henkg
Moderators
-
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
-
Activiteit
Bekijkt topic: Ruil- / weggeeflijst Henkg MTFD oktober 2025
-
Pepers 2025
Vier weken gelden dacht ik de laatste pepers geoogst te hebben, de paar resterende groentjes vond ik niet de moeite https://www.moestuinforum.nl/topic/52431-pepers-2025/page/25/#findComment-566339 Maar vandaag toch maar geplukt, alles was (buiten aan de plant) toch nog afgerijpt: Behalve die oranje kleintjes linksonder. Tobasco, die horen naar echt vuurrood te kleuren. Van elk soort ga ik er straks eentje proeven: hebben ze dezelfde hitte als die ik b.v. begin september geplukt heb?
-
Foto's van: je oogst
@Gitta : over je knolselderij: Keurig resultaat! (als je MTFD-zaailingen van mij waren: altijd leuk om te lezen dat mijn ruilen/donaties een goede oogst gegeven hebben) Knolselderij vereist wat aandacht. Gaat verreweg het best in de volle grond. Belangrijkst: niet te nat, maar nooit te droog. Daarom minder geschikt voor een tuin op afstand, want daar komt men niet iedere dag, om bij droge dagen water te geven, Je resultaat is stukken beter dan een pingpongbal / tennisbalformaat, nogal wat mensen komen niet verder dan dat formaat. Je hebt nu wel een uitdaging: het kan nóg beter: 2018. Die kale woog zonder bladstelen 1368 gram
-
Zuurkool maken.
Stenen als fermentatie-gewicht. Waarom geen glas? Glas neemt geen vocht op en is makkelijk schoon te maken. Iets als dit: De "stenen" (van glas dus) zijn 7,0 cm in diameter en wegen ongeveer 200 gram per stuk. Leuk voor een weckpot met een opening van iets meer dan 7 cm, maar veel te klein voor een zuurkoolpot. Maar als je er drie, of vier gebruikt, strak tegen elkaar? Ik ben even aan het rekenen geslagen. Op het rechterplaatje kom ik bij drie stuks op een minimale diameter (binnendiameter!) van 15,2 cm. Bij vier stuks op een minimale binnendiameter van 16,9 cm. De berekening gaat uit van een zuiver cirkelvormige pot, dus niet ovaal. (is je pot wat kleiner dan 15,2 binnendiameter? dan zijn deze gewichten ongeschikt. Er blijft dan veel teveel onbedekt (niet verzwaard) oppervlak over.) Waar te verkrijgen? In NL zijn ze nauwelijks duurder dan bij AliX of Temu. De Chinezen verzenden per vliegtuig, dat maakt de prijs voor zware producten hoger. Zoek op 'Westmark fermentatiegewicht' (of op 'fermentation weight') Je vindt dan o.a.: https://www.unibrew-nederland.nl/4-fermentatie-gewichten-o7cm.html O ja, ook leuk: appels, (rode) uien en meer in zout fermenteren, zie o.a.: https://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/gefermenteerde-appels/
-
Knoflook seizoen 2025-2026
Wakker geworden door de reacties hier: ik ga ook weer eens knoflook zetten. Eén soort slechts: de gewone Spaanse (niet bio) van AH. Dat is een Morado. Deed het vele jaren altijd goed, en is lang houdbaar. AH heeft ook bio knoflook, ik weet niet welk ras dat is. Ik vond nog een fotootje van jaren terug:
-
Pepers 2025
Zo, de afgelopen dagen de allerlaatste rijpe pepers geplukt. Ja: allemaal nog afgerijpt aan de plant, buiten. ^ Mdme Jeanette, Carolina Reaper, paar Cayennes, paar Lemon Drop. Ondanks dit trage peper-seizoen is toch van alle soorten er 90% rijp afgekomen. (Buiten, maar alles wel op beschutte en zonnige plekken). Volgend jaar: Wat mag blijven, wat gaat weg: Met bovenstaande vier soorten ga ik door (de CRR alleen voor de grap). Alleen de Lemon Drop was hier nieuw. Die blijft, als pendant (vergelijkbare hitte) van de Cayenne, maar duidelijk andere, ook lekkere smaak.. Niet door met de Tobasco: veel te traag, zelfs nu nog geen rood-rijpe pepertjes. De 5 Color vond ik alleen lekker als nog paars: mild, fris, echt iets voor rauw in een salade. De rijpe rode pepertjes zijn alleen maar (vrij) heet, maar hebben nauwelijks smaak. Toch komt ie terug, omdat ie er zeer decoratief uitziet. Blijft klein, perfect om als plant-cadeautje weg te geven. Wat komt erbij: Weet ik nog niet. Misschien niks erbij ... En straks (nov / dec) geleidelijk alles uit de vriezer halen, drogen op de Stockli, en vermalen tot poeder. Niet buiten, maar binnen. Als de geur echt te erg wordt dan zet ik de ramen wel even open.
-
Szechuanpeper (Zanthoxylum)
Ik laat de verse zaden van Vincent, nog met velletje, eerst 1 à 2 weken drogen. Zaai eind oktober Een kleine twee weken later: De schilletjes (het te gebruiken product) kwamen vanzelf los, en waren snel gedroogd. Nu nog op zoek naar mijn vijzel. De zaden zijn gisteren gezaaid. Twintig stuks van Goldfish (die hierboven, super vers), en twintig van Appelvrouw (oogst 2024). Bij elkaar moeten er toch wel een paar opkomen. Dat is gelijk een test om te zien of zaad van Szechuan zo snel kiemkracht verliest. Bloembak staat buiten onder een afdak, en blijft daar tot het voorjaar. (En gelijk maar -in dezelfde bak- ook Gele lis gezaaid, veel, heeft dezelfde behandeling nodig)
- Teeltwedstrijd 2025 Aubergine Golden Egg
-
Teeltwedstrijd 2025 Aubergine Golden Egg
Ik wacht nog even tot morgenavond, om nog een heel klein beetje bij te laten kleuren. Wel zeker is dat die van morgen niet de winnaar is, maar wel zwaarder dan mijn eerdere melding. Reglement: ...loopt de wedstrijd tot 15 oktober. Inzendingen NA 15 oktober tellen niet meer mee. Ik heb dus tot en met morgen, woensdag 23:59 uur.
-
Szechuanpeper (Zanthoxylum)
Een koude kas of koude bak lijkt mij ook prima. Daarin is het 's ochtends vroeg net zo afgekoeld als buiten. Maar waarom op één paard wedden? Zaai in twee potten, eentje voor buiten, eentje voor in de kas. En dan ook een stuk of tien zaadjes per pot, om de kans te vergroten dat er op zijn minst eentje opkomt. Misschien overdreven, maar "even" opnieuw zaaien kan pas een klein jaar later. Ik laat de verse zaden van Vincent, nog met velletje, eerst 1 à 2 weken drogen. Zaai eind oktober.
-
Pepers 2025
Met de huidige temperaturen (het gaat wel wat kouder worden) gaat het afrijpen buiten nog redelijk goed. Ik schat dat -van de soorten die ik heb staan- ongeveer 80% of meer is afgerijpt. Afrijpen aan de plant -als dat kan- lijkt mij altijd beter dan onrijp plukken en binnen laten afrijpen. Dat geldt voor alle vruchten, vermoed ik. Zonet even de laatste Mdme Jeanette geplukt. Dit beetje is minder dan een kwart van de totale seizoens-opbrengst van twee planten, elk in een 10L pot, buiten: ^ Van de donkergele (die zijn het rijpst) exemplaren oogst ik eerst nog wat zaad. Daarna gaat alles -zonder kapje, en eenmaal in de lengte doorgesneden- in de vriezer.
- Teeltwedstrijd 2025 Aubergine Golden Egg
-
Warmtemat zaaibakjes
Luxbird of Lerway, Biogreen blijken allemaal sterk overeen te komen in Wattage per oppervlak. Matje A: 12 Watt. Matje B (bijna 2x zo groot bruikbaar oppervlak als matje A) : 21 Watt. Maar de vraag is: is dat genoeg, of misschien teveel? Ik heb even mijn verbruik van twee matjes van 12 Watt op een koude dag opgezocht (kleine moeite: het verbruik van matjes + LED-battens + thermostaat wordt geregistreerd door een slimme stekker) Een koude dag: 19 februari 2025. 2 matjes à 12W, 2 LED-battens à 18W, 1 thermostaat à 0,4W (passief) - 1,4W (actief) Vlnr: Matjes tot ca 70% aan (het was een koude dag, de woonkamer wordt steeds ietsje kouder) De twee LED-battens gaan aan m.b.v. een schakelklok (die grote balk van 07:00 - 21:00u), en misschien heb ik ook de CV wat hoger gezet. Bovenop die grote balk het verbruik van de matjes. Korter en minder vaak dan 's nachts. Om 17:00u heb ik misschien de houtkachel aangestoken. Wattage matjes is dus voldoende, zal ook wel voldoen in een onverwarmde zolderkamer. De thermostaat stond toen op ca. 27 graden (toen alleen Chinense pepers, dat zijn koukleumen). Bij tomatenzaden (24 graden) zou de thermostaat nog minder aangeslagen zijn. Zonder thermostaat zou de temperatuur overdag in de richting van 30 graden -of er overheen?- gegaan zijn. Dat is echt te warm. Sommigen zijn tevreden met een schakelklok (zo'n ding waarmee je b.v. de kerstverlichting automatisch aan en uit laat gaan) Dat is wel even afregelen: hoe lang uit / hoe lang aan. En dat houdt geen rekening met al dan niet lage nacht- of dagtemperaturen. Daarom gebruik ik een thermostaat. Zelfbouw, met een STC-1000: https://www.moestuinforum.nl/topic/38552-een-thermostaat-bij-je-warmtematjes/#findComment-470775 Mijn matjes: https://www.dekammieshop.nl/heatel-terra-heatmat-12w-1 In vele formaten verkrijgbaar, ook lang en smal (vensterbank?). Nederlands fabricaat.
-
Aanmeldtopic Moestuinforumdag 11 oktober te Gouda
Zie 1e bericht van dit topic. Nr. Deelnemer Gewicht Bericht + foto Geen resultaat (Alfabetisch) 1 AartVV 69,4 Link Bonnie f 2 Appelvrouw 69,0 Link Driepinter 3 Redzebra 62,5 Link Fombel 4 Roland 60,0 Link Goudsbloempje 5 Frans 53,6 Link Hazeltje 6 Lia56 51,0 Link Hoekman 7 Dahli 49,0 Link. HuubvG 8 MROE 44,8 Link Kruidenvrouwtje 9 Veldjesgraaf 40,0 Link Loes 10 Jorieke 40,0 Link Mellie 11 Henkg 38,7 Link Nasuada 12 Liekie 35,0 Link Petrasmoestuin 13 Tanja65 32,4 Link Plotiemoos 14 Flup 31,9 Link Simon 15 Arja 16,0 16 Gitta 13,0 Link
-
Ruil- / weggeeflijst Henkg MTFD oktober 2025
De luie methode: Zaden van sommige planten hebben een koudeperiode nodig om te kiemen. Koude stratificatie. Dat kun je simuleren: maandje in de koelkast, maandje uit de koelkast en dat een paar keer herhalen. Een heel gedoe. Veel makkelijker is het de natuur dat werk te laten doen: in oktober/begin november zaaien in een bak en die bak buiten laten staan, verder niks. Dat noem ik 'de luie methode'.
-
Ruil- / weggeeflijst Henkg MTFD oktober 2025
@donaldk : De CR komt van Moestuinland, twee jaar geleden. Tekst zakje: Xotica collection. De Madame Jeanette kwam van 123zaden, vier jaar geleden. Zie toegevoegde foto in startbericht. Ik zal een paar rijpe vruchten meenemen. @Tanja65 : Goldfish voorziet mij al van een paar doordragers.