Jump to content

Ziziphus jujuba


permanatuurtuin
 Share

Recommended Posts

Heeft iemand van jullie al eens vruchten aan de jujube gekregen? Ik heb als het goed is Lang (2st) en Li (2st) staan. Daarnaast heb ik nog drie ongeïdentificeerde planten staan, maar waarschijnlijk zijn het ook Li of Lang planten. Li is voor vers gebruik en Lang om te drogen. Ik heb ze in de löss bodem op het zuiden staan, om ze zoveel mogelijk licht en warmte te geven. De bodem is in dit stuk van het weiland wat droger, omdat het hellend is en er puin in de grond zit. In Amerika heb je veel meer rassen, maar helaas kunnen we deze hier niet kopen. Weet iemand van jullie een kweker in Europa die meer rassen aanbiedt?

Link to comment
Share on other sites

Nee helaas niet, maar ik heb slechts 1 ongeïdentificeerd exemplaar van fruitbomen.net. Evenals met Feijoa (ook 1) heb ik mij destijds laten misleiden door de claim dat deze soorten zelfbestuivend zouden zijn. In het geval van Feijoa is dat slechts bij een enkel ras (deels) het geval zodat ze deze claim nooit mogen maken, omdat Houweling zelf het ras niet weet (is door mij persoonlijk nagevraagd).

 

Googlen in Frans, Spaans, Italiaans, Pools en Tsjechisch (is even wat werk, maar leve Google translate) levert bij dit soort exoten vaak verrassende resultaten op. Ik heb in elk geval net 1 leverancier in Frankrijk gevonden die ook zegt te leveren aan particulieren en die een gevarieerd aanbod heeft.

 

http://www.pepinieredubosc.fr en onder "jujubiers" kan je het ras "Provence" (naast Lang) aanschaffen.

Verder heeft hij b.v. 5 rassen Feijoa (3 leverbaar momenteel) te koop. Wellicht dat wij een eventuele aankoop kunnen combineren wanneer dat veel zou schelen qua verzendkosten. Ik heb alleen een beetje weinig plek over in mijn tuin...

Link to comment
Share on other sites

Hi Goldfish,

 

De ziziphus is een 'Lang'. Deze staat alom beschreven als zelfbestuivend. Van de feijtoa heb ik afgelopen jaar zelfs zelf fruit kunnen eten. Mocht je meer informatie nodig hebben dan weet je mij te vinden.

 

Nu wat betreft de vraag. Komen de planten wel in de bloei?

Kijk ook eens op onze webwinkel: Fruitbomen.net, Facebook, Twitter

Link to comment
Share on other sites

@ Frank,

 

Dank voor het vermelden van het ras, bijzonder nuttige info! Ik heb dit vorig jaar nagevraagd maar ik kreeg geen inhoudelijk antwoord van je broer.

 

Weet je ook het ras van de Feijoa die jullie aanbieden? Gezien het aanbod elders zou het mij niet verbazen als het om een Mammo(u)th gaat. Een ras dat volgens 1 Franse bron deels zelfbestuivend gegeven wordt, maar een uitgebreide rassenlijst (met literatuur verwijzingen) uit Nieuw Zeeland ontkent dit en beveelt zeer sterk "Triumph" als bestuiver aan.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Even een slapend topic naar boven halen.

 

Mijn eerste zaden van Zizyphus jujuba zijn gekiemd en dat gaat eigenlijk opvallend gemakkelijk en snel. Alleen het kraken om de zaden te bereiken is echt een avontuur....zaden zitten in een zeer hard "nootje", dat in een notenkraker o.i.d. veel druk nodig heeft en daarmee snel verpulvert

 

Ben ook benieuwd naar ervaringen met zaai, opkweek en groei?

Tot hier ging het topic alleen over rassen (wat de ouders zijn van mijn zaden weet ik echt niet) en bestuiving. Maar ik zou ook wat algemenere ervaringen met deze boom (of toch meer een struik?) in onze contreien op prijs stellen.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Tweede zomer meegemaakt voor een exemplaar van www.fruitbomen.net. Is ruim 2 meter hoog. Pas eind september eerste bloemvorming dus geen goede bloei of bestuiving. Nul vruchten. Zou om het ras "Lang" gaan dat zelfbestuivend is, maar wanneer de bloei zo laat op gang komt , kan je vruchten vergeten. Heeft eigenlijk een periode van zeer warm weer nodig. Kan wel goed tegen vorst.

 

Of ik verplaats hem naar de kas voor een laatste kans of de boom gaat weg.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb de rassen Li en Lang bij elkaar in 1 plant gat gezet. Ze doen het prima en zijn 2 m hoog ik had in mei wel bloemen en vrucht waar het niet dat de eksters ze pakten.

 

Ook ik zag nabloei in september maar zou ze zeker een paar jaar de kans geven. Ik ken iemand die er jaarlijks behoorlijk van oogst maar dat had wel wat tijd nodig.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Mijn jujubes willen helaas nog niet.

 

Weet iemand of je ergens ook andere rassen kunt kopen dan Li en Lang?

 

In Amerika hebben ze veel meer goede rassen. Ik ben benieuwd of ik er ooit vruchten aan krijg, maar het zijn nog jong geplante planten, dus het kan zeker 3-5 jaar duren eer ze goed genoeg geworteld zijn om vruchten te geven. Het kan zijn dat ik op dit moment alleen mannelijke bloemen krijg.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Jawel! Het is zover, ik heb twee"Lang " struikjes van ongeveer drie jaar oud. Gekocht bij "Fruitbomen.net", en "Palmaverde". Ze staan nu ongeveer twee jaar in de grond. Hebben nu voor de tweede keer bloemetjes. een wat meer dan de andere. EN!!! Zowaar 1 heel dadeltje. Als die ook nog afrijpt, wordt het smullen. Ik ben benieuwd. Ik hoop op fruit, wat laat te oogsten, en goed te bewaren. Oh, kwekerij de "Zoetewei" zou de "Li", de "Lang" en de "Spinoza" te koop hebben.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Bij mij zijn de planten in de vollegrond nauwelijks gegroeid. Ze hebben matig gebloeid en de meesten staan er nu drie jaar.

 

Ik heb dit jaar echter ook wat planten in de kas gezet. Deze groeien echter fantastisch. Ze waren toen ik ze kocht rond de 30 cm (waren ze dat jaar al vanuit de enten gegroeid en in de kas zijn sommige planten nog eens dertig centimeter gegroeid, dus rond de 60 cm in één jaar. Ze hebben aan één stuk door gebloeid, maar nog geen vruchten. Ik heb er wel vertrouwen in als ze volgend jaar en het jaar erna ook zo bloeien dat ik vruchten krijg. Ik denk dat ze buiten nooit wat worden, maar ze staan er, dus ik laat ze voorlopig ook maar staan.

 

Ik ben benieuwd naar de smaak. In de kas is het warm en droog en hier houden ze ook van en ik denk dat het voor jujubes met name in de winter belangrijk is dat het droog is. Dit kan ik ze in de kas bieden.

Link to comment
Share on other sites

Bij mij hebben ze beiden, toch wel enkele 10 tallen bloemetjes. Echter, ik zie er nooit geen bijen op, terwijl die er wel zijn. Misschien hebben ze andere bestuivers nodig? ik heb nog steeds, 1 enkel dadeltje. Ik ben ook erg benieuwd, naar de smaak. Ik heb in China, verschillende varianten gegeten. Van 1 centimeter groot, tot zo groot als een kippenei. Grappig genoeg, vind men in China, de jujubes geen fruit, maar een (medicinaal) kruid. Net zoals de goji.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb verschillende cultivars gegeten. Sommigen zijn vers, of gedroogd een beetje droog en melig in de mond. Vooral de kleinere, die chinezen "hong zao'', of rode dadel noemen zijn niet zo lekker. De grotere "ta zao" of grote dadel zijn vaak wat beter van smaak. Ze hebben beide wel duidelijk een zoete smaak .Beide zijn in NL te koop in de chinese supermarkten. Ik hoop dat ik niet off topic ga, maar traditioneel worden ze in china vaak gebruikt, in soepen, pap, gebak of zelfs in de thee. Mijn dadeltje is nog klein, kleiner nog dan en in de winkel gekochte "hong zao", dus ik moet voorlopig nog wachten voordat ik kan proeven. En ik blijf zoeken naar andere rassen dan "Lang". Nogmaals, en ik val in herhaling. In de kruiden markten in China liggen meerdere cultivars te koop. Ik ben ook benieuwd, of mijn planten na 3 jaar zo weinig produceren, vanwege hun onvolwassenheid, of vanwege een gebrek aan bestuivers.

Link to comment
Share on other sites

Ha! Mijn oogst is enorm uitgebreid! I.p.v. 1 enkel dadeltje, heb ik er nu zowaar 3! aanhangen. Ik kijk er naar uit.

Ik heb mijn chinese connectie nog gevraagd, naar soorten dadels. Ze weet helaas niets van namen, of soorten. Ze wist me wel te vertellen, dat behalve rode "hong zao", en grote "ta zao" dadels, er ook nog vers te eten/groene "qing zao" op de markt te vinden zijn. rood/bruin van buiten, maar groen van binnen.

Link to comment
Share on other sites

Zeker niet mogelijk om zaden uit China opgestuurd te krijgen? In Amerika hebben ze ook veel rassen. Ik kan mij niet voorstellen dat er geen rassen in ons klimaat geschikt zijn. Hopelijk worden de vruchten goed. Ik denk dat de plant gewoon enige omvang moet hebben voordat je vruchten kunt verwachten. Ik zal weer een jaar geduld hebben.

Link to comment
Share on other sites

Mijn connecties wonen in Harbin, een stad van 11 miljoen inwoners. Naar het postkantoor gaan is een hele onderneming. Vooral omdat je niet van uit alle kantoren naar het buitenland mag zenden. Er is echter misschien een makkelijker oplossing. Als je kijkt bij aziatische-ingredienten.nl/adreslijst/, zie je vast wel een Chinese supermarkt in de buurt, anders in Amsterdam even kijken. Of in Belgie.

Daar zijn volop verschillende soorten te koop. Ze verkopen soms ook verse producten, hoewel ik dat niet weet van de jujubes. Maar pitten zitten er wel in. Vraag niet naar jujubes, maar naar Chinese dadels.

Ik heb ook nog wel hoop op ooit redelijke oogst, dat lukt idd in de V.S. ook, dus waarom niet hier. Bij mij is het misschien een probleem dat ik alleen maar 2 Lang heb staan. Veel planten doen het toch beter met verschillende rassen bij elkaar om te bestuiven. Ik denk, dat ik volgend jaar bij de Zoetewei nog eens ga kijken voor een Li of anders de Spinoza. Wat mij erg interessant lijkt is, dat je de vruchten erg lang aan de struik kan laten hangen. Nou moet ik zeggen dat mijn zoon bijna geen fruit van de struik eet, dat wordt met jouw kinderen wat lastiger.

Link to comment
Share on other sites

Klopt, wat Mastert zegt, zo ik heb de gedroogde vruchten (met pit) gekocht bij de Chinese toko die in het Markthal, te Rotterdam is. Ik heb in Amerika heel veel vrienden en bekenden wonen, dus mocht jij een webwinkel vinden die zaden kan leveren naar een Amerikaans adres, maar niet naar Nederland, dan kan ik iemand vast wel om een gunst vragen. Planten zullen niet door de douane komen helaas.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Hallo Bart, mag ik vragen, hoe groot de vruchten zijn? Als je dezelfde grootte blaadjes heb, als bij mijn Lang, zijn ze waarschijnlijk niet zo groot. De kleinste variatie, die ik gegeten heb, zijn toch nog altijd wel minstens een centimeter. De kleur lijkt me perfect. Ik ge morgen eens kijken, of die ban mij rijp zijn.

Link to comment
Share on other sites

Duidelijke foto, bedankt. ik denk, dat als de vrucht gedroogd is je op het formaat uitkomt, dat je hier in de supermarkten, en bij de chinese artsen kan kopen. Iets meer als een centimeter, een hong zao/rode dadel. Die van mij, zijn nu nog wel beduidend kleiner, ik schat een centimeter. Ik zie nu wel de eerste verkleuring voorzichtig aan verschijnen. Ik hoop dat het weer goed genoeg blijft om mijn drie vruchtjes te laten rijpen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...