Jump to content

gerbiepiep

Members
 • Posts

  50
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Zuid Holland
 1. Ik heb inderdaad ook al verscheidende knopjes in mijn peperplanten welke onder de lichtbak staan. Wat me wel opvalt is ondanks knop vorming dat ze kleiner en compacter blijven, vooral de fatalii red blijft laag bij de grond.
 2. De knoflook was hier voor de vorst al aardig aan de gang met het loof, het meeste hangt nu slap en is wellicht kapot gevroren, ben benieuwd wat het nog gaat worden. Hebben ze wellicht baat bij een bergje koemest korrels als alles weer ontdooit is en de look wilt weer gaan groeien?
 3. Van het jaar begonnen met meerdere soorten pepers op te kweken in plaats van alleen de Cayenne peper. Ik heb onder andere: Fatalii Red / Jalapeno Giant / Super Chili / Sweet Pickle / Mini Bell Chocolate, en grote rode paprika zaden die ik meegenomen had uit Italie afgelopen jaar. Van alles 4 gezaaid, bijna alles is opgekomen behalve de Sweet Pickle, grote rode paprika en maar 1 Mini Bell Chocolate. Ik hoop toch zeker ook dat de rest opkomt. Ik maak dit jaar ook gebruik van 2 warmte matjes met een losse thermostaat, en een groeilicht kweekbak met digitale tijdklok welke ik pas geleden aangeschaft heb, dus de hobby is een beetje meer uitgebreid. Thermostaat staat op 26c en de matjes met kweekbak staat op het moment allen in de kweekbak met groeilicht, omdat er dus al zoveel gekiemd is.
 4. Zelf ben ik als leek zijnde begonnen met de AH moestuintjes 2 jaar geleden, en nu heb ik een moestuinbak en doe het met potten waar ik beide tevreden mee ben. In eerste instantie was het een leuk probeersel, maar al snel begonnen de plantjes groter te worden en de interesse te groeien. Eenmaal dingen uit gepot in een grotere pot, kwam het idee op na het struinen in een tuincentrum welke vierkante moestuinbakken had staan, om een moestuinbak aan te schaffen. Moestuinbak eenmaal thuis, in mekaar gezet, volgestort met grond en de plantjes er in. Ik vind de AH actie een goed en vooral een leuk iets om de medemens jong of oud kennis te laten maken met hoe uiteindelijk de levenscyclus van de planten is, tot het op je bord hebben van de oogst. De opkomst is bij mij eigenlijk altijd wel goed geweest op sommige kruiden na. Eind Oktober gaat er weer knoflook voor een gedeelte in de moestuinbak, en we gaan lekker verder hobbyen en op naar het volgend moestuin jaar!
 5. Eind oktober net als vorig jaar gaan de teentjes er weer in denk ik maar. Is er een voordeel als je begin oktober poot vergeleken met eind oktober?
 6. In een kleine pot komt de andijvie niet ver (zelf ondervonden), ze houden zeker van de ruimte om een redelijke kluit wortels te kunnen maken en verder te groeien. Voor formaat pot denk aan zo'n 20+ liter waar de andijvie dan rijkelijk in kan groeien. Zelf doe ik het al een paar jaar in een grote stenen bloempot buiten, en het groeit nagenoeg geweldig, kroppen zijn groter en smaakvoller dan wat je in een supermarkt vinden kan. Zwarte stipjes door ongedierte waarschijnlijk, vliegen poep misschien? De andijvie vrij van luis? In ieder geval, verplant je andijvie in een veel grotere pot, ze zijn best sterk, en zou dus weer opnieuw door moeten groeien. Verder heb ik geen idee of het mooi en lekker groeien net zo als buiten ook onder een huis tuin keuken lampje en omstandig heden kan.
 7. Komkommer hier ook niet veel dit jaar van de 6 planten buiten, maar tomaten in overvloed... Lekker tegenstrijdig.
 8. Goedendag Ik zit met een groot gros Cayenne pepers welke ik voor een langere termijn zou willen bewaren. Ik zou er eigenlijk mee willen doen tot de oogst van volgend jaar zeg maar. Na googelen kom je een aantal mogelijkheden tegen om te bewaren. Waar van onder andere: Drogen in de oven / Decoratief aan een draadje hangen, en het invriezen van de pepers. Wat is nou de beste manier? - Drogen in de oven duurt zeker een uur of 7 of langer, op ongeveer 80/90 graden. - Decoratief ophangen ziet er ongetwijfeld leuk uit, maar kans op schimmel is aanwezig, vochtigheid in huis schijnt van belang te wezen, iets wat hier vrij hoog legt, zeker in nattere maanden en winter maanden. Daarnaast lijkt het mij minder om de pepers aan stof en andere ''vuiligheid'' bloot te stellen. - Invriezen van de pepers schijnen ze slap en of snotterig van te worden, wat zijn hier de nou de ervaringen van mede forum posters van?
 9. Zonde inderdaad, maar niks aan te doen, volgend jaar beter! Ik denk dat ik ze maar probeert rood te laten worden in de vensterbank, de stek ziet er verlept uit.
 10. Na terugkomst van vakantie. De Cherrytomaten in de vierkante moestuin bak welke na een oogst voor de vakantie alleen nog maar groen en licht geel in zat. Kleurrijk nu, en her en der zit er nog genoeg groen in. Deze heeft flink te lijden gehad denk ik in de eerste vakantie week toen ik er niet was, 25+ 30+ graden, en dat zonder water, stenen pot is niet zo gek groot, maar verder doen ze het uitstekend. (bij normale water gift ) Bij terug komst, ondanks dat een familie lid de tweede week alles water gaf, bijna alle bladeren en takken waren compleet verdroogt en hingen er gedroogd en losjes aan. Op een gebroken half vast zittende tak bovenaan, en een geknikte rechts onder, staat hij er nog ''aardig'' bij. Inmiddels een kilo aan Cherry Tomaten geoogst! De Heinz heeft flink vrucht gemaakt (meeste zit aan de andere kant van de potten), zoveel en met zo'n gewicht, dat toen ik er niet was, ondanks het vastzetten met bamboestokken, de aller rechtse vrijwel compleet afgebroken was, en de gene daarnaast er overheen hing. Waren allemaal groen toen ik weg ging, hier en daar gelen en zelfs rode nu, had niet verwacht dat het zo snel ging met deze tomaten. Ze staan immers een hele tijd korter dan de Cherry's. Provisorisch vastgeknoopt door familie lid. En dan hier het bijna compleet afgebroken deel van de Heinz tomaat. Ik wist niet zo goed wat ik er mee aan moest, vast zetten kon ik immers niet, verder zag het punt waar deze gebroken was bruinig uit. Dus schuin afgesneden en opgepot, in de hoop dat deze tak nog worteltjes aan gaat maken om zo doende de rest van de tomaten te kunnen laten groeien. Hij staat in de half schaduw, en ik heb hem water gegeven. Ik had ooit ergens gelezen meen ik dat tomaten makkelijk te stekken zijn, dus wortels aanmaken, maar of het met deze nog gaat lukken, ik hoop het.
 11. Dit jaar heb ik een 6 tal Cayenne peper planten op zolder in het raam kozijn in de dakkapel staan. Ze doen het uitzonderlijk goed vergeleken met buiten vorig jaar, en zitten barstens vol pepers en deze zijn ook goed pittig. (tot ongenoegen van sommigen ) Nu beginnen er alleen zo nu en dan bladeren licht te verkleuren en af te vallen, is dit normaal met het rijpen van de pepers, of zie ik iets over het hoofd?
 12. Ondertussen zijn ze alsnog gegroeid en dragen aardig vrucht. Op een stuk of 10 na die volgens mij neusrot leken te hebben verwijderd, doen ze het goed.
 13. De bosaardbei hier word toch aardig aangevreten, zowel het blad (allemaal kleine gaatjes) als de aardbeien zo nu en dan. Luis heb ik er ook al in gehad samen met een stel pest mieren. - Rode Biet Behalve vogels (mussen denk ik zo) die wat graag de bladeren hier molesteren ook al staat het onder een net, ze blijven net zo lang proberen tot dat het blad weg is en de stengel nog staat.
 14. Slakken glibberen, maar surfen doen ze niet.
 15. 40 graden lijkt mij inderdaad iets te heet, water verdampt dan toch ook vrij snel. Stonden er geen deuren of ramen open waar een briesje door kon? Hier zo'n (vruchten) 10 Heinz actie tomaten, en 1 Cherry tomaat verwijdert, ze begonnen van onder uit rotten. 2de jaar met tomaten nu, en ik denk dat het de laatste jaar wel zal zijn ook. Het is best teleurstellend als je keer op keer maar weer moet weg gooien. De Cherry tomaat beginnen sommige gelukkig al te verkleuren, ondanks dat phytophthora daar ook in zit. Ik zit overigens hard te duimen voor warm en mooi weer constant hier, dan lijkt de warmte de ziekte de baas aangezien er niks lijkt te veranderen behalve de kleur en grote van de tomaten, onder die omstandigheden. Eenmaal weer minder weer en de symptomen komen weer boven. Klein kiekje op wat toekomstig lekkers!
×
×
 • Create New...