Jump to content

Suus1

Members
 • Posts

  44
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Midden vh land

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Vliesdoek! Een of twee lagen scheelt al enorm. In mijn muurkas scheelt het zo'n 2-3 graden als ik er een dubbele laag vliesdoek over leg.
 2. Mooi! En wat een heerlijk grote kas (serre)....
 3. Zou het kunnen dat je je tuinbonen te warm opkweekt? Ze zien er nu ook nogal slap uit. Tuinbonen hebben het het liefst koel, dan krijg je ook mooie stevige planten. Je moet ze ook afharden als ze van binnen komen (maar dat wist je waarschijnlijk al ). Je kooltjes zien er goed uit, maar ook die houden van koele temperaturen. Als ze wat groter zijn kunnen ze zeker wel naar buiten over een paar weken.
 4. Suus1

  Omgespit

  Ziet er goed uit! Je bent er helemaal klaar voor
 5. Ik ben ook uit mijn winterslaap ontwaakt! Een paar weken geleden voorzichtig begonnen met het spitten van de moestuin. Elke keer een uurtje, het gaat niet snel maar ik kom er wel De helft is nu gespit. Deze week wordt het echter niets. Veel te koud!!! Binnen ben ik ook al begonnen. Voor het eerst probeer ik zelf mijn vroege slaplanten te kweken. Ik heb gelezen dat je ze vroeg moet zaaien en dan koel op moet kweken, en dat kan gelukkig in onze logeerkamer en de schuur. Op 18 januari heb ik twee soorten sla gezaaid: Hilde en krulsla en bij 15 graden gezet. Sinds een paar dagen staan ze bij 10 graden, en ze zien er zo uit. De kropsla is wat sprieterig maar de krulsla zijn mooie plantjes. Als het volgende week wat minder koud is gaan ze naar de (onverwarmde) kas en met een beetje geluk kunnen ze eind maart/begin april naar buiten (onder gaatjesplastic ofzo). In de kas staan ook de bloemkool en spitskool te overwinteren (de 'weeuwen'). Ze zijn eind januari verpot in potgrond en ze groeien nu hard, ondanks de kou. Ik ga ze binnenkort afharden. Vorig jaar gingen de planten half maart de tuin in, dat zou nu ook moeten lukken. Omdat het stuk waar de uien moeten komen nog niet gespit is, heb ik alvast wat sjalotten in potjes gezet om te wortelen. Die gaan de tuin in zodra het kan. De allervroegste tuinbonen kiemen in de kas en ook de Lathyrus begint. Tot slot heb ik vandaag wat Canna's opgepot en bij 17 graden gezet. Ze liepen tot mijn verrassing al uit (ook al staan ze in de koude en donkere schuur). Ook al is buiten alles grauw en blaast er een ijskoude wind; met de Canna's heb ik toch een beetje zomer binnengehaald (je moet 't willen zien he )
 6. Suus1

  pastinakenoogst

  Ik ben begonnen met het verspreiden van mest, en kreeg daarbij opeens zin om op te ruimen. Niet dat het nu zo'n rommeltje is op mijn tuin, maar op de ene plek staat prei en op de andere nog wat boerenkool, weer iets verderop zaten de pastinaken in de grond en dan zijn er ook nog de spruiten en de purple sprouting broccoli. Mest verspreiden voelt voor mij altijd als het begin van het seizoen, ook al zitten we nog midden in de winter. En bij een nieuw begin hoort een lege tuin! Ook fijn voor arme oude lijf trouwens om een pauze te hebben tussen het mest kruien door Gisteren dus de laatste boerenkool geoogst (volgend jaar meer zetten) en ook de pastinaken uit de grond gehaald. Het was het eerste jaar dat ik pastinaken teelde, en het was dan ook een verrassing wat er uit de grond zou komen. Hieronder een selectie: De meest rechtse pastinaak is een monster van 2,5 kilo Hij zien er ook monsterlijk uit, maar het bruin is alleen oppervlakkig. Ik hoefde maar weinig weg te snijden. De vier rechter pastinaken zijn gezaaid op 26 maart, na ze binnen voorgekiemd te hebben op vochtig keukenpapier. (Pastinaken kiemen moeilijk, door ze voor te laten kiemen weet je zeker dat ze kiemkrachtig zijn en kun je de sterkste selecteren. Zodra het kiempje te zien is buiten uitplanten). De twee linker pastinaken zijn gezaaid (na voorkiemen) op 15 juli. Dat was al vrij laat, en het was dan ook een 'kijken wat het wordt'-poging. Mijn conclusie: de pastinaken volgend jaar eind april zaaien (want een aantal was echt veel te groot) en nog een tweede zaai begin juli (want dat levert een goede maat op om als bijgerecht te dienen).
 7. Mest gekruid en verspreid. Ik voel mijn armen nu al toch was het lekker om buiten bezig te zijn. Het was zelfs druk op het complex: zo'n 6 andere tuiniers waren ook aan het mest verspreiden, spitten of oogsten. Gezellig!
 8. Suus1

  sneeuw

  Vanmiddag even naar de tuin gelopen - het is er zo mooi en rustig met al die sneeuw! Er ligt een laagje van ongeveer 3 cm. Morgen zal er (als de voorspellingen kloppen) nog flink wat bijkomen. Op de tuin staat nog prei, boerenkool, spruiten, pastinaken, snijbiet en purple sprouting broccoli. En we eten nog steeds elke dag uit de tuin. Dat lijkt saai, maar het is verrassend hoeveel verschillende gerechten je met die wintergroenten kunt maken De wintergroenten vullen we aan met wat er in de vriezer zit en wat er in de schuur ligt (uien, rode kool, pompoenen). We hebben sinds juni amper groente gekocht, en dat voelt toch wel heel goed
 9. Pompoensoep Ik zorg altijd dat ik wat boterkuipjes met pompoensoep in de vriezer heb. Dat is een eenpersoonsportie (voor mij dan), en heerlijk om bij de lunch of als vier-uurtje te eten. Even opwarmen en eten maar!
 10. Je hebt de hele winter nog hoor Ik vind het heerlijk om ook in de winter, als het weer en de grond het toelaten, nog wat te rommelen op de tuin. Zeker in februari, dan kan het al verrassend warm zijn in de zon en merk je aan alles dar de lente er aan zit te komen
 11. Heerlijk gevoel is dat he? Het klinkt alsof je al bijna klaar bent voor het volgende jaar!
 12. Ik heb ze gisteren wel geoogst. Het was hier al een paar keer 'krap aan' en ik wilde het risico niet lopen de oogst zou verliezen. Ze liggen nu binnen na te rijpen.
 13. Suus1

  opruimen

  Afgelopen nacht was het weer heel dicht bij nul. Thuis was er niets te zien, maar op de fiets naar mijn werk zag ik dat de grasveldjes die meer open lagen wit waren van de vorst. Mijn moestuin ligt maar 1 km van mijn huis maar ligt ook weinig beschut. Vanmiddag dus een uurtje eerder naar huis om de schade te bekijken en de pompoenen te oogsten. Het meest gevoelige gewas op de tuin zijn de pompoenen. Het blad is wel wat bevroren (de donkergroene delen) maar het viel mee. Omdat het de hele week vrij koud wordt 's nachts heb ik de pompoenen geoogst. Het zou jammer zijn als ze zouden bevriezen. Ik dacht een 10-15 pompoenen te krijgen, maar terwijl ik me door het woud van stengels en blad worstelde kwamen er steeds meer tevoorschijn. Ruim 30 pompoenen, van 3 planten. Ik had geen idee dat de butternut pompoenen zo'n goede opbrengst zouden geven. Dat wordt pompoenrecepten zoeken! Naast de preien,boerenkool, pastinaken en spruiten zijn er ook nog wat courgettes. De spruitenplanten zijn wel aangevallen door houtduiven (let ook op de uitwerpselen - het lijken wel megaduiven!) dus ik heb nu een ingewikkelde constructie van gebogen electriciteitsbuizen en roodwit lint gemaakt. Niet mooi, hopelijk wel effectief. De late zaaisels van rucola en mizuna (gezaaid 20 augustus) doen het ook goed. Bijna klaar om te eten! De veldsla die op dezelfde dag gezaaid is is niet opgekomen. De rode kool plantjes die ik van één van de buurmannen kreeg doen het veel beter dan de planten die ik zelf gezaaid had (eerder dit jaar). Die zijn ten onder gegaan aan knolvoet en hadden minikooltjes. Deze planten zien er goed uit en hebben nu kleine kooltjes (en staan toch maar 3 m van de plek van de andere kolen, op het kolenveldje). De andijvie (van de andere buurman gekregen) groeit niet hard meer. Zou dat nog wat worden deze herfst, of was ik daar echt te laat mee? Helaas had ik maar een uurtje op de tuin. Het was zulk lekker weer en er is nog genoeg te doen. Mijn handen jeukten! Ik zal eens kijken of ik deze week een middagje vrij kan nemen, grote schoonmaak houden
 14. Afgelopen nacht was het opnieuw heel dicht bij nul, dus ik heb vandaag de butternut pompoenen geoogst (ook al zijn ze nog niet allemaal rijp). Ik schrok er zelf ook wel een beetje van Het is de oogst van drie planten, en ik kan nu soep maken voor een heel weeshuis!
 15. Een paar topics terug staan mijn ervaringen met en info over de weeuwenteelt bloemkool. Met mooie aanvulling van Bors!
×
×
 • Create New...