Jump to content

Teunboon

Members
 • Content Count

  15
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Blogje moet ik nog een keer aanmaken Wij beginnen pas. In afwachting van de wachtlijst hebben we ons flink ingelezen en gaan voor een combinatie van permacultuur/square foot icm no-dig. Nu eerst druk met wortels uit de grond halen en de rest afdekken. Dit weekend gaan we de paden doen en van het voorjaar komen de raised beds erin.
 2. Heb je een permacultuur tuin of mono? Kan me voorstellen dat dat ook nog uitmaakt?
 3. Heeft iemand wel eens geprobeerd om gewoon te planten 'daar waar plek is'? CQ dat je iedere maand gewoon kijkt wat je oogst en op die plek plant je iets wat toevallig die maand geplant moet worden?
 4. Waarom laat je niet gewoon wat brengen? Zat partijen die voor 10 a 20 euro per kuub champost en teelaarde brengen. Paardenmest kun je vaak bij iedere manege wel afhalen. Verhoogde bedden maken en je hebt er geen last meer van. Je rug zal je ook dankbaar zijn.
 5. Voorbeeld van de polletjes. Dit lijkt me idd wel kweekgras, wellicht dat het gras dat ik bedoel en ook aantref gewoon wat langer is. In ieder geval wortel genoeg ;). ruim 3 kuub wortel uit de grond gehaald en toen vonden we het wel welletjes. Komende week gaat worteldoek en houtsnippers op de paden en verhoogde bakken krijgen kartonlaag. Alles wat er dan nog door weet te komen dat trekken we er dan wel uit maar we verwachten dat het meeste zo geen kans meer krijgt vanwege gebrek aan licht en zuurstof. Tijd zal het leren.
 6. Houtsnippers op worteldoek zou het prima moeten doen. Houtsnippers op de directe grond verteert snel, op doek kan het bodemleven er niet zo goed bij dus dat zal een stuk langzamer gaan. De vraag is even wat je met je bakken doet. Heb je verhoogde bakken of niet? Zolang je het worteldoek daar onder werkt kan het onkruid je ook niet langs de randen komen. Dan krijg je zoiets als io de foto. Heb je echter (zoals de meesten hier) een open tuin en strooi je het hout lukraak wat in de rondte, dan heeft het idd niet zo veel zin.
 7. @Frans: Interessant filmpje, weer een fabel ontkracht
 8. Snoeiafval van bramenstruiken / rozen neerleggen. Ze gaan niet over de stekels heen. Eierschalen idem.
 9. Hangt een beetje van de hoogte van de bak af. Je kunt ook houtafval afhalen en dit gebruiken, mest, compost, bladeren, alles. HugelKultur is ook interessant. Deze gast staat op mijn watch list:
 10. Waak voor (goedbedoeld) advies van medetuinders op de volkstuin. Sinds wij zijn begonnen krijgen we ook continu tips van de oudgedienden. Zoek je echter even door op internet dan kom je veel meer informatie tegen en snap je ineens waarom die volkstuinen altijd overwoekerd zijn met onkruid en waarom ze er (over het algemeen) niet uit zien. Het zomaar onderspitten van onkruid zorgt er enkel voor dat het het volgende jaar weer omhoog komt. Specifieke knollen en planten in geultjes onder je gazon spitten kan ziektes in je grond helpen.
 11. Zou uitgaan van 3 a 4 jaar indien het met de grond in contact staat. Ook geen drama om eens in de 4 jaar 100 euro aan hout aan te laten treden. Je wilt het ook een beetje plezant voor het oog houden.
 12. Er zal Natuurlijk altijd onderhoud blijven maar ik geloof dat je met een goede basis, goed mulchen, continue bezetting van plantgrond en slimme bewateringsystemen het werk minimaal zou moeten kunnen halveren.
 13. Dag Flup, Dank voor je antwoord. Met het mengen bedoel ik niet zo zeer spitten hoor, meer met een hooivork de boel door elkaar mixen. Ik weet niet of het echt kweekgras is. Afbeeldingen van kweekgras op google komen niet overeen. Het is een dunne grassoort, lijkt meer op hooi volgens mij. wellicht dat deze foto meer duidelijkheid geeft.
 14. Dit jaar neem ik een tuin over van zo’n 100m2 die zwaar verwaarloosd is. Er is geen centimeter waar geen graswortel onder de grond zit. Het idee is om er een permacultuur tuin van te maken met weinig onderhoud. Verhoogde bakken en houtsnippers op de paden. de tuin is inmiddels volledig omgespit. Karton (grote rol golfkarton) wordt dit weekend erover heen gelegd. (Lekker makkelijk). Ook houtsnippers zijn al besteld en kunnen dit weekend op de paden aangebracht worden. Vervolgens blijven we er 2 maanden vanaf. Van de kinderboerdij is een constante aanwas van paardenmest met stro. Hiervan hebben we een kuub alvast bij de tuin liggen (ligt er nu een maand) om aan te brengen daar waar de bakken komen. Echter, kunnen we het gewoon op het karton leggen en composteert het dan voldoende om er direct in te planten over ca 2.5 maand? Of is het verstandiger om de mest na plaatsing nog af te dekken met grond, of wellicht zelfs onder het karton? Ik kan mij ook voorstellen dat we het er gewoon op leggen (het weer zal ervoor zorgen dat de voeding ook in het karton trekt en die wordt op haar beurt weer verwerkt door het bodemleven) en over 2 maanden de bakken nog een keer omspitten waardoor het gecomposteerde karton, de mest en de grond zich met elkaar mengt en je een prima mix krijgt. Daarnaast een vraag over het ‘gras’: we hebben de grote pollen en stukken verwijderd of ondergespit. (2 kuub aan wortel) Het is ondoenlijk om alle losse stukjes wortel (Zie afbeelding van 1m2) allemaal te verwijderen. Is het omspitten uithalen en afdekken voldoende om dit niet langer op te laten komen? Of gaan we hier volgend jaar weer last van krijgen? kan iemand hier wat inzicht in bieden?
 15. Wormenmest of vermicompost wordt niet voor niets black gold genoemd. Het is superieur aan paardenmest maar in kwantiteit veel lastiger aan te komen.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...