Jump to content

sytam

Members
 • Content Count

  33
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Zuid-Holland
 1. Bato is een leverancier van plastic bakken. Misschien even specificeren welke afmeting je bedoelt. (ik gok de bekende aardbeienbak)
 2. Ter Info Komende week is de 1+ 1 gratis actie bij de Gamma. Dus 1,85 per 40 liter zak staat er in de folder.
 3. Bodemwarmte stellen ze zeker op prijs. Ik kweek ze op in pot, logischerwijs is de bodem dan ook warmer. Ik heb de indruk dat het hier dan ook aardig voorloopt op de volle grond kweek. Begin juni had ik de eerste vrouwelijke bloemen. Die ik overigens heb weggeplukt, omdat vorig jaar de groei stopte na de eerste zetting. Gister kon ik het niet laten om de eerste door te snijden. Net iets te vroeg maar wel smakelijk.
 4. Dit jaar heb ik veel last van de de susuki fruitvlieg. Met name in de kersen, maar ook in de bramen en frambozen heb ik ze dit jaar gevonden. Vorig jaar ontdekte de eerste ook in de frambozen en dacht toen ook dat het de frambozenkeverlarf was. Toen ik ze ook in cherrytomaatjes ! aantrof ben ik gaan uitzoeken wat de boosdoener was. En dit jaar zitten ze dus helaas in allerlei soorten fruit.......
 5. In theorie: Als je de pH te veel verhoogd kunnen bepaalde metalen (lees voedingsstoffen, sporenelementen) niet/minder in "vrije" vorm voorkomen. Daardoor zijn ze slecht opneembaar voor de plant. Mogelijk was de pH goed en is deze iets teveel verhoogd door het toevoegen van kalk. De plant groeit goed, dus ik zou er persoonlijk niets aan doen! na een herfst/winter met veel regen middelt het wel uit met de omgeving. Zeker niet proberen aan te zuren of op een andere manier in te grijpen.
 6. Ik heb hier twee oude bomen, onbekende soort, en vier nieuwe staan (november 2016 gepoot Kordia, Regina, Sylvia, Karina). Alles bomen hebben veel bloesem gehad en hebben kersen maar één van de oude bomen en just de Kordia hangen redelijk vol. Zeker voor zo'n jonge boom. Wel veel hommels en iets later bijen op de bloesems van alle bomen zien zitten. Maar die vlogen hier vorig jaar ook. Toch wat lokale klimaatverschillen?
 7. Misschien is de kas niet helemaal vergelijkbaar, maar mijn ervaring daar is dat met name krenten heel veel invloed heeft op de smaak en de schimmelgevoeligheid. Het aantal bladeren in de buurt van een tros lijkt weinig invloed te hebben, behalve lamsteligheid als de trossen vol in de zon hangen. Het lijkt me overigens dat het totaal aantal bladeren aan een plant in relatie tot het aantal trossen belangrijker is dan het aantal bladeren na de tros.
 8. Die aangroeisels op de takken is overigens korstmos. Dit haalt zijn voedsel uit de lucht. Gebruikt de boom alleen als plek om te zitten. je ziet deze soort ook wel vaak op paaltjes of oude stenen muurtes/dakpannen zitten Dit kan dus verder ook geen enkel kwaad voor de boom.
 9. De meeste schimmels kunnen dmv het vormen van sporen lange tijd overleven. Onder water zetten zal door de levende schimmels niet worden gewaardeerd, maar sporen kunnen dit prima overleven. Ik heb ook wel eens gehoord dat knolvoet slechter ontwikkeld bij een hogere pH. Zeker als je niet op kleigrond zit is extra bekalken toch wel aan te raden. Op kleigrond een beetje oppassen (meten =weten) omdat in een basisch milieu niet alle voedingsstoffen meer kunnen worden opgenomen.
 10. Grappig. Ik heb vorige week ook 4 planten gezet, twee in de kas en twee buiten. En ik heb ook alleen vrouwelijke bloemen op het moment. Vroeg me toevallig ook af of dat dit altijd zo is bij de eerste bloemen, of dat het aan de temperatuur van afgelopen dagen lag. Maar ik maak me geen zorgen; vorig jaar wilden de kinderen geen courgette meer eten aan het eind van de zomer,zoveel kwamen er van slecht's een plant
 11. Elemantaire zwavel, zoals die wordt gebruikt in zwavelverdampers, verzuurt de bodem wel degelijk. Het heeft alleen enige tijd nodig voordat er resultaat is. De zwavel wordt onder invloed van bacteriën deels omgezet in zwavelzuur waardoor de zuurgraad wordt verlaagd. Spuitzwavel lijkt me ook bruikbaar, maar vooral erg prijzig, gezien het doel wat je voor ogen hebt. Zelf heb ik er geen ervaring mee. Ik zou persoonlijk in eerste instantie zorgen voor veel orgnisch materiaal in de grond. Als dit nog niet aanwezig is lijkt turf/veen de aangewezen stof om toe te voegen. Nadeel is wel de herkomst van turf/veen; afgraving van natuur(lijke) gebieden . Het zuurder maken is iets wat vooral op kleigrond nodig kan zijn. Op zand en veengrond is dit meestal niet nodig.
 12. Glyfosfaat (= de werkzame stof in round-up) staat niet bekend om bijwerking op bijen. In principe is het een contactherbicide, wat inhoud dat het ook gebruikt wordt om bv specifiek onkruid tussen andere gewassen kapot te spuiten. Dus alleen planten waar druppels op terecht komen tijdens het spuiten worden aangetast. Tenzij hij flessen concentraat staat leeg te gooien op straat (gezien de prijs onwaarschijnlijk) zou ik me niet druk maken, en gewoon aardbeien poten. Tot een paar jaar geleden werden boomspiegels in de fruiteelt vaak onkruidvrij gehouden met dit middel. De appeltjes hangen dan op 50 cm afstand....... en de wortels van de appel/perenboomjes eronder...... (Of dit gebruik momenteel nog is toegestaan weet ik niet) Wat momenteel vaak in verband word gebracht met bijensterfte is imidacloprid. Als particulier is het niet heel makkelijk om hier aan te komen, maar dit werkt vooral tegen "beestjes" zoals luizen. Dit zal hij dus niet snel tussen de tegels spuiten. Eventuele bijensterfte kan ook met het bijzondere klimaat te maken hebben.
 13. Na enige discussie over de huidige inrichting van de vensterbanken heb ik afgelopen week de paprika en komkommer plantjes maar uitgepoot. Binnen groeide het heel snel, maar in de kas staat momenteel "stil". Hopelijk snel iets warmer zodat ze weer op gang komen.
 14. Zeker als de gemeente al een aantal jaar heeft gemaaid en afgevoerd heeft er al een aardige verschraling plaatsgevonden. Het belangrijks is dan met name het tijdstip van de eerste maaironde. Veel eenjarige soorten "redden" het niet omdat hun kop wordt gesneld voordat het zaad is gezet. Als er een paar jaar laat in de zomer wordt gemaaid zie je de diversiteit snel toenemen. Zelf met alleen klepelen en laten liggen van het maaisel is dit al het geval. Het juist tijdstip in combinatie met afvoeren zal snel resultaat opleveren. De meeste gemeentes hebben beleidsdocumenten over (ecologische) bermbeheer. Soms omdat ze hier daadwerkelijk iets mee willen bereiken en soms omdat het simpelweg goedkoper is als het vroegere beheer. Kijk eens of hier iets van te vinden is bij de gemeente. Mogelijk heeft de gemeente zelfs een ecoloog in dienst die eens mee wil denken?
 15. Zet mij ook maar voor 40 a 50 stuks op de lijst.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...