appelvrouw Posted January 5, 2021 Share Posted January 5, 2021 We eten nog hoor, van de aardappels van het afgelopen jaar, Van de Bernadettes veel friet en de pompadour gekookt. De Bernadettes bewaren geweldig, de pompadour iets minder. voor volgend jaar wil ik wel goede bewaar aardappels..wat zijn jullie ervaringen met het bewaren van de gekozen soorten van afgelopen jaar? Hebben jullie al besteld, uitgezocht welke je wilt voor 21? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrijs Posted January 5, 2021 Share Posted January 5, 2021 (edited) Tjonge jonge jonge, wat ben je weer snel. Ik moet nog aan de "bewaaraardappels" beginnen. Die heb ik zo lang bewaard dat ik nog wat heb. Ik zou smaak leidend maken en daarna grondsoortgeschiktheid en dan de mate resistent. Althans dat is mijn leidraad. Ik heb hier al jaren de Texla (Texels laat) die prima bewaart, een goede oogst geeft en zeer resistent is en geschikt om in de zandbak te kweken en die ik ook nog eens een lekker aardappeltje vind. Wel moet deze aardappel door kunnen groeien. Stilstand bij droogte geeft doorwas. Edited January 5, 2021 by Patrijs 1 Quote De moestuin van Patrijs Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vinky Posted January 6, 2021 Share Posted January 6, 2021 Besteld op oudejaarsdag: Frieslanders en Texla's, beide omdat ze hier op de zandgrond resistent zijn tegen phytophtora. De smaak is prima. Ik heb wel eens Franse rassen gehad en die bleken hier heel erg vatbaar voor phyto. Die komen er niet meer in. Ze stonden nota bene naast de Friezen en de Texen. De Frieslanders blijven goed tot de kerst. De Texla's blijven goed tot de eerste Friezen alweer te oogsten zijn in het voorjaar. De Texen zouden vooral geschikt zijn voor zandgrond & dat kan ik beamen. Vroege Friezen (van overgehouden aardappeltjes) heb ik vorig jaar al op 15 januari in 10 liter-potten gepoot en al op 27 april kunnen eten. Het was niet veul, maar wel heul erg lekker. En een hoop gezeul. Als het weer mee zit, gaan de potten naar buiten om de planten zoveel mogelijk licht te geven. Als het 's nachts vriest gaan ze naar de koude bak of de schuur. Als het overdag vriest naar binnen, kleine kamertje. Als het zo hard regent dat de planten dreigen te verzuipen: onder dak. Over een dag of tien begint die pret weer 😁 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted January 6, 2021 Author Share Posted January 6, 2021 Ja die Texla, die heb ik twee jaar gehad en uiteindelijk is het gewoon geen aardappel voor onze klei. Het eerste jaar was slecht maar ook een natte zomer dus nog een jaar geprobeerd. Hier teelt men vaak Bintje en Blanche, die Blanche daar ben ik ieder jaar te laat mee tot nu toe, maar die bewaard echt héél erg goed en is ook een prima friet aardappel. Hier komen binnenkort al weer de aardappels in de winkels, misschien dit jaar er op tijd bij zijn.. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted January 6, 2021 Share Posted January 6, 2021 Hier doet de Texla het al 2 jaar slecht, daarvoor vele jaren geteeld met succes. Dus die zet ik dit seizoen eens een keertje niet. Ik ga denk ik weer iig Annabelle en Agria of AnaÏs zetten. Geen bewaaraardappels, dus ik kan je vraag verder niet beantwoorden Appelvrouw. Ik laat mijn aardappels namelijk in de (zand)grond zitten tot ik ze nodig heb, dus dan zijn die vroege rassen ook nog erg goed te oogsten de hele winter en ook in het voorjaar nog. Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amrutten Posted January 6, 2021 Share Posted January 6, 2021 (edited) Afgelopen jaar 4 soorten geteeld. Vitabella, Obama, Sayada en Melody. Prima opbrengst. Zouden vastkokend moeten zijn allemaal. Nou de laatste 3 werden pap als je ook maar even niet oplette. Dus die komen niet terug. Bewaren is moeilijk, want mijn kelder is constant 17 graden. Ik laat een deel gewoon in de grond zitten, maar dan oogsten de woelmuizen mee... Wat er lag is intussen opgeruimd, want uitgelopen en rimpelig. Dit jaar: Vitabella, Amanine, Michelle, Gourmandine en Tentation. Nieuwe kansen. Edited January 6, 2021 by Amrutten Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vinky Posted January 6, 2021 Share Posted January 6, 2021 Hier doet de Texla het de afgelopen twee jaar ook minder, zoals bij @Jorieke123 maar ik denk dat het een kwestie is van droogte in het groeiseizoen. Het is zoals @Patrijs zegt: Texla's moeten kunnen doorgroeien, en bij droogte in het voorjaar doen ze dat op zandgrond niet. Als - als we nog weer zomers krijgen die minder verzengend zijn dan in de afgelopen drie jaar, met meer regen, dan blijf ik bij de Texen als bewaarsoort. En als niet, dan 🙄 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hoekman Posted January 6, 2021 Share Posted January 6, 2021 De naam is al genoemd, maar voor mij is Sayada een goede bewaaraardappel. Die begint pas laat te spruiten. Die eet ik als laatste dit jaar. Zal ergens in mei/juni zijn. Texla wordt ook veel genoemd. Was bij mij niet resistent en had veel last van ritnaalden. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vinky Posted January 14, 2021 Share Posted January 14, 2021 Ik zal eens nagaan @hoekman of Sayada iets voor me is. Al blijf ik tevreden met Texla als laat ras dat hier nog nooit phyto kreeg. Vraat van ritnaalden kom ik inderdaad vaak tegen op Texla's, en vaker naarmate ze later worden geoogst. Problematisch vind ik dat niet. Met het schillen van de piepers verwijder ik de kleine en ondiepe vraatplekjes met veel plezier. En eet er lekker van 🤗 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
y-cam Posted January 16, 2021 Share Posted January 16, 2021 (edited) Ik zet enkel vroege aardappels. Allicht wordt het weer Amandine (Gourmandine) of misschien een andere lekkere, vroege soort zoals Belle de Fontenay. Vorig jaar had ik ook corne de gatte: heel lekker om te roosteren in de oven (met wat olijfolie, peper, zout, paar takjes tijm of rozemarijn en enkele teentjes knoflook), maar de opbrengst viel wat tegen. Edited January 16, 2021 by y-cam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rdenk Posted January 16, 2021 Share Posted January 16, 2021 (edited) Dit jaar ga ik beginnen met een langgekoesterde wens: de in Engeland bekend staande Christmas potatoes. Met dank aan levenvanhetland. Al jaren was ik op zoek naar dit ras.( King Edward) Het lijkt me ontzettend lekker om met de Kerst verse aardappelen uit eigen moestuin te kunnen eten. Daarnaast zet ik ook weer de alouette. Heb ik zeer goede ervaringen mee. Zelfs afgelopen jaar heb ik daar een goede opbrengst van gehad. En een klein beetje carolus. Edited January 16, 2021 by rdenk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eefjes-Moestuin Posted January 16, 2021 Share Posted January 16, 2021 vorig jaar de aardappel linda gepoot, een Duits ras, maar de opbrengst viel tegen. ik had een paar aardappels van 2019 nog in de schuur liggen van een pretpakket. een aardappel mix uit de winkel van kerst 2019 en deze deden het in verhouding veel beter. Dus afgelopen kerst 2020 weer z'n pakket gekocht en ze klaar gezet om te laten spruiten. de rassen die er dit jaar in zitten zijn: Jazzy Franceline La Ratte Zoë Vitelotte Noir Ben benieuwd wat deze zullen opbrengen. Quote Eefjes Moestuin - https://www.youtube.com/channel/UCKv5j8NfhwIK0UnGV-fd9DQ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeanne heijmans Posted January 16, 2021 Share Posted January 16, 2021 Ik twijfel nog of ik aardappels zet,graag zou ik een vroege aardappel willen,die zeer smaakvol is.wie weet er een goede aardappel? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redzebra Posted January 16, 2021 Share Posted January 16, 2021 Lady christl, heel vroeg, gelig heel smaakvol, maar ja smaken verschillen 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
y-cam Posted January 18, 2021 Share Posted January 18, 2021 Op 16-1-2021 om 21:37, Jeanne heijmans zei: Ik twijfel nog of ik aardappels zet,graag zou ik een vroege aardappel willen,die zeer smaakvol is.wie weet er een goede aardappel? Amandine of Belle de Fontenay. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrijs Posted January 18, 2021 Share Posted January 18, 2021 Ben ik de eerste?? 🙄 Vandaag 21 Triplo aardappels gepoot. Laat het voorjaar maar beginnen...... 1 Quote De moestuin van Patrijs Link to comment Share on other sites More sharing options...
jwedding Posted January 21, 2021 Share Posted January 21, 2021 Zo wat zijn jullie snel! Ik ga dit jaar voor het eerst een bak opofferen om wat aardappeltjes te telen. De bak is 90x60x60 en zou hier graag Roseval in telen, iemand tips of misschien een beter alternatief voor een beginner? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrijs Posted January 21, 2021 Share Posted January 21, 2021 Ja, ik ben weer veel te snel, maar risico's zijn er om genomen te worden....😉 Roseval is een leuk aardappeltje. Het is wel een wat oudere soort en voor de kleigrond, dus wordt hier niet geteeld. Let op voor phythoptora dus ruim planten zodat het blad snel droogt en niet sproeien of gieten over het loof! Zorg zeker er voor dat er 's morgens zon is op de plek zodat de dauw snel kan drogen. Ook niet te rijke grond gebruiken (weet niet wat voor bak je hebt, met glas? Dan veel luchten) want dan groeit vooral het loof i.p.v. de knollen en bij lang loof blijft het loof ook langer nat. Afhankelijk van de standplaats na voorkiemen zo vroeg mogelijk poten (zonder glas v.a. half maart) en klaar na ongeveer 100 dagen. Succes! Quote De moestuin van Patrijs Link to comment Share on other sites More sharing options...
jwedding Posted January 21, 2021 Share Posted January 21, 2021 Ha Patrijs, Het is een bak gevuld met grond, vorig jaar hebben hier bonen in gestaan. Misschien toch maar een andere soort zoeken als Roseval het niet zo goed doet in grond. S'ochtends van 8 tot ± 13.00 staat er zon op de bak en ze staan in de buitenlucht. Het wordt de bak het dichtste bij het raam. (De foto is trouwens van vorig jaar, er zat toen nog geen aarde in.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tuinLB Posted January 21, 2021 Share Posted January 21, 2021 Ik ga komend jaar voor Anais en Texla, Afgelopen jaren steeds Frieslanders geteeld maar die vielen de laatste 2 jaar toch wat tegen daarom ga ik dit jaar Anais eens proberen. Texla heb ik nog niet eerder geteeld maar hoor er veel goede verhalen over, zowel wat betreft opbrengst als smaak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted January 21, 2021 Author Share Posted January 21, 2021 Geinige bakken @jwedding. Enne @Patrijs, idd errug vroeg. Hopelijk gaat het goed. Hier is tot mijn verwondering nog geen aardappel te zien bij de verkopers..meestal zijn ze er vroeg bij. Roseval is goed dat die genoemd is, die ga ik in ieder geval zoeken, vind ik een heerlijke aardappel. Rosabelle ook trouwens. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrijs Posted January 21, 2021 Share Posted January 21, 2021 Wel onder glas 🤫 het is al vroeg genoeg.... @jwedding: Die bakken staan wel zo dat je ze goed in de gaten kan houden. Ik vind het toch knap als er zo gemoestuind wordt. Je zal een stukminder last van nachtvorst hebben maar ik verbaas me altijd er over dat er in borders of bakken langs muur of schutting getuind wordt. De meeste planten houden van zo veel mogelijk zon, en ik zou ze ook centraal in de tuin zetten. Vroeger heb ik ook wel eens geprobeerd in een stadstuintje groenten te kweken maar ik heb toch maar weer snel een moestuin genomen. Als bij jou de boontje gelukt zijn dan moet dat met de Rosevals ook kunnen. Ik zou ze niet uitsluiten als je licht bemeste grond in je bakken hebt zitten. Je kan er eventueel nog een gift kali bij doen in het seizoen. Hier is het puur zandgrond, en dat stelt eisen aan het pootgoed. De Roseval is een vroege aardappel dus veel risico loop je niet, je kan altijd nog een nateelt doen bij oogst in juni. Quote De moestuin van Patrijs Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vinky Posted January 21, 2021 Share Posted January 21, 2021 Op 18-1-2021 om 15:07, Patrijs zei: Ben ik de eerste?? Nee @Patrijs, op 16 januari had ik al 2 overgehouden Frieslandertjes gepoot in een 10-liter pot. Niet voor de grote oogst maar uit ongeduld & omdat het zo lekker is om extra vroegen te hebben. Ze staan nu nog binnen, kamertje zuid, 10 graden. Als de nachten wat warmer worden gaan ze naar buiten. Over een week of wat nog zo'n emmer. Maar je bent zeker de eerste die er vol voor gaat. Die 21 van jou vind ik indrukwekkend veel en optimistisch, maar inderdaad: wie niet waagt 🙄.Succes! Ook hier @tuinLB viel de oogst van de Frieslanders afgelopen twee jaar wat tegen, en ik denk eerder dat dit ligt aan droogte in het voorjaar dan aan het ras. Juist vroege snelgroeiende rassen hebben in het voorjaar volop water nodig. Zoals hierboven al te lezen is, lijkt Texla vooral geschikt voor zandgrond en als je daar op tuiniert, is het een goede pieper qua opbrengst. De smaak is niet bijzonder - geen aardappeltje dat je met kruidenolie eet als delicatesse, meer iets voor de stevige prak en de doordeweekse AVG (aardappels vlees groenten). Succes iedereen met het kiezen van nieuwe soorten 👍 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jwedding Posted January 21, 2021 Share Posted January 21, 2021 28 minutes ago, Patrijs said: Je zal een stukminder last van nachtvorst hebben maar ik verbaas me altijd er over dat er in borders of bakken langs muur of schutting getuind wordt. De meeste planten houden van zo veel mogelijk zon, en ik zou ze ook centraal in de tuin zetten. Vroeger heb ik ook wel eens geprobeerd in een stadstuintje groenten te kweken maar ik heb toch maar weer snel een moestuin genomen. Ik moest wel, we hebben een klein stadstuintje In de grond hier durfde ik niet aan, het is zandgrond maar dat is omdat de gemeente het jaren geleden heeft afgegraven en opgehoogd omdat er een oude staalfabriek heeft gestaan. De bakken pikken gemiddeld toch zo'n 6 uur zon mee, de voorste meer. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mellie Posted January 21, 2021 Share Posted January 21, 2021 Ik heb vandaag de teufelhorntjes achter de tv gelegd. Ze waren al een beetje aan het ontkiemen. Edit: de aardappel buiten heb ik een vliesje aangetrokken. Stond er ondanks de koude, goed bij, maar had dat ding toch. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.