Jump to content

Madelen

Members
 • Posts

  26
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Madelen

 1. Bij mij deed de Hokkaïdo / Uchiki kuri het heel goed. Van 9 planten had ik 30 pompoenen, met een totaal gewicht van 36 kilogram. Vorig jaar was de houdbaarheid niet zo goed. De oplossing voor dit jaar is dat ik van een aantal pompoenen puree kook. Dat vries ik in in porties van 450 voor gebruik in pompoenlasage. Ook heb ik pompoenblokjes geblancheerd en ingevroren voor Oosterse pompoensoep.
 2. Aardbeien, kruiden en groenten die niet gekookt worden geef ik leiding water. Het water neem ik mee in flessen en laat ik enkele uren op temperatuur komen. De overige planten in de groentetuin krijgen slootwater.
 3. Doel: Bevorderen van het tuinieren als nut en recreatieve ontspanning. Kosten (per jaar): huur per perceel € 15,– contributie € 7,50 eenmalige inschrijfkosten € 5,– Er zijn 3 volkstuincomplexen met 50, 20 en 120 percelen van 100 m2. Er is een verenigingsgebouw waar tuinartikelen te koop zijn bijvoorbeeld bonenstokken, scheppen, tuinnetten, gaas, koemestkorrels, puflex handschoenen, potgrond, kunstmest en kalk. Compost wordt uit een silo bij het grootste complex verkocht aan leden. Zaai en pootgoed: Wordt gezamenlijk ingekocht en daardoor profiteren de leden van een flinke korting. In december/januari kan ieder lid een bestellijst inleveren. Lid met eigen tuin bij huis: Als u jaarlijks contributie betaalt, bent u lid en kunt u profiteren van de verenigingsfaciliteiten. Zie ook de website is http://www.volkstuinjoure.nl
 4. De courgetteplantjes staan te warm. Mijn advies is: zaai opnieuw en laat de plantjes buiten wennen aan de koudere temperatuur (afharden), courgetteplanten kunnen niet tegen vorst. Het plantje moet stevig worden; als een plant te lang binnen staat wordt deze lang en dun en zal sneller beschadigen door de wind. Zie http://www.madelen.nl/pompoen/Kweken.html
 5. Ingevroren geblancheerde sperziebonen eet ik alleen in stoofpotjes of ovenschotels. Net voor gebruik haal ik ze uit de vriezer en spoel ik ze met heet water. Door te spoelen verdwijnt een diepvriessmaak. Courgettes blancheer ik voor invriezen, ik maak er alleen soep van. Pompoen kook ik eerst, een restant vries ik ook alleen in voor het maken van soep. Bietjes vries ik gekookt en geraspt in, 's avonds plaatsen in de vriezer om te ontdooien, ui erbij, opwarmen in de magnetron, azijn toevoegen en weer een heerlijke maaltijd. De meeste groente is ingevroren zeker een jaar houdbaar.
 6. Van 1 tuinboonplant (soort 3 maal wit) oogst ik ongeveer 100 gram dikke bonen. Als alles goed gaat, dan zijn 8 planten voor 2 personen om 2 maal te eten voldoende, maar... als je liever kleine boontjes eet, dan moet je meer planten zetten. Let er op dat tuinbonen graag gegeten worden door - ik denk - houtduiven. Een net erover is niet overbodig. Mijn tuinbonen had ik dit jaar 14 maart thuis gezaaid, 9 april in de moestuin gepoot in de rijen op 14 cm afstand van elkaar en 10 juli geoogst. Als er luis in komt, dan verwijder ik de koppen.
 7. De pompoen is een Lady Godiva, andere namen voor dit ras zijn: Hercules, Heracles, Kakai, Comet, Courge d'Amande, Styrian Hulless, Gleisdorfer Ölkürbis
 8. Pompoenen kunnen geoogst worden als de steel kurkachtig is, de schil moet hard zijn. Snijd de pompoenen af met zo'n lang mogelijke steel. Oogst bijvoorkeur bij droog weer. Direct eten kan uiteraard. Voor de pompoenen die niet direct gegeten worden is het ideaal als ze buiten nog een paar dagen kunnen uitrijpen.
 9. Hartelijk dank voor alle antwoorden. De test van Jorg loopt nog. Volgens mijn complexbeheerder is het geen phythopthora en een ander vermoedt dat het verbranding van de bladeren door gebruik van kunstmest is. Dat kan want ik heb enkele weken geleden nog wat kunstmest en patentkali gestrooid. Wordt vervolgd...
 10. Delen van de bladeren van mijn Lekkerlander aardappels zien er bruin uit, is dit wel of geen aardappelziekte (schimmeldraden zie ik niet).
 11. Hallo geedee en appelvrouw De hokkaïdo pompoen ken ik onder de volgende namen: - Oranje Zon (onder deze naam verkoopt sz-zaden deze pompoen) - Uchiki Kuri, - Red Kuri, - Golden Delicious (bron: boek van Vicky Stork) - ui pompoen In een zakje zaden (van der Wal) zitten er 10 voor nog geen 2 euro. Zaden winnen kun je proberen, is helaas vaak niet succesvol. Gebruik dus ook altijd een aantal zaden van een zaadhandelaar.
 12. Gisteravond heb ik de laatste gele bieten (Burpee golden) geoogst en gekookt. De smaak vind ik prima, iets zoeter dan de rode biet (Egyptische platronde). De gele bieten geven veel minder 'rommel', dus rode kleurstof, dan de rode bieten. Bij de bieten zat ook een witte, die witte vond ik veel smaaklozer dan de gele. Op de 1e foto staat een biet met lof (zonder wortel, die brak bij het afspoelen), een biet met wortel en de witte biet. Op de 2e foto zijn de gele bieten na koken te zien.
 13. Bramen, ik oogstte dit jaar bijna 6 kilogram van 3 doornloze struiken, courgettes, pompoenen, peulen en uien.
 14. Druivenbakjes zijn prima te gebruiken als kweekbakjes. Vaak hebben de plastic bakjes (voor 500 gram druiven of aardbeien) een vaste deksel en luchtgaatjes. Losse deksels zijn in de zomer prima te gebruiken om onder pompoenen te leggen, zodat de pompoen niet direct op de grond liggen.
 15. Hallo Sinds 2007 heb ik een passie voor pompoenen, in mijn moestuin heb ik de eetbare pompoenen, zoals de gele reus, spaghetti-pompoen, Uchiki Kuri, Pink Banana, Butternut, Valenciano, Blue Hubbard, Nutty Delica en de Red October gekweekt en gegeten. Ook de zomerpompoen, dus courgette teel en eet ik graag. Daarnaast deel ik graag informatie met anderen, bijvoorbeeld - tips voor het kweken van courgetteplanten in tuin of pot - kweken van pompoenen - recepten uitwisselen - zoeken op pompoen soorten, bijvoorbeeld alle oranje pompoenen, via een pagina op mijn website.
×
×
 • Create New...