel binnen (vensterbank) als buiten. Vruchten nu ca. 10 cm lang, en nog groen.

img2194k27011344700656.JPG

 

Peper cayenne: Weinig vruchten per plant. Binnen (vensterbank) gaat een stuk beter dan buiten, vooral wat betreft de smaak. Rode pepertjes van buiten zijn nogal smakeloos; nog groene van binnen zijn behoorlijk heet.

 

Radijs. Door het "Radijs: moeilijk!" topic heb ik nog maar eens een paar zaadjes van de Riesen von Aspern gezaaid. In een gewoon bloembakje, dat stond toch maar leeg te wezen. Ik ga daar (vrijwel) niets aan doen. Misschien is dat de truc.

img2207k56391344700664.JPG

 

De wedstrijd aubergine (buiten!). Die gaat goed. Inmiddels 18 cm. Wel lijkt de groei er een beetje uit te zijn. Toch nog lekker laten hangen: het gaat hier niet om de smakelijkste vrucht, maar om de grootste (langste). Al dan niet rot.

img2204k42851344700662.JPG

 

De tuinkruiden (munt, tijm; basiculum genovese, minette): Dat groeit goed. Geven meer dan ik nodig heb. Een beetje snoeien (knippen) zorgt voor compacte plantjes.

img2206k76131344700663.JPG

 

Rozemarijn (binnen), vorig voorjaar gezaaid. Die begint weer een beetje op te leven. Dit omdat ik weer begonnen ben water te geven. In de volle grond schijn je er niets aan te hoeven doen, ook geen water geven. Bij potteelt, en zeker binnen, is dat anders:

img2210k30551344700665.JPG

 

Het "aardbeien met Kerstmis" project (uitsluitend doordragers, éénmaal dragers heb ik niet): Dat ligt op schema. Op dit moment denk ik niet de de koelkast-truc toe te gaan passen, maar te gaan voor een verlengd seizoen: stekjes én één Evie2 "productie"bak eind september naar binnen (de vensterbank) halen.

Uiteraard nog geen foto ...

 

Komende week mooie dagen voor bovenstaand spul: vrij warm, zeker 's nachts; af en toe zon, af en toe een buitje.

5 Comments


Recommended Comments

Die aubergine, hoort die niet wat ronder van vorm te zijn? Dat lijkt wel een paarse banaan.

 

Wat zien die kruidenbakken er bij jou heerlijk uit zeg! Ik denk dat ik ze ook maar s ga toppen (ik neem aan dat je dat bedoelde met knippen en snoeien?).

Link to comment

Schijnbaar wel dus

Tja ik heb geen aubergines in de tuin staan, en ik ben alleen 'gewend' dat een aubergine een soort van peervorm heeft. Dus tja als je dan ineens zo'n lange banaanachtige paarse vrucht ziet hangen, dan gaat er niet gelijk een branden

 

Om nog even terug te komen op het snoeiwerk van je kruiden. Prachtig staan ze erbij. Gewoon veel gebruiken/drogen, of gewoon af en toe topje eruit en wat in bolle vorm knippen?

Link to comment

Helly,

Eens per ongeveer drie weken, uiteraard afhankelijk van de groei- gaan ze naar de kapper. Ik gebruik een gewone keukenschaar, en knip vrij rap / slordig. Wel een aantal bladoksels laten staan. Daar komen de nieuwe scheuten uit.

Dat wat ik niet vers kan gebruiken gooi ik nu weg.

Ik mest af te toe bij -uiteraard afhankelijk van de groei- met gewone goedkope vloeibare plantenvoeding.

O ja: ik kom Blumat sensoren tekort. De kruidenpotten moet ik met de hand watergeven. Op deze dagen 3x per dag!

 

Je vraag over de rest / drogen / invriezen zette mij aan het denken. Bewaren is beter dan weggooien.

Hoe: welke-kruiden-drogen-en-welke-invriezen-t2421.html?hilit=basilicum invriezen#p40828

 

Misschien maar weer eens basilicumpesto maken. Of eerst grof snijden, klein beetje olijfolie, en dan zo snel mogelijk in een ijsblokjesvorm invriezen. Dat schijnt ook goed te gaan. Zeker tijm schijnt goed gedroogd te kunnen worden.

Edited by henkg
Link to comment

Thanx voor je uitleg Henk

Weggooien is idd zonde. Ik hang de te drogen kruiden op zolder, daar droogt het lekker snel en kan ik t zo in een potje stoppen. De enige kruiden die ik in de vriezer heb zijn peterselie en bieslook.

En basilicumpesto, dat kun je toch wel een weekje in de koeling bewaren? Maar voor langere termijn.. als t in de vriezer kan (olie stolt in de vriezer?) dan is dat ook zeer handig voor kleine porties.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...