Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Ervaringen met watermeloen kweken?


Liesje

Recommended Posts

Hello peeps,

 

Ik ben enthousiast bezig om watermeloen (Sugar Baby) te kweken: zaadjes laten kiemen in een eierdoosje, en zodra de blaadjes zichtbaar waren heb ik ze verpot in potjes. Toen het weer eind april warmer werd heb ik ze verplaatst naar de kas buiten. Lekker zonnig en warm.

 

Nu valt het me op dat ze eigenlijk gewoon bijna niet meer groeien 2cyn1h0.jpg . Het lijkt ook haast alsof ze aan het verdrogen zijn ofzo, maar als ik ze water geef, sterven ze helemaal af. (zie linkerplantje) Wie heeft er ervaring met het kweken van watermeloenen? Moet ik misschien een tegel onderin mijn kasje eruit wippen en ze (gezien de ruimte, twee stuks ofzo) daar in de grond zetten? Dat ze dan ineens enthousiast gaan groeien? Het lijkt alsof ze nog best wel even kunnen groeien in die potjes. Of moet ik ze geen water geven maar een beetje natspuiten met een plantenspuit? Er staat al wel een groot glas water in de kas om de luchtvochtigheid te verhogen, maar ik heb niet het idee dat het heel veel helpt :-S.

 

Groetjes, Elise

Link to comment
Share on other sites

Ik kweek ze dit jaar ook voor het eerst, maar mijn eerste ingeving was net als die van Dennis, het wordt onder glas heel snel veel te warm, zeker met die zon en temperaturen van de laatste weken. Ik denk dat dat het is. Hans gaf het volgens mij vorige keer aan, leg eens een thermometer onder je glas gewoon om te kijken, dan schrik je waarschijnlijk hoe warm het daar is in de zon. Als de kas dicht is, is 40 - 50 graden misschien zelfs niet overdreven. Het was in ieder geval heel heet.

 

Ik wist niet van die water temperatuur af en heb gewoon met de tuinslang alles water gegeven, gewoon koud water, en bij mij zie ik geen nadelige effecten zo op het eerste gezicht, alles is mooi groen en groeit gewoon, voor zover ik dat kan bepalen natuurlijk .

 

Ik zou zeggen haal ze onder het glas vandaan, of zet het glas/de kas overdags open als dat kan.

Comprehend and copy Nature

Link to comment
Share on other sites

Thanks, goede tips allemaal . Het warme/lauwe water heb ik inderdaad wel eens eerder gehoord, dat heb ik vanavond voor het eerst geprobeerd met drie plantjes (om te zien of ze er idd blij van worden). Ik zal ook even de tempratuur in de kas in de gaten houden. Ik dacht altijd 'hoe warmer hoe beter', maar missien is het met die hoge tempraturen van de laatste tijd idd wel een beetje teveel van het goede . Het afharden van de plantjes heb ik inderdaad niet gedaan. Ik dacht dat het niet nodig zou zijn omdat het buiten al zo heet was. Mijn cherrytomaatjes heb ik ook direct buiten gezet, en die leken er geen last van te hebben (zijn al bijna een meter hoog :-S) Misschien kan ik nog een batch laten kiemen, en ze dan vervolgens laten afharden voordat ik ze buiten zet...

Link to comment
Share on other sites

Ik denk doordat het komt doordat je ze van binnen in de kas heb gezet.Je had ze eerst moeten afharden(laten wennen aan de warmte en het licht).

Afharden is alleen als je de planten van kas of huis naar buiten zet, als je je plantjes van binnen naar de kas zet is dat niet nodig.

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

Lijkt wel verwelkingsziekte.

 

Zaai nieuwe maar meteen in potje met puntje schuin naar beneden, niet verspenen, ik doe dat nooit.

Licht vochtig houden, niet te nat en zeker niet te droog eerste dagen in de schaduw.

 

Je kan je zaden enkele uren, ik doe tussen 12 en 24 uur voorweken tussen huishoudrol, 2 vellen enkele malen opvouwen zaad erop en weer zo een laag er bovenop, goed natmaken, geen plasvorming!

Doe dit in een doosje dat je kan afsluiten.

Link to comment
Share on other sites

@Borsalino: Ik dacht dat verwelkingsziekte iets was wat ze doorgaans oplopen in volle grond, natte omstandigheden, of contact met andere aangetaste planten? En de watermeloen staat hier helemaal Remi in zijn kasje . Maar ik zal bij mijn nieuwe batch je tips zeker meenemen .Wat bedoel je alleen precies met 'in potje met puntje schuin naar beneden' ? Het plantje scheef in het potje zetten ofzo?

Link to comment
Share on other sites

Liesje, verwelkingsziekte komt ook bij zaaien in potjes voor hoor.

Zoals AardbeiJim het al aangaf, het zaadje schuin met puntje naar beneden in de aarde, heb ik opgevangen van Greener-Sebas van op een ander forum, bij het opkomen lost het zaadomhulsel dan beter en blijft niet plakken aan het jonge kiempje.

 

Rommert, je kan natuurlijk nog altijd zaaien, maar of het nog iets word van vruchten hangt van de zomer af en de nazomer.

Waarom zou je niet proberen, niet geschoten...........................hoe was het nu ook alweer?

Link to comment
Share on other sites

Ik heb je tips allemaal verwerkt in een nieuwe batch , eens kijken wat ik er deze keer van bak . Ik hou jullie op de hoogte van mijn vorderingen...

 

@Rommert: Ik had laatst ook een watermeloen om die reden gekocht. Ik was toch een beetje teleurgesteld toen het er één bleek te zijn die was geteelt zonder zaadjes, haha. Succes!

Link to comment
Share on other sites

Zelf heb ik dit jaar voor het eerst zowel een kas als een tuin. Ik heb ook een Sugar Baby plant in de kas staan sinds half april en bij mij heeft de plant ook een week of langer toen ik hem in de kas had gezet 'stilgestaan'. Echter toen de eerste echte bladeren verschenen groeide hij snel weer verder. Bij het verplanten naar de grote pot heb ik hem wel tot aan de kiemblaadjes in de grond gezet. (Ik had ergens gelezen dat dat moest). Qua water geven heb ik niks bijzonders gedaan. Elke dag water zodat de grond vochtig blijft en geen koud maar lauw water.

Blijkbaar heeft het resultaat gehad. Ik snap trouwens alleen niet zo goed waar de draden die uit de plant steken voor zijn. Het lijkt mij dat watermeloenen te zwaar zijn om te klimmen.

http://www.hobbyzaden.nl

Zaden te koop al vanaf 0,25 €.

Link to comment
Share on other sites

Hey Lisa,

 

Mooie plant!!!

de mijne zijn ongeveer evengroot als die van Liesje.

 

Het is de eerste keer dat ik watermeloen plant en heb toch enkele vraagjes

(de zaadjes komen uit Spanje, dus de uitleg op het pakje is Chinees voor mij )

 

De plantjes zijn nu zo'n 5cm hoog.

 

- Wanneer kan ik ze in volle grond zetten?

- In sommige potjes zijn meerdere plantjes uitgekomen. Mag ik beide plantjes naast elkaar uitplanten? of moet ik er eentje 'dood doen'?

- Hoeveel ruimte moet ik voorzien? 130x130 cm staat er op het pakje, maar dat lijkt me veel

- Kan ik ze ook buiten planten?

- of laten klimmen aan touw?

- Zijn er nog dingen waar ik rekening mee moet houden?

 

Al vast bedankt voor de reacties,

Stefan (jandeloper)

Link to comment
Share on other sites

Hoi Stefan,

 

Dank je wel voor het compliment. Ik zag dat er ook al knopjes aan zaten, dus hopelijk gaat er over niet al te lange tijd een watermeloen aan groeien.

 

Wat betreft de ruimte die je moet aanhouden voor 1 plant. De plant op de foto die ik heb geplaatst staat in een pot van 42 cm breed. Dus ik denk dat 130x130cm niet eens zo overdreven is. Hoewel ik wel denk dat als je de planten een beetje in de gaten houdt en indien nodig wat blad en stengels verwijderd, dat je makkelijk 100x100cm kan aanhouden.

Als je genoeg ruimte hebt voor alle zaailingen dan hoef je geen plantjes dood te maken. De plantjes die nu met z'n tweeën in een potje staan moeten alleen wat voorzichtiger behandeld worden omdat de wortels door elkaar kunnen zitten.

 

En als ik mij niet vergis dan was het gisteren 'ijsheiligen', dat is officieel de datum dat de kans op vorst na deze datum vrijwel nihil is. Dus qua temperatuur zouden ze al naar buiten kunnen. Maar ik heb gehoord sommige zaailingen erg aantrekkelijk zijn voor vogels, ik heb echter geen idee of dat ook voor watermeloenen geldt. Bij mij staan ze in de kas dus ik heb mij daar ook niet in hoeven te verdiepen.

 

Verder idealiter de grond vochtig proberen te houden, maar niet kletsnat. En als de vruchten eenmaal beginnen te groeien en ze staan in de volle grond. Dan kan je het beste de vrucht op een tegel, worteldoek of een andere droge ondergrond leggen om te voorkomen dat ze nat blijven en kunnen gaan rotten.

 

Ik hoop dat je hier wat aan hebt .

 

Groetjes,

Lisa

http://www.hobbyzaden.nl

Zaden te koop al vanaf 0,25 €.

Link to comment
Share on other sites

Hey allemaal! Even een kleine update terwijl de nieuwe batch aan het kiemen is: de lauw/warm water-truc lijkt te werken! Ze hebben nog geen enorme groeispurt gekregen ofzo, maar ze staan er wel weer redelijk florisant bij

Link to comment
Share on other sites

Kijk nou toch ! Een van mijn watermeloenplantjes die ik , allang opgegeven had, hier gewoon bloemetjes! Ik tel 5 mannelijke bloempjes en één vrouwelijke! Even afwachten hoe het zit gaat ontwikkelen...Verder nog één klein vraag aan de kenners onder ons: willen watermeloenen perse in de grond, of zijn ze ook prima gelukkig in een pot? 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...