Jump to content

mdubbelm

Members
 • Posts

  614
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by mdubbelm

 1. Dat is toch goed tegen rimpels, van die slakkensmurrie hier vandaag de knofloken uitgeplant en de eerste lading tulpen. Verder nog een stukje rond de artisjokken gewied.
 2. Is dit wat? https://www.drogist.nl/lucovitaal-zuur-base-ph-strips-1-stuk.htm?channable=004ab6696400383539373999&gclid=Cj0KCQjwv5uKBhD6ARIsAGv9a-yMQeNkOYhmr6c0kTZP797kIZI8QZr60Mk3YuiTujhc_m0LICV_ZZQaArvwEALw_wcB Ik zag dat ze het ook bij Holland & Barrett verkopen
 3. Weet iemand misschien leuke podcasts over (moes)tuinieren? Nederlands of Engels?
 4. Op wecken online doen ze het zonder zuur: https://weckenonline.eu/pompoenen-inmaken/ sinds ik ooit een paar potten ontplofte zelfgemaakte soep gad, durf ik niet meer 😬
 5. 10 potjes salsa verde van 2 kilo tomatillos. En er komen er nog meer aan!
 6. Wand 3 van het tuinhuis voor de 2e keer geverfd, gras gemaaid en kanten getrimd, voorbereidingen getroffen om grond in de kas op te kunnen hogen door planken tussen pad en bedden te plaatsen, vogels gekeken.
 7. mdubbelm

  Herfst!

  5 kilo bramen, wow!
 8. mdubbelm

  Nazomer?

  @Jane Doe - die kool is een zeer ondermaatse rode spitskool van Van der Wal. Gelukkig hebben we wel een normale maat van vrienden gekregen, bij hen deden ze het beter. En misschien was het een goed maisjaar @Patrijs, maar bij mij wilden ze in ieder geval niet.
 9. mdubbelm

  Nazomer?

  De afgelopen weken is het gelukkig nog een beetje zomer. We plukten de laatste wilde pruimen. Een deel gooiden we weg, daar zat de larve van de pruimenmot in. Een ander deel ging mee naar huis voor verwerking in… ja wat? Ik heb de pruimen voor de zekerheid toch maar gehalveerd, omdat ik niet zeker was van de afwezigheid van larven + poep. Een hele klus met die kleine pruimpjes, zeker omdat ze nogal vast aan de pit zitten. We hebben nog wel wat tomaten kunnen inmaken als saus na dit dramajaar, maar veel is het niet. Ook ben ik begonnen met het opschonen van de Lambada aardbeien. Ze gingen niet heel lekker dit jaar; kleine en weinig vruchten, ondanks dat ze nog maar 2 jaar stonden. Waarschijnlijk toch te droog geweest op essentiële momenten. Nu is het de kunst om de mooiste/jongste uit te zoeken en de rest weg te doen. Eeuwig tuindersdilemma… Ik ben officieel uit de race voor de knolvenkelwedstrijd. De enige kanshebber begon door te schieten. Er zijn nog poedelprijzen, maar ik ben ook weer niet de laatste geloof ik. Bij sommigen zijn de zaailingen allemaal door de slakken vermorzeld. Hoewel ik weinig last van slakken heb, zijn ze ook hier in de tuin actief geworden. Nieuwe, uitgeplantte Lollo Rosso sla was een dag later al tot de grond toe afgeknabbeld. Deze ‘vrienden’ heb ik op tijd gespot en mogen in het algemeen plantsoen hun buik rond eten. De bloemen in de tuin doen het nog steeds fantastisch. Ik probeer wekelijks een bosje mee naar huis te nemen. Sommige bloemen doen het een beetje té goed, zoals deze Ipomea. Volgend jaar maar wat minder zaaien en/of een ander plekje geven. Ook de verschillende rozen geven weer een toegift. En we oogsten nog. De pattisons komen nu op gang. De courgettes geven nog steeds en we oogsten de laatste sperziebonen. Ook oogsten we wat onbedoelde ‘microgroenten’, zoals deze spitskool en mais. Spitskool doe ik volgend jaar niet mee (note to self). Staat te lang voor de opbrengst, en mijn ruimte is te schaars. Mais krijgt nog een herkansing.
 10. De eerste stoofpeertjes in witte wijn met steranijs, kaneel, vanille en een scheutje Ricard. En de laatste tomaten als pasta/pizzasaus.
 11. *piep* is denk ik censuur, @redzebra over accu’s: wij hebben geen elektra op onze tuin en hebben een Black & Decker systeem met 1.8V accu’s. Daarvan hebben we een kantentrimmer en een heggenschaar. En een schuurmachientje. een veetje afhankelijk hoe intensief je ze gebruikt en hoeveel meters je ermee maakt, kan het voldoende zijn. zo’n accu gaat ca. 1,5 uur mee en moet dan worden opgeladen. Maar eerlijk gezegd doe ik dit soort activiteiten nooit langer dan een half uur achter elkaar omdat ik dan last van mn armen krijg.
 12. Ik heb net wat nieuwe soorten bij de tuinen van weldadigheid gekocht. Handig, je kunt daar per bol bestellen.
 13. Oh die paardenmest had ik over het hoofd gezien 😊
 14. Wow, ziet er goed uit hoor! En die ‘moeheid’ herken ik, slaat bij mij in augustus ook altijd toe (en dan heb ik in november spijt dat ik niet wat fanatieker ben geweest met drogen/inmaken/etc…)
 15. @Cupcakeje - ik heb wel eens rozige tuinbonen gehad en di3 kregen na het koken een soort vale vleeskleur… hopelijk houden deze hun kleur beter!
 16. Oh en dat onkruid zou ik dan beetje bij beetje in vuilniszakken afvoeren en bij het huisvuil doen.
 17. Wow dt ziet er al netjes uit! Vraag eens bij andere tuinders waar ze grond vandaan halen. Compost van buitenaf halen kost altijd geld, maar bijv gemeentecompost is vaak gratis af te halen, afhankelijk van de gemeente. Een kuub compost kun je ook laten bezorgen in een bigbag; dat kost zo’n 170 euro. als je geeb budget hebt dan zou ik niet voor de kartonmethode gaan maar er gewoon plastic overheen laten liggen totdat je eraan toe bent om het schoon te maken. Onze nieuwe buurtuinder heeft zo ook net 200m2 met vork vrij gemaakt van alle soorten onkruid die je maar kunt bedenken, + veel stenen/puin.
 18. Ik snoeide wat takken uit de stermagnolia om meer licht erin te brengen. Hmmm wat ruikt dat hout lekker, is me nooit eerder opgevallen.
 19. Dat is wel het geval, boom staat op een donker stuk, tussen rhododendrons, wingerd, etc. We zijn de boel flink aan het open snoeien, ook om de boom heen. Hij staat ook best wel los, (veengrond) dus ik zet er denk ik ook een boompaal naast en een lekkere hap compost/bladaarde. dank voor de tips!
 20. Ik zal die link even bekijken, dank. En van dichtbij, @rorror:
 21. In onze tuin staan verschillende fruitbomen. We zijn een beetje de balans aan het opmaken en weten niet zo goed wat we met deze appelboom moeten. Hij is verwaarloosd en ziek denk ik, gezien de plekken op de stam. Kunnen we hem nog redden of is het beter om hem te verwijderen? en als we hem dan verwijderen: moet het hout worden verbrand of afgevoerd ivm besmetting op andere fruitbomen?
 22. Hier pasta met vegabolognese met tomatensaus van tomaten uet
 23. Hey is dat een kooi van een cavia oid over die aardbeien? Handige recycling!
 24. Hier vandaag de Kimchi opgepot. Vorige week van vrienden een enorme groene kool gekregen. Deel in de roerbak, grootste deel dus nu in potjes met Koreaanse pepersmurrie.
×
×
 • Create New...