Jump to content

Persica († december 2016)

† december 2016
 • Posts

  1,219
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Persica († december 2016)

 1. dag forumleden ,hartelijk bedankt voor al het medeleven en bloemen bij het overlijden van mijn man persica,william.Nu zondag 12 maart vanaf 10u tot 14 u wil ik een dag houden om zijn vele boompjes,boeken ,sproeistoffen te verkopen want het zijn er teveel en zoveel weet ik er ook niet van .Aan veel boompjes hangen geen naam en ik weet ook dat er onderstammen bij zijn .Moest iemand interesse hebben stuur me een bericht op het nr 0629044783,dan stuur ik het adres door waar ze staan .groetjes els
 2. Interessante vraag. Sinds enkele jaren ben ik in het bezit van vruchtdragende bomen van enkele Japanse zaailing pruimen en Pluots. Oorspronkelijk kwamen deze gekochte vruchten uit: California, Z. Afrika, Zuid Spanje. Ondanks dat deze fruitsoorten in een geheel ander biotoop zijn opgegroeid doen de nakomelingen (uit zaad) het in ons klimaat goed, wel is het zo dat deze bomen nogal vrij vroeg in het voorjaar gaan bloeien, met grote kans dat de bloesems bevriezen. Mijn doel voor de aankoop van deze soorten fruit is gebaseerd uit pure interesse ook ik wilde graag weten of deze variëteiten het in ons klimaat doen. Ik ben zeker geen voorstander om zulk fruit vaker aan te schaffen, trouwens het fruit word er veel te vroeg geplukt en is vrijwel smakeloos, echter de zaden werden bomen en daar was het mij om te doen . Een belangrijk punt bij dit soort bomen is de bestuiving, ik heb de indruk dat afhankelijk van het weer de kwaliteit van het stuifmeel maar ook van het nectar een belangrijke factor is. Honing bijen zijn nogal kieskeurig, ze houden niet zo van “vreemd”stuifmeel maar metselbijen daarentegen kijken niet zo nauw, bovendien vliegen ze al vrij vroeg in de lente. Bij Japanse pruimen en Pluots is het zo dat deze fruitsoorten enkel bestoven kunnen worden via kruisbestuiving, dit houdt tevens ook in dat deze gelijktijdig moeten bloeien. Gelukkig beschik ik inmiddels over geschikte bestuiver soorten. weknow vraagt: "Wat ik me echter afvraag is hoe het groei, bloei en vruchtgedrag van dit soort rassen is in ons klimaat.?" Voor zover het in mijn mogelijkheden lag heb ik deze bomen kunnen vergelijken in: vruchten, groeikracht, bloei etc. via Plantpatenten van de originele planten. Ik kom tot de conclusie dat mijn bomen gedurende de laatste vijf jaar het relatief goed doen in ons klimaat, waarschijnlijk spelen de zachte winters van de afgelopen winters hierin een grote rol.
 3. Hoi Erny, jammer dat het Belle de Thuin ent materiaal door een ziekte niet is aangeslagen , als je wil, kan ik nieuw mooie ent takjes naar je opsturen.
 4. Suriname heeft voor het grootste deel een tropisch regenwoudklimaat. Met een relatieve luchtvochtigheid van 80% De gemiddelde minimumtemperatuur bedraagt het gehele jaar door ongeveer 23 graden Onze vruchten welke genoemd worden in je vraag kunnen er echt niet overleven. Vruchtbomen van ons gematigd klimaat hebben een rustperiode nodig dus een (winterperiode) deze koude periode komt nooit voor in een tropisch klimaat. Tip: Stap over op: Bananen papaya's, mango's etc...
 5. Op zich zou je misschien denken dat gewone zandgrond helemaal niet zuur is, maar het tegendeel is het geval. Gewone zandgrond is wél zuur. Dus je zou zelfs je grond misschien wel kunnen verbeteren met champignon mest.
 6. Het is weer bijna winter, tijd voor de jaarlijkse: 'Kalk"strooibeurt... echter, kijk uit wat je doet ik ken voorbeelden bij wie het goed mis is gegaan, stel je gebruikt een flinke portie Champignon mest ja, sowieso (altijd) met veel kalk er in, + je hebt al een pH waarde van de grond bv. tegen de 7 aan, en dan nog eens de jaarlijkse dosis welke je vrijwel opgedrongen krijgt door de deskundige tuincentra adviseurs. Gewoon omdat kalk moet ! ...? Kan ook teveel zijn, eenmaal een teveel aan kalk in de grond, krijg je het vrijwel niet meer uit de bodem. Je spinazie zal bv nooit meer diepgroen zijn, teveel aan kalk blokkeert bv. de opname van IJzer en andere essentiële meststoffen. Nog een fabel wegnemen: nee perziken en nectarines houden niet van té veel kalk. pH van 6.4 is ideaal.
 7. Ik heb afgelopen jaar de proef gedaan met de grote witte bonen uit een gewoneToko shop, op het zakje stond Lima boon. Ondanks ik maar enkele zaden had gelegd heb ik toch zowat dezelfde hoeveelheid als van het zakje kunnen oogsten. Het waren geen bio bonen Deze bonen vragen een goed bemeste bodem. zie ook : lima-of-boterboon-t14528.html?hilit=lima bonen
 8. Yep, mijn buren hebben een Elstar in een grote speciekuip staan en dit gaat prima! al jaren. Ga er maar van uit dat Elstar zich zelf kan bestuiven !
 9. Kersen zijn niet de aller makkelijkste fruitbomen... onderstam, standplaats en bestuiving zijn erg belangrijk en als je die niet kent en, meestal is dit tegenwoordig het geval, dan blijft het een gok wat de groeikracht betreft, zelfs geënt op een 'zwak 'groeiende onderstam' zoals de gangbare Gisela 5 waar men nu veel op ent, schiet de boom toch nog meestal zo'n 4 a 5 meter de lucht in als hij op goede grond staat... en wil je dit wel? Met een degelijke snoeiwijze (wat ook nog niet zo simpel is) kun je de kers in toom houden, er zijn wel enkele kersen onderstammen waardoor de boompjes hoogstens 2 a 3 meter hoog worden, maar deze kom je dan weer niet tegen in de particuliere verkoop.
 10. Wat Yuras zegt: Ga naar een tuincentrum. Geen moeilijk gedoe zou ik zeggen. Je bent niet in het bezit van een tuin ?, Nou gewoon een potplant kopen dan ben je er zo mee klaar.
 11. Tegenwoordig is het zo dat de reguliere fruitboom verkoper geen flauw idee meer heeft om welk type onderstam het betreft wanneer men de fruitboom aan jou verkoopt, dus mocht je écht een appelboom op onderstam m27 willen bestellen... dus echt zwak groeiend, dan wens ik je veel succes in je zoektocht want er is letterlijk een wildgroei gaande in onderstammenland. Vroeger had je nog de mogelijkheid een NAK tuinbouw labeltje aan je boompje aan te treffen waarop stond : variëteit en welke onderstam, deze (waarborg) lijkt nu ver te zoeken, ben heel veel verkopers tegengekomen welke het hiermee niet zo nauw nemen...
 12. Welkom, Tips? Mijn tip: Niet eerst in de grond gaan spitten maar eerst eens dit geweldige forum doorspitten dan kom je al een heel end. Veel succes samen!
 13. Kers en zure kers vallen in de categorie 'Prunus Avium" Hierdoor kun je er geen pruimen/perzik/nectarine etc. op enten, het enthout stoot elkaar af en zal dus nooit samen groeien , blijft over: of een variëteit zoete kers of een andere zure kers die je misschien wel lekker vind? Je kunt er ook een sierkers op enten. Er zijn talrijke ent methodes die geschikt zijn voor kers, bv, spleetenting, occuleren, chipbudding... hierover is een zee van mogelijkheden te vinden, google er maar op.
 14. Ik kwam vandaag dit bericht tegen op Facebook PawPaw Festival: Dit festival op 22 & 23 oktober is om de Pawpawvrucht en het kweken daarvan te promoten en bekent te maken. In onze Pawpawgaard staan er kraampjes met Pawpawproducten en andere leuke kraampjes met orginele kado artikelen en anderer lekkere culinaire gerechtjes. Ook kan men planten kopen in verschillende maten geénten soorten & zaailingen en ook zaden. 22 oktober – 23 oktober 22 oktober om 11:00 tot 23 oktober om 16:30 ipkesbeltweg 42, 7443 PN Nijverdal, Nederland
 15. Heb ik iets gemist? Ik gaf hier uitleg aan 'Jan' en anderen, blijkbaar is het voor sommigen nog steeds moeilijk om aan Echte Olifanten knoflook te komen, hiervoor hoef je niet persé teentjes of solo's te beschikken, vermeerderen kan dus ook d.m.v kleine broedbolletjes welke onderaan de geoogste bollen hangen.
 16. Hmm, uit 4 knoflookbollen haalde je 59 plant teentjes? Dan moeten die teentjes wel erg klein zijn geweest?
 17. @Jan, en anderen die zonder zitten... Wanneer je het gevoel hebt dat je steeds naast het net vist.. met Olifanten knoflook? Waarom zou je niet met kleine broedbolletjes beginnen en deze opkweken? Tuurlijk ben je daar een tijdje mee bezig, maar dan heb je ze in ieder geval. In het Olifanten knoflook topic heb ik precies uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat, erg gemakkelijk om ze zelf te kweken. Broedbolletjes wil ik je zo opsturen, alleen de verzendkosten vraag ik.
 18. sixert schreef Knoflook plant ik zo vroeg mogelijk, anders lukt het niet om aan het einde van de zomer mooie knoflookjes te oogsten. Hoe vroeg zet jij ze dan? Vroeg planten heeft niet altijd een meerwaarde, mocht de vorst vroeg vallen kan het zomaar zijn dat de groene delen van je plantjes kapot vriezen, hierna moeten de planten een doorstart maken hetgeen weer veel energie kost wat tenslotte ten koste gaat van de bolomvang, deze zal minder zwaar zijn. Vroeger planten betekend ook niet automatisch dat je planten eerder "rijp' zijn, het afrijpen van knoflook is afhankelijk welke variëteit je hebt maar is vooral bepalend van de daglengte, daglengte uiteindelijk heeft invloed op de plant wanneer deze een bloemstengel aan gaat maken, hierin gaat veel energie zitten, wat uiteindelijk ook weer ten koste gaat van de bol. In ons klimaat en in een beetje normale omstandigheden is het zo dat knoflook meestal rond half juli geoogst kan worden.
 19. Ik zie niet in waarom je nou in dit jaar getijde15 oktober Koud? geen appeltakje zou mogen afsnoeien? Kunt u mij dit misschien uitleggen?
 20. Ga eens naar een supermarkt, Delhaize, Colruijt, A.H of ga eens bij je lokale fruit en groenten markten rondneuzen. Daar ligt het plantgoed op je te wachten. Nu nog goede plantknoflook bestellen...? Meestal is goeie look al uitverkocht. Er wordt nu overal consumptie knoflook aangeboden Ja, ook gewone consumptie knoflook kun je perfect gebruiken om te planten. Nee zaadjes hoef je niet te verwachten van look, met zaadjes gaan enkel de veredelaars mee aan het werk, voor tuinders zijn het de bollen knoflook welke je moet hebben hierin zitten teentjes, deze kun je nu in de herfst planten. Hoe dit moet ga ik je hier niet uitleggen, ga eens gebruik maken van de zoekfunctie het staat er vol mee over knoflook en Olifantenknoflook. Hierover is al veel teelt informatie geschreven.
 21. Vandaag mijn grond bewerkt waar vorig jaar de Olifanten stonden, blijkbaar toen 2 solo's vergeten eruit te halen, sta er versteld van hoeveel wortels deze inmiddels al hebben.
 22. Lijkt het hierop? Dit plantje heet Klaverzuring en het zou eetbaar zijn. Ik heb het inmiddels zelf geproefd, maar het is erg vies, niet eten dus ! Niet het plantje wat jij dus gegeten hebt. Inmiddels nu het kouder wordt verkleuren de blaadjes weer terug naar de kleur groen, ze waren eerst paars. Sorry de foto is een beetje onduidelijk
 23. Jaren geleden ben ik het topic 'Olifanten knoflook' gestart Lees dit hele topic eens na, er werd toen aanvankelijk verondersteld dat de kleine ronde knoflookjes in de gevlochten mandjes Olifanten knoflook zouden voortbrengen, ik kan u inmiddels vertellen dat dit niet het geval is. Proefondervindelijk hebben een aantal forumleden dit uitgetest, waaronder ikzelf. Echte Olifantenknoflook is een op zich staande soort, deze zijn niet bij Jumbo of Lidll te koop. Dus nogmaals lees, het speciale topic over deze knoflooksoort nog eens aandachtig door. Hiermee worden vele vragen vanzelf beantwoord. Olifanten Knoflook biedt ik voor komend seizoen 2017 niet meer aan, hiervoor bent u te laat, al het plantgoed gaat binnenkort de grond in.
 24. Lima bonnen zijn klaar om geoogst te worden, althans de vroegste want de meerderheid van de peulen moeten nog drogen, opvallend was dat de groei nog steeds niet optimaal was, volgens mij vragen ze een erg goede bemeste grond, echt mooi diepgroen blad hebben ze trouwens nooit gehad, volgend seizoen ga ik de grond eerst ruim voorzien van goed verteerde stalmest en compost. Wellicht hiermee een betere oogst, van de nu geoogste bonen ga ik volgend seizoen weer leggen. Vollegrond teelt
×
×
 • Create New...