Bokashi starter zelf maken

Plaats hier je vragen, tips en berichten over grond, bodem, bemesting en wisselteelt
Gebruikersavatar
Merel
Berichten: 189
Lid geworden op: Ma 02 Mei 2011, 20:07
Woonplaats / locatie: Oosterwold
Contact:

Bokashi starter zelf maken

Berichtdoor Merel » Di 08 Jan 2019, 09:24

Beste mensen,

ik ben me aan het inlezen in Bokashi. Ingewikkeld, maar ook interessant. En in ieder geval zijn de meeste gebruikers erg enthousiast lijkt het wel. Maar waar ik nu tegenaan loop is het volgende: het voelt niet goed om aan deze methode te beginnen aangezien je continu bokashi starter nodig hebt. Het is niet een eenmalige investering, maar je blijft afhankelijk van dit product. Heb al linkjes gevonden waar wordt uitgelegd hoe je zelf de starter kunt maken. Maar je blijft afhankelijk van de grondstof 'EM-1'.

Nu heb ik een klein beetje ervaring met fermenteren (zuurdesembrood en zuurkool) en de ervaringen die ik daarbij heb is dat je zelf de starter kunt maken en vervolgens kunt vermenigvuldigen. Het gaat tenslotte om natuurlijke bacteriën die sowieso aanwezig zijn.

Nu snap ik niet waarom het niet mogelijk is (helemaal) zelf bokashistarter te maken, vergelijkbaar met andere vormen van fermenteren. Of op zijn minst een starter 'in leven' te kunnen houden die je onafgebroken kunt blijven gebruiken.

Ik vind het ingewikkelde materie, maar is er iemand die me kan uitleggen hoe het zit?
Ik hoor het graag. Alvast dank!

Gebruikersavatar
paddestoelengek
Berichten: 898
Lid geworden op: Vr 22 Mei 2015, 17:08
Moestuin Seizoen: Bekijk update (2)
Woonplaats / locatie: gelderland
Contact:

Re: Bokashi starter zelf maken

Berichtdoor paddestoelengek » Di 08 Jan 2019, 11:37

natuurlijk is het wel mogelijk om je starter te maken:

https://www.youtube.com/watch?v=96fSXcc ... 1&index=67

en deze zal je denk ik al gevonden hebben

ervaringen-met-bokashi-emmers-t970.html

succes
moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Gebruikersavatar
Merel
Berichten: 189
Lid geworden op: Ma 02 Mei 2011, 20:07
Woonplaats / locatie: Oosterwold
Contact:

Re: Bokashi starter zelf maken

Berichtdoor Merel » Di 08 Jan 2019, 12:41

Hi Paddenstoelengek, dank voor je reactie.

Heb het filmpje bekeken en nog steeds blijft mijn vraag staan. Ik snap tarwezemelen en melasse ed, maar hij voegt ook nog 'effective microbes' toe (de plastic fles op 2 minuut 50) die hij al gefermenteerd heeft. Maar om dat te maken heb je volgens mij dus een grondstof nodig EM-1 (Effectieve Micro-organismen) die je telkens opnieuw moet kopen.

Nu lukt het mij ook niet om tarwezemelen zelf te produceren, maar ik heb er wel een beeld bij. Maar wat zijn toch die Effectieve Micro-organismen? Het klinkt zo hocus pocus. Is er een Effectieve Micro-organismen-fabriek? Zit er een patent op? Wie maakt het? Dat soort vragen komen bij me op.

Gebruikersavatar
koolrabi
Berichten: 668
Lid geworden op: Di 09 Sep 2014, 12:20
Moestuin Seizoen: Bekijk update (16)
Woonplaats / locatie: noord nederland (Friesland)
Contact:

Re: Bokashi starter zelf maken

Berichtdoor koolrabi » Di 08 Jan 2019, 12:44

@ Merel:

De firma achter EM https://www.agriton.nl/ heeft in zijn naamgeving aan de EM producten het de consument niet gemakkelijk gemaakt. Er is een boek van Franz-Peter Mau: EM in de praktijk, uitgegeven door Jan van Arkel. Daar staat het allemaal in. Maar ik moet zeggen, het valt niet mee al die producten te doorgronden. Ik hou het bij Bokashi starter, dat werkt eenvoudig.

Ik heb geen antwoord op je vraag hoe Bokashi starter helemaal zelf maakt, maar ik vind Bokashi starter in verhouding niet duur. In bovengenoemd boek staat beschreven hoe je Bokashi starter maakt, maar je blijft afhankelijk van een EM product. Ik doe met een zak Bokashi, die misschien inmiddels 7 euro kost, bijna een jaar. Daar heb je een zeer vruchtbare toevoeging voor je tuin voor, in combinatie met je keukenafval of fijn tuinafval. Je houdt meer 'massa' over als bij composteren en een sap dat je (sterk) verdund kan gebruiken als voeding voor je tuin en je planten. Kortom ik vind het zijn prijs wel waard. Zelf maken kan natuurlijk handiger en goedkoper zijn als je heel veel nodig hebt. Bovendien is het fijn om te weten hoe het moet.

Omdat je je aan het orienteren bent het volgende ter overweging:

Bokashi is wel bewerkelijker dan compost maken en gebruiken vind ik. Ik heb zowel Bokashi als compost. Dat werkt wel prettig en vult elkaar aan. Het is wat meer puzzelen met Bokashi , vooral als je een bescheiden tuin hebt. Er moet wel een leeg landje zijn om je klare Bokashi in te stoppen. En je moet een aantal weken wachten, vanwege de (tijdelijke) verzuring van de grond voor je kunt zaaien. Soms wil je dat niet. In de zomer wordt de klare Bokashi sneller verwerkt dan in de winter. Je kunt klare Bokashi wel bewaren tot het voorjaar in een donkere, afgesloten zak, maar dat is wel een heel gedoe. Nu gebruik ik Bokashi ook om mijn oude potgrond weer een boost te geven, dan kun je wat meer kiezen en voorzien in wachttijd. En je moet natuurlijk regelmatig je sap aftappen en uitgieten (hoewel, het schijnt ook goed te werken in de gootsteen). Bewaren is geen optie. Je komt nog wel eens oude resten Bokashi, die nog niet helemaal verteerd zijn, na een aantal weken tegen.

Op mijn website heb ik er een artikel(tje) over geschreven, met wat links.
met groene groet,

koolrabi
https://zolekkergezond.nl/

Gebruikersavatar
Merel
Berichten: 189
Lid geworden op: Ma 02 Mei 2011, 20:07
Woonplaats / locatie: Oosterwold
Contact:

Re: Bokashi starter zelf maken

Berichtdoor Merel » Di 08 Jan 2019, 13:56

Hi Koolrabi,

Dank voor je uitgebreide reactie! Het wordt me langzaam duidelijk. Al blijf ik weerstand voelen bij de afhankelijkheid van een bedrijf voor een essentieel product. Maar jij bent dus ook weer een enthousiaste gebruiker?! Ze doen wel iets goed bij Agriton! Heb nog geen negatieve gebruikers gevonden op internet.

Prachtige site heb je ook. Die ga ik nog uitgebreider bekijken. Wij zijn ook ooit begonnen met makkelijke moestuinbakken. Nu hebben we inmiddels een huis met een grote tuin en ik ben op zoek naar de beste methode om afval te verwerken en voeding voor de grond te maken. Een composthoop ligt voor de hand, maar daar gooi ik liever niet teveel etensresten op ivm ongedierte. Eigenlijk dacht ik aan een soort stappenplan. Voor in huis bokashi. En dan de bokashiresten met (oude) grond verwerken tot compost/goede voedzame grond. Zo doe jij dat ook begrijp ik?!

Nou, ik ga dat artikel op jouw site opzoeken en lezen en alles eens goed op me in laten werken. Dank nogmaals!

Gebruikersavatar
koolrabi
Berichten: 668
Lid geworden op: Di 09 Sep 2014, 12:20
Moestuin Seizoen: Bekijk update (16)
Woonplaats / locatie: noord nederland (Friesland)
Contact:

Re: Bokashi starter zelf maken

Berichtdoor koolrabi » Di 08 Jan 2019, 14:26

Hoi Merel, ja ik ben wel enthousiast over het feit dat ik alle keukenafval kan omvormen tot een waardevolle voeding voor de tuin met behulp van Bokashi starter. Mooi gerecycled. Maar zoals gezegd, je moet het proces wel even in de vingers krijgen. Het vraagt wel aandacht en tijd. Een composthoop hoef je alleen maar een paar keer om te zetten en het maakt niet zo heel veel uit wanneer. Maar je houdt minder over. De Bokashi emmer gaat gemiddeld eenmaal per maand leeg en kun je niet overal zomaar kwijt.

Als ik een heel grote tuin had zou ik het wellicht wat groter (en eenvoudiger) aanpakken. Zoals dat bv. gebeurt bij https://www.dorpstuinhurdegaryp.nl/. Grote luchtdicht afgedekte stapels met afval die fermenteren. Voor jou misschien interessant. Ik heb de mensen daar niet gehoord over EM toevoegingen, maar wel over een paar andere middelen zoals bv. kleikorrels en nog iets. Wat ik begrepen heb is dat ze in de dorpstuin bijna alles voeden met eigen gemaakte Bokashi zonder erg veel geld te besteden aan de toevoegingen. Ik moet daar ook nog eens meer van horen. Ik zal eens vragen als ik er in het voorjaar weer kom en iemand tref die er meer van weet.

Ik begrijp dat jij ook in het noorden woont. Je woont niet ver van Agriton. Ik ben er een keer geweest, alhoewel het niet gewoon is consumenten daar te woord te staan. Ik heb een rondleiding gehad in hun fabriek. Wel indrukwekkend. Maar over al die soorten EM producten ben ik niet veel wijzer geworden. Ook bij Mulder Agro in Kollumerzwaag is veel kennis over Bokashi, met name ook voor de landbouw. Ze verkopen daar ook de EM producten. Daar zijn ook grotere Bokashi emmers te koop, voor mensen met meer afval.
met groene groet,

koolrabi
https://zolekkergezond.nl/

Gebruikersavatar
paddestoelengek
Berichten: 898
Lid geworden op: Vr 22 Mei 2015, 17:08
Moestuin Seizoen: Bekijk update (2)
Woonplaats / locatie: gelderland
Contact:

Re: Bokashi starter zelf maken

Berichtdoor paddestoelengek » Di 08 Jan 2019, 19:47

Merel schreef:Nu lukt het mij ook niet om tarwezemelen zelf te produceren, maar ik heb er wel een beeld bij.


daar zou ik me ook niet druk om maken
20 kg voor 6.85

https://www.voergoed.com/Garvo-Tarwezemelen-6854
moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden


Terug naar “Bodem en bemesting”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten